Seks je čest uzrok ove vrste infekcije, posebno kod žena. Praćenje određenih koraka, kao što je mokrenje nakon seksa i pijenje puno vode, može pomoći da se to spreči.

Infekcija urinarnog trakta je bakterijska infekcija koja utiče na vaš urinarni sistem, uključujući uretru, bešiku, uretere i bubrege. Iako IUT može uticati na bilo koji deo vašeg urinarnog sistema, najčešće izaziva infekciju u bešici. Ovo je poznato kao cistitis.

Iako urin ne sadrži bakterije, ponekad bakterije u vašem genitalnom području mogu ući u vaš urinarni trakt. Ovo može dovesti do infekcije i upale, što je poznato kao infekcija urinarnog trakta (IUT).

Mnogi faktori mogu povećati rizik od dobijanja IUT, uključujući seksualni odnos.

Prema pregledu iz 2013. godine, IUT će verovatno uticati na najmanje 50 do 60 procenata žena tokom njihovog života. Iako muškarci imaju manji rizik od dobijanja IUT, posebno nakon seksa, to se ipak može dogoditi.

U ovom članku ćemo pogledati šta možete da uradite da smanjite rizik od dobijanja IUT usled seksa, druge moguće faktore rizika i najefikasniji tretman.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Možete li dobiti IUT od seksa?

Da, možete dobiti IUT od seksa, posebno ako ste žena.

„Tokom seksualnog odnosa, guranje može uneti bakterije u uretru i u bešiku, povećavajući rizik od IUT“, objašnjava dr Lakeisha Richardson, MD, ginekolog.

Razlog zbog kojeg su žene sklonije dobijanju IUT od seksa je zbog ženske anatomije. Žene imaju kraću uretru od muškaraca, što znači da je lakše bakterijama da uđu u bešiku.

Takođe, uretra je bliža anusu kod žena. Ovo olakšava bakterijama, poput E. coli, da uđu u uretru.

Važno je imati na umu da IUT možete dobiti i oralnim seksom, a ne samo penetrativnim seksom. Kod oralnog seksa, bakterije se i dalje mogu uneti u uretru, što može dovesti do infekcije.

Iako je svako podložan da dobije IUT zbog seksa, Ričardson kaže da žene sa istorijom ponavljajućih IUT ili urinarnih abnormalnosti imaju povećan rizik za ove infekcije.

Image by Freepik

Kako možete smanjiti rizik od IUT nakon seksa?

Iako možda neće biti moguće smisliti potpuno siguran plan za sprečavanje IUT, svakako možete preduzeti korake da smanjite rizik od dobijanja IUT nakon seksa.

Evo nekoliko saveta:

Jedan od korisnih saveta, kaže Ričardson, je da uvek urinirate posle seksa. „Uklanjanje bilo koje bakterije u bešici nakon seksa smanjuje rizik od IUT“, objašnjava ona.

Neki lekari takođe preporučuju mokrenje pre seksa kako bi smanjili rizik od IUT.

Pranje genitalnog područja toplom vodom pre seksa može smanjiti rizik od ulaska bakterija u uretru, posebno kod žena.

Neki kontraceptivi, kao što su dijafragme ili spermicidi, mogu povećati rizik od IUT. Ako mislite da bilo šta od ovoga može doprineti vašoj IUT, razmislite o drugim oblicima kontracepcije.

Ričardson takođe kaže da žene koje imaju rekurentne IUT mogu imati koristi od uzimanja propisanog antibiotika nakon seksa. Ovo je obično jedna doza koja se uzima odmah nakon seksualnog odnosa.

Ako ste skloni da dobijete IUT, možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom o receptu za antibiotike za ovu svrhu.

Image by Freepik

Da li neki ljudi imaju veći rizik od dobijanja IUT od drugih?

Iako svako može da dobije IUT, istraživanje Pouzdanog izvora pokazuje da žene imaju oko osam puta veće šanse da ga dobiju od muškaraca.

„Takođe, žene u menopauzi sa suvim ili atrofičnim tkivom imaju veći rizik od dobijanja IUT“, objašnjava Richardson.

Drugi faktori koji vas mogu dovesti u veći rizik od IUT uključuju:

# česti, intenzivni seksualni odnosi

# seks sa novim partnerom

# prethodni IUT

# višestruke trudnoće

# gojaznost

# dijabetes

# oslabljen imuni sistem

# urinarne ili genitalne abnormalnosti

Drugi faktor je porodična istorija. Prema Harvard Health-u, imati majku ili sestru koja ima česte IUT može povećati i rizik od dobijanja jedne.

Image by Freepik

Koji su simptomi IUT?

Simptomi koji prate IUT mogu izazvati nelagodnost. Ako je dovoljno jaka, ova nelagodnost može dovesti do ozbiljnih problema u vašem svakodnevnom životu.

