Da li znate da vaša ishrana i te kako utiče na zdravlje vaše vagine?!

Jeste li ikada osetili da vam je, recimo, čorba od špargli uzrokovala nepotrebnu zabrinutost i frku među nogama, i to ne pričamo samo kada se radi o čudnom mirisu vašeg urina?!

Jer to je samo jedan od načina na koji bismo mogli da razmišljamo o onoj čuvenoj ”svako od nas je ono što jede” životnoj filozofiji, u vezi sa zdravljem naše vagine. Kako se ispostavlja, za žene je to naročito važno!

girl-466135_1280

Zdrava vagina ima prirodno kiselu pH vrednost, kao i niz zdravih bakterija, koje štite od infekcija i održavaju optimalno stanje naše vagine, da sve funkcioniše kako treba i kako je zamišljeno.

Ali hrana koju jedemo u velikoj meri može da utiče na pH vrednost naše vagine, čak i da promeni način na koji naša donja regija miriše, pa i njen ukus.

Na primer, začini, crni i beli luk, crveno meso, mlečni proizvodi, špargle, brokoli i alkohol mogu da utiču na prorodnu ravnotežu stanja naše vagine, dok voće i voćni sokovi mogu značajno zasladiti stanje stvari. Ali bez obzira na efekat, to će trajati samo dva do tri dana nakon što pojedete određene namirnice.

Dakle, kad treba da jedemo za dvoje (što si ti i tvoja vagina), naša životna saveznica predlaže da se opredelimo za sveže voće i površe, integralne žitarice i puno vode, radi što boljeg uzajamnog zdravlja. Ako još volite i grčki jogurt, utoliko bolje! Biće srećnija!

Jogurti sa živim i aktivnim kulturama su probiotici koji mogu značajno da pomognu našoj vagini da odži zdravo kiselu pH vrednost i balans.

I na kraju, možda ćete poželeti da smanjite unos slatkiša i šećera radi svoje vagine. Kod žena sa nekontrolosano visokim nivoom šećera u krvi, zbog dijabetesa, postoji veći rizik od pojave gljivičnih infekcija.