Poslednjih dvadesetak godina, starosna dob za prvu trudnoću pomerena je za 10 godina. Umesto sa 18, danas se uglavnom prvi porođaj dešava sa 28 godina.

Međutim, čak do 15 % žena nakon 40 godina želi da ostvari svoju prvu trudnoću.

Prof. dr Sanja Sibinčić Poliklinika Medico S, Banja Luka Bolnica Jevremova, Beograd
Prof. dr Sanja Sibinčić
Poliklinika Medico S, Banja Luka
Bolnica Jevremova, Beograd

Šansa da se ostvari trudnoća sa 35 godina, po jednom ciklusu je 20 %, a nakon 38 godina taj procenat svake godine opada gotovo za 4%. Tako da statistički pokazatelji govore da je mogućnost za ostvarenje trudnoće posle 42 godine 3-4 %.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Ali to ne treba da vas baca u očaj, kaže prof. dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Želite trudnoću, a imate 40 ili više godina?

Pročitajte i ovo: Zatrudneti ili ne sa 40+?!

Vreme je da se pobrinete da rešite sve probleme, koji mogu da osujete vaš plan!

Prvo što treba da uradite je da proverite svoj hormonski status i anti Mullerian hormon, koji će biti pokazatelji vaše plodnosti (održana, smanjena, ne postoji!).

Pročitajte i ovo: Klinička stanja koja uzrokuju neplodnost i seksualnu disfunkciju

Nadam se da ste već kontrolisali testove na polno prenosive bolesti, kao što su test na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, kao i cervikalni i vaginalni bris, te da vam neće biti teško da ponovo odradite testove, ukoliko su rezultati stariji od 6 meseci”, kaže prof. dr Sanja Sibinčić, inače, redovni profesor na Katedri za ginekologiju i akušerstvo, na Medicinskom fakultetu u Banja Luci. Pored toga, aktivno radi u svom Centru za vantelesnu oplodnju Medico-S, u Banja Luci, kao i u bolnici ‘Jevremova’’, u Beogradu.

Pročitajte i ovo: Psihološki aspekti trudnoće u zrelim godinama

Nakon obavljenih pregleda, sa svim prikupljenim nalazima, potrebno je da odete kod ginekologa, koji se bavi reproduktivnom problematikom i koji će nakon opsežnog pregleda utvrditi da li postoje još neki faktori (miomi, polipi u materici, ciste na jajnicima, endometrioza i dr.), koji, takođe, utiču na smanjenje plodnosti.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

Jedna od najznačajnijih analiza je i analiza spermiograma, jer u savremenom svetu, u poslednjih 20 godina, za 50 % je opala vrednost spermiograma. Što, praktično, znači, muške plodnosti.

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Ako je vaša plodnost održana, potrebno je da zajedno sa svojim partnerom i ginekologom napravite plan delovanja. U odnosu na vaše i rezultate vašeg partnera, moguće je da se sprovede samo hormonska stimuulacija ili neka od metoda potpomognute oplodnje.

U ovim godinama, vreme nam je najveći neprijatelj. Stoga je potrebno ponekad i preskočiti neke korake, uobičajene za mlađe dane.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

Ali šta raditi ako je vaša plodnost veoma mala i suočite se sa činjenicom da, iako se osećate odlično, izgledate mladoliko i vitalno, imate veoma male ili gotovo nikakve šanse za trudnoću?!

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o postporođajnoj depresiji

Danas veoma popularna metoda je vantelesna oplodnja sa donacijom jajnih ćelija. To znači da se oplođene jajne ćelije davateljke oplode sa spermom partnera. Potom, dobijeni embrioni vrate se u uterus žene, koja planira trudnoću.

Pročitajte i ovo: Kako kineska tradicionalna medicina može da pomogne u začeću i trudnoći

Ako nekome ovo izgleda kao veoma radikalan potez, treba da zna je danas to veoma popularna metoda, kojom su mnoge žene u poznim godinama ostvarile trudnoću. Iskustva tih žena govore da one veoma brzo zaborave da jajne ćelije nisu njihove jer trudnoća jeste njihova.

Pročitajte i ovo: Pripreme za porođaj – oslobađanje od straha

Svih devet mjeseci dolazi do intenzivne reakcije organizma na hormone i interakciju sa embrionima, a nakon porođaja potpuno prestaju sve eventualne dileme.