Mars i Venera su predstavnici muškarca i žene u svakom odnosu kao arhetipovi ili obrasci ponašanja.

Naši motivi potiču iz dubokog izvora koji ne dolazi iza naše svesne strane i nisu pod našom kontrolom. U mitologiji ranijih vremena, ove su se sile zvale mana, duhovi predaka, demoni ili volja bogova. Oni su danas aktivni kao i nekada. Kada se zaljubite, ova dva arhetipa ili obrasca vas obuzmu i nemate puno šanse da se oduprete njihovom pritisku, a njihov položaj u natalnoj karti govori kako će odnos izgledati.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Ako se uklapaju u naše želje, nazivamo ih srećnim porivima ili dobrom srećom. Ako idu protiv nas, onda kažemo da se radi o lošoj sreći ili da su određeni ljudi protiv nas ili da je uzrok naših nesreća sudbina. Jedino što mi odbijamo da priznamo je da smo ovisni o „moćima“ koje su izvan naše kontrole.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

Jung kaže: “Gospodar sam svoje volje”,, a to je praznoverje modernog čoveka. Pa ipak, kako bi održao svoju veru, savremeni čovek plaća cenu u izrazitom nedostatku samosvesti. Slep je zbog činjenice da uprkos racionalnosti i delotvornosti ne poseduje “moći” koje su izvan njegove kontrole. Njegovi bogovi i demoni uopšte nisu nestali, samo su dobili nova imena.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

Oni ga drže u begu sa nemirima, nejasnim bojaznima, psihološkim komplikacijama, nezasitom potrebom za tabletama, alkoholom, duvanom, hranom – i, iznad svega, velikim brojem neuroza.

Mars i Venera nisu proizvoljni znakovi, oni personifikuju osobine Ratništva i Ljubavi.

Teško je ne osetiti mit gde, primera radi, Venera posmatra svog sina Kupida kako se igra uz more, ili kako se Mars igra sa svojim vukom. Arhetipski sadržaj ili obrazac se izražava u metaforama. Recimo, nauka govori o Suncu  racionalno, a ako se vratimo u mit i Sunce poistovetimo ​​sa znakom Lava, kraljem iz mitova, ili sa zlatnim okom koje čuva zmaj, ono govori i o emotivnom sadržaju koji je nejasan intelektu.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

Teško je danas ljudima kad ne razumeju ove sadržaje. Pokušavaju te sadržaje da dohvate pozitivnom psihologijom, ali ne uspevaju da dođu do emotivnog značenja i tu dolazimo do obrazaca koje treba prizvati k svesti, ali kad smo to počeli činiti, naše mišljenje se toliko na kraju izmeni da se rodi novi čovek.

Ostavićete taj stari deo sebe, to je onaj deo sebe kao u filmu Veštačka inteligencija, gde mali dečak čeka da mu čarobnjak vrati njegovu mamu, ali on u tom trenutku treba da napusti taj model voljenja i krene dalje jer čarobnjak je, u stvari, drvena lutka iz zabavnog parka.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

Kontakt Marsa i Venere upravo govori o tom mitskom modelu zaljubljivanja koji vas doslovno odnese, ali kao i u tom filmu u kojem dete poznaje samo odnos sa majkom i ne može da shvati da je taj odnos gotov. Tako mnogi, ukoliko ne vide da su opsednuti arhetipskom romantičnom ljubavi Marsa i Venere, lako postaju žrtve opsesivnog dela odnosa, umesto da transformišu vezu.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

Venera ima svoju tamnu stranu, demonsku. U mitologiji Indije, ona je vladarka demona, a Mars je oličenje besa.

Arhetipovi su, u stvari, stari bogovi. Kada se zaljubite, događa se sinhornicitet, tzv. smislena slučajnost. Zato često ljubavnici osećaju povezanost, reči, događaje onog drugog kad su razdvojeni. Zaljubljenost nosi tu snagu u sebi jer se radi o aktiviranju najdubljih delova nas samih, a to su božanski kvaliteti koje nosimo u sebi, a više su nam poznatiji iz moći mnogih jogija.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

Ljubavni spoj Marsa i Venere zaista može da se oseti vandimenzionalno, ili ono što Jung zove – sinhornicitetom. Nekoliko se puta ovaj spoj događao na jako žustrim raspravama između Frojda i Junga, a u ljubavnom odnosu kada se manifestuju jake zaljubljenosti, manifestacija sinhornističkih ili “slučajnih” događaja zaista su česta.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Prepustiti se svom Marsu ili muškarac svojoj Veneri, uvek je svemirska igra između straha i ljubavi. Kako je rekao Vilijam Šekspir: “Odavno se tvoja senka vukla za mnom.”

Teško ljubavnici kontrolišu ovaj osećaj. Često osećaju da je on prevelik zalogaj jer zanos traži da mu se posvetimo. Ovde dolaze ljubavnici do Hada ili podzemlja kroz koji se moraju ponovo roditi. Mi podzemlje zovemo mračnim i strašnim, ali to je predrasuda u kojoj se mora shvatiti da su jin i jang, dobro i zlo zajedno. Ne možete voleti bez leve i desne strane.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Mnogi potiskuju sebe kroz religiju da bi dobili raj nebeski, a u stvari, ponovo žele ovaj sadašnji sterilni život. To je čovekov strah da prihvati sebe i zato zaljubljenost puca pod bremrnom života jer potrebno je zaći u Hadovo podzemlje i odrasti.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Upoznati stanovnike našeg Podzemlja – naše strahove, nagone, nervoze i emocionalne rane, te skupiti hrabrost i započeti susret sa njima. Tako otkrivamo svoje skrivene talente i emocije. Moramo primiti tu siročad ili mane kao delove sebe, lečiti ih i ponovo ih integrisati u naš život.

Nakon takve drastične terapije dolazimo do stvarne ljubavi koja stvara dublju povezanost sa partnerom. Na taj način počinjemo da shvatamo da iz arhetipova izlaze vibracije, kreativnost misli i dela. Tada se shvata da sve počiva na nevidljivom, što tvrdi kvantna fizika, ili teorija o nultoj – tački.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Poezija, muzika, ljubav zaljubljenih, pokušaji su da se tišina nevidljivog uvede u vidljivi svet kako bi ih prepoznali i tada ih osećamo kao zov nečeg što je jače u nama. Obuzetost Erosom, u stvari, jeste osjećaj nevidljivog u kojem nakratko uhvatimo nevidljivo u nama i tada kreće promena. Napuštamo siguran svet roditelja i tragamo mnogim razočarenjima do tog višeg osećaja.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

Ako ne uspemo, uvek se u nama javlja to pitanje, o ljubavi. Ne možete pobeći od demona Erosa tj. ljubavi Marsa i Venere.