Grupa kanadskih naučnika potvrdila je dosadašnje sumnje da hormoni mogu da utiču na rad mozga.

Prateći ponašanje pacova stručnjaci su utvrdili da visok nivo estrogena, koji je uobičajen tokom ovulacije, utiče na slabljenje koncentracije kod životinja.

Visok nivo hormona estrogena koji se javlja u periodu ovulacije utiče na smanjenje koncentracije, pokazali su rezultati istraživanja grupe kanadskih naučnika obavljeni na pacovima.

Pročitajte i ovo: Klinička stanja koja uzrokuju neplodnost i seksualnu disfunkciju

Jiri Wagner

Naučnici, čija je studija objavljena u naučnom časopisu Mozak i saznanje (Brain and Cognition), naglasili su da je gotovo sigurno da se slične reakcije javljaju i u ljudskom organizmu. To je prvi put da su naučnici došli do dokaza o direktnom uticaju hormona na mozak, prenele su agencije.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Kanadski naučnici su obavili istraživanje na pacovima tako što su im puštali određene zvuke, a kada ih životinje ne bi raspoznavale, izlagane su blago neprijatnom strujnom udaru.

Tokom istraživanja uočeno je da je odraslim pacovima sa višim nivoom estrogena bilo potrebno više vremena nego ostalima da u vezu dovedu zvuk i strujne udare.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Nivo estrogena se povećava i kod žena u periodu ovulacije, pa naučnici sada preciznijim ispitivanjima žele da utvrde na koji način ti hormoni deluju na signalizaciju informacija u mozgu.