Dr Edvard Bah, engleski lekar internista, bakteriolog i homeopata, teško obolevši u ranoj mladosti, otpisan od strane zvanične medicine i suočen sa smrću, uspeo je svojom neverovatnom energijom da ono što je ličilo na tragediju preusmeri na svoja fundamentalna istraživanja i otkrića sad već čuvenih Bahovih cvetnih esencija.

Njegova duga istraživanja dovela su ga do zaključka da fizičke bolesti nastaju kao posledica načina življenja pojedinaca koji nije u skladu sa svojom unutrašnjom prirodom, sa svojim pravim JA. Taj nesklad između autentičnog unutrašnjeg bića i onoga kako se osoba prikazuje, neminovno dovodi do nezadovoljstva, patnje i unutrašnjeg konflikta, a na kraju i do fizičke bolesti.

Duboko je verovao da biljke koje nam priroda nudi kao stara, samonikla bića, mogu da nam prenesu informaciju i iskustvo o preživljavanju u okruženju i da su one te koje potpuno prirodnim putem doprinose da se ličnost harmonizuje, emocionalni i mentalni konflikti odstrane i da se čovek vrati sebi.

Identifikovao je 38 lekova i tu zaokružio sistem smatrajući da on pokriva svako od poznatih stanja ljudskog uma ili emotivnog stanja i da nas uzimanje odgovorajuće cvetne esencije ili kombinacije na prirodan način harmonizuje i obnavlja.

Bahovi preparati podeljeni su u sedam grupa:

I Za one koji pate od straha – strahovi različitog intenziteta i porekla.

II Za nesigurnost – različiti razlozi i načini na koji se manifestuje nesigurnost.

III Za usamljenost – različiti oblici izolacije od okruženja.

IV Za odsutne duhom – različiti uzroci i načini na koji se manifestuje nedostatak interesovanja za aktuelna zbivanja.

V Za preosetljivost na uticaje i ideje spolja – vrste preosetljivosti.

VI Za utučenost i očaj – različiti oblici depresije i neraspoloženja.

VII Za one koji utiču i kontrolišu živote drugih – različiti motivi i načini na koje osobe dominiraju svakodnevicom drugih ljudi.

Nakon 80 godina upotrebe, Bahove cvetne esencije doživljavaju preporod.

  • Smatraju ih najsavršenijim sistemom za isceljenje koji je ikada dat ljudima;
  • Njihova jednostavna primena i sveobuhvatno delovanje čine čudesan spoj;
  • Zajedno sa klasičnom homeopatijom Samjuela Hanemana, spadaju u suptilne metode lečenja;
  • Ne zaobilazeći probleme fizičkog tela, deluju na višem nivou, direktno utičući na energetski sistem čoveka;
  • Istinitost tvrdnje da iza svake bolesti stoji neka negativna emocija ili mentalno stanje,dokazana je kroz primenu ove fascinantne metode, a taj redosled u pojavi bolesti postao je temelj mnogih holističkih pristupa u lečenju.

„Bolest je isključivo korektivne prirode, ona nije okrutna, već sredstvo kojim nam naše duše ukazuju na greške koje pravimo kako bismo bili sprečeni da nastavimo sa time i sebi nanesemo još veću štetu. Vraćaju nas na stazu Istine i Svetlosti sa koje nikada nije ni trebalo da skrenemo.”

Bezvremenska istinitost ove izjave dr Baha, izrečene pre skoro jednog veka, dolazi do izražaja u ovom vremenu humanizovane, psihosomatske i holističke medicine, vremenu  u kojem se ponovo javlja veliko interesovanje za Bahove cvetne esencije, baš kao što je i sâm dr Bah predvideo.

***

Autorka teksta dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.