Fatalna žena je tradicionalno zavodljivi ženski lik koji namamljuje muškarca u opasnost, bilo da se pojavljuje u filmu ili u stvarnosti.

Nju stvaraju muškarci ispunjeni nesigurnošću tj., oni koji su nesvesni svoje Anime. Njena snaga leži u tradicionalno ženskim moćima kao što su šarm i pojačana seksualnost, koje arhetipska fatalna žena koristi da dobije ono što želi.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Fatalna žena doslovno paralizuje muškarce svojom lepotom, inteligencijom i sebe predstavlja kao da je njena privlačnost natprirodna.

Pročitajte i ovo: Zašto varamo svoje partnere?

Međutim, kao i kod mnogih fatalnih žena, njena je snaga na kraju potkopana i poražena jer joj je težnja da zadovolji kulturni konzervativizam.

Reditelj David Lynch najviše oživljuje ovaj arhetip.

Pročitajte i ovo: Da li da se vratim bivšem partneru ili ne?!

Laura Palmer sjajan je primer modernije fatalne žene, ali svakako u ovoj priči ona ispada žrtva.

U njegovom filmu Gone Girl, fatalna žena je uspešna, ali prikazana kao zla.

Žene obično preuzimaju žensku ulogu i ličnost, ali razvijaju kontraseksualnost koja je muške prirode i naziva se Animus.

Fatalna žena u popularnoj kulturi  se još uvek prikazuje kroz promiskuitet, te kroz odbacivanje majčinstva. Takva fatalna žena negiranje muškarca postiže tako da ne želi da rađa, što bi dovelo do krajnjeg uništenja muškarca.

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Danas se fatalna žena predstavlja kao lepa i hladna šefica ili influenserka, ili moćna žena koja ne treba muškarca ili decu, a prkosi tradicionalnim rodnim ulogama.

Pročitajte i ovo: Šta je Jung govorio o ženama

Moderna fatalna žena prikazana je sa autodestruktivnim tendencijama, obično povezana s Animusom, poput promiskuiteta, agresije i alkoholisanja.

Žene ne moraju odbaciti ženstvenost ili postati samouništavajuće da bi bile moćne.

City photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Fatalna žena zapravo je savršeni simbol za asimilovanje tajanstvene snage ženstvenosti koju žena mora osloboditi unutar svoje ženstvenosti, a ne kroz Animus kroz koji postaje muškarac.

Pročitajte i ovo: Seksualno ucenjivanje – tamna strana interneta

Ona živi na raskršću između Velike dobre majke, Carla Junga, i Strašne majke, onaj zlokobni rub ženske energije, poput boginje Kali, podsećajući nas da ono što stvara, takođe ima moć uništavanja.

Takva je priroda, ona stvara i uništava, a potrebno je uvideti ova dva polariteta.

Pročitajte i ovo: Partnerski odnos je najsloženija vrsta odnosa

Žena ne treba da bude poistovećena sa Animusom i njegovom destruktivnom snagom. Ona mora da zaroni u svoju Fatalnu Senku, napusti žrtvene majke prošlosti i uvidi važnost svoje tamnije dubine kako bi otkrila vlastitu individualnost, a da ne preuzima društvenu Animu koja je bez života i određena momentalno industrijom lepote koja joj određuje kako će izgledati.

Woman photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Baš kao što postoji svetlo i tamno u muškim osobinama, tako je svetlo i tamno i u ženskim.

Jung je verovao da da biste bili celovita osoba, morate prihvatiti svoju senku, svoje primitivnije i negativnije osobine, poput agresivnosti, posesivnosti ili sebičnosti.

Pročitajte i ovo: Kako otpustiti staro da bismo udahnuli novo

Fatalna žena mora uvideti da postoji i asertivna strana. Suočavanje i prihvatanje tamnije strane njene prirode omogućiće joj da ove negativne osobine integriše u svoju ličnost i preusmeri ih na zdravije načine življenja života.

Pročitajte i ovo: Magija prihvatanja

“Postoji bezbroj žena koje uspeju u javnom životu, a da ne izgube ženstvenost. Naprotiv, uspele su upravo zbog toga.” C. G. Jung.

Zaista, moćne i fatalne žene na ovom svetu su one koje prepoznaju lepotu i snagu u svojoj ženstvenosti, ali takođe su svesne i kontrolišu svoju tamu.