Neki od najčešćih simptoma IUT uključuju:

# nagon za čestim mokrenjem, ali manje mokrenja

# osećaj pečenja prilikom mokrenja

# bol ili pritisak u predelu stomaka ili karlice

# krv u urinu

# abnormalan urin koji može mirisati ili izgledati mutno

# rektalni bol (kod muškaraca)

U zavisnosti od lokacije, takođe možete osetiti bol u gornjem delu leđa i stomaku. Ovo može biti znak da se infekcija proširila na bubrege. Pored bolova, možete doživeti i:

# mučnina

# povraćanje

# jeza

# groznica

Image by Freepik

Koji su drugi uzroci?

Seks je čest uzrok IUT, ali nije jedini uzrok.

Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa, postoji mnogo faktora koji mogu izazvati IUT. Pored seksa, neki od najčešćih uzroka uključuju:

# problemi sa potpunim pražnjenjem bešike kada urinirate

# blokade ili opstrukcije u urinarnom traktu, poput kamena u bubregu ili uvećane prostate

# upotreba urinarnih katetera

# česta upotreba antibiotika, što može poremetiti ravnotežu bakterija u vašem urinarnom traktu

Image by marymarkevich on Freepik

Kada posetiti doktora

Ako imate simptome IUT, zakažite termin da posetite svog lekara što je pre moguće. Oni će moći da dijagnostikuju i leče vašu infekciju odgovarajućom vrstom lekova.

Kako se leči IUT?

Većina IUT se može uspešno lečiti antibioticima. Prema ACOG-u, većina tretmana antibioticima je veoma efikasna i traje samo nekoliko dana.

Postoje i drugi lekovi za lečenje koji nisu zasnovani na antibioticima.

Da biste olakšali simptome bolova u stomaku ili nelagodnosti tokom mokrenja, vaš lekar može takođe da vam propiše lekove protiv bolova.

Ako je IUT komplikovanija ili je napredovala do teže infekcije, vaš lekar može da vam propiše dodatne lekove ili razmotri hospitalizaciju.

Ako ste skloni ponavljajućim IUT (definisanim kao tri ili više IUT godišnje), vaš lekar može razmotriti dodatne tretmane, kao što su:

# male doze antibiotika koji se uzimaju 6 meseci

# jednu dozu antibiotika treba uzeti odmah nakon seksa

# vaginalna estrogenska terapija za žene u postmenopauzi

Kod kuće, dok čekate da vidite svog doktora, pokušajte da:

# piti dosta vode

# izbegavajte tečnosti koje mogu da iritiraju vašu bešiku, uključujući: kafa, soda, sok od citrusa, alkohol

# stavite grejni jastučić na leđa ako imate bolove u karlici ili stomaku

Image by halayalex on Freepik

Saveti za prevenciju

Pored bilo kog plana lečenja koji vam lekar može propisati, uzmite u obzir sledeće savete kako biste sprečili da se IUT vrati:

Pijte puno tečnosti, najmanje šest do osam čaša vode dnevno.

Često ispraznite bešiku i čim osetite potrebu. Ovo je posebno važno odmah nakon seksa.

Za žene, nakon mokrenja, obrišite od napred prema nazad kako biste izbegli unošenje bakterija u uretru.

Održavajte genitalnu oblast čistim nežnim pranjem toplom vodom svakog dana, kao i pre seksa.

Koristite kontracepciju koja ne uključuje spermicid.

Izbegavajte ispiranje ili korišćenje vaginalnih dezodoransa ili mirisnih tampona ili uložaka.

Izbegavajte da nosite farmerke i donji veš koji su previše uski.

Richardson takođe predlaže uzimanje vaginalnog probiotika. Ove probiotičke kapsule mogu sprečiti ponavljanje IUT tako što pomažu u održavanju zdrave vaginalne flore na dnevnoj bazi.

Jedan popularan savet za koji ste možda čuli je da pijete sok od brusnice da biste sprečili IUT. Međutim, studije Pouzdanog izvora o efikasnosti soka od brusnice za sprečavanje IUT nisu konačne.

Dakle, za sada, nemojte se oslanjati na sok od brusnice kao metod prevencije.

Donja granica

Seksualni odnos može povećati rizik od dobijanja IUT, ali postoje jednostavni koraci koje možete preduzeti da biste smanjili šanse da ga dobijete. Piškite odmah nakon seksa i održavajte genitalnu oblast čistim. Razmislite o korišćenju drugačijeg oblika kontracepcije.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica o tome kako sprečiti IUT. Takođe, obavezno potražite medicinsku pomoć ako imate osećaj pečenja kada pišate, krv u urinu ili bol u stomaku ili abdominalnim stranama.