Zaboraviti bivšeg partnera je teško, ali ne i nemoguće, a pre svega je neophodno.

Stoga, dajemo vam savete kako da to učinite da biste ponovo počeli da se osećate dobro i da biste mogli da nastavite dalje sa svojim životom rasterećeni.

Kada je reč o osećanjima, teško je biti racionalan, a često smo na kraju prepušteni milosti i nemilosti onoga što osećamo, uspomenama i onoga što nas drži privrženima prošlosti i postaje teško ići dalje i ostaviti bol iza sebe.

Ponekad bol postane i zona komfora, nešto zbog čega se osećamo zaštićenima i što nam daje izgovor da ne stanemo na noge.

Kako nastaviti dalje i ponovo biti srećan?

Pročitajte i ovo: Ljubav prema sebi i (ne)sebičnost – Ima li razlike?

Potrebno je vreme, naravno, ponekad i puno vremena, ali ako želite da se krećete u pravom smeru, takođe morate da se potrudite i izvučete iz sebe sve snage koje su vam ostale.

Napravite listu onoga što kod njega ne volite

Služi kao podsetnik sebi da ste dobro uradili, da ste na dobrom putu, bez obzira na to da li vas je napustio (ili ste vi njega), imate puno razloga da ga ostavite za sobom.

Uradite to štampanim slovima, zalepite papir za frižider i ponavljajte sve tačke naglas svakog jutra. Takođe, držite kopiju u tašni, u slučaju da vam tokom dana bude palo na pamet da mu napišete melanholičnu poruku.

Pročitajte i ovo: Romantičnost kao proces, a ne cilj

Ne treba da razmišljate o dobrim stvarima, setite se da vas je povredio ili zašto nije bio vredan vas.

Stavite na papir, takođe, i ono što osećate prema njemu, pa u kutiju i odložite je na dno fioke.

Prestani da ga imenuješ

Zapišite koliko puta dnevno njegovo ime izlazi iz vaših usta ili ga nekome spomenete. Pokušajte da prepolovite ovaj broj za nedelju dana, a zatim nastojte da njegovo ime u potpunosti eliminišete iz vaših razgovora.

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Ako ga ne pominjete imenom, učiniće vam neverovatno dobro, to će biti kao da učinite da neka njegova snaga nestane, učinite da postoji malo manje, učiniće vas gospodarom sebe i osećaćete se kao da vraćate kontrolu nad svojom srećom.

Pokušajte da ne osećate nezadovoljstvo

Mržnja je samo još jedno lice ljubavi, i dalje znači da osećate nešto zbog čega ste vezani za njega.

To sigurno nije lako, ali treba da se potrudite da se ne ljutite na njega, da ne osećate nezadovoljstvo.

Pročitajte i ovo: Da li je kompatibilnost važnija od privlačnosti?

To je jedini način da se okrenete i mirno nastavite svojim putem bez osvrtanja.

Pomislite da je on taj koji nas gubi i onaj koji će požaliti zbog svoje odluke, nemate razloga da se ljutite na njega jer ćete uskoro biti srećniji.

Ponovo otvorite projekat koji ste dugo zanemarivali

Nešto o čemu ste veoma dugo sanjali? Projekat u fioci koji nikada niste imali vremena da razvijete dok ste bili s njim?

Putovanje na koje ste dugo mislili, ali koje je on uvek odgađao?

Pročitajte i ovo: STRAST u odnosu i predrasude

Sada vas ništa ne sprečava da mu posvetite vreme, izvadite ga iz ormara izvanrednih stvari i posvetite mu pažnju koju zaslužuje.

Osećaćete se srećno poput devojčice i bićete ponosni na sebe.

Ne gledajte sve crno

Način na koji vidite stvari utiče na vaš život više nego što možete da zamislite. Ako vidite sve crno, zaglibićete se u balonu tuge i neprijatnosti i odgurnućete sve lepe stvari koje vam se približavaju poput isparivača miomirisa za komarce.

Da li zaista želite da odbacite sreću i ponesete svoj oblak snova sa sobom?

Pročitajte i ovo: Želite da gledate svoju ženu sa drugim muškarcem? Zašto biste to radili? I šta se krije iza toga?

Naravno, mogućnost da se žalite čini da privučete pažnju prijatelja i rođaka koji vas teše i brinu za vas, ali više nemate pet godina i imajte na umu da je vreme koje gubite na žalbe vaše.

Ispunite svoj dnevni red

Čini, radi, radi razne stvari.

Idite u bioskop, na onu izložbu koju ste već dugo želeli da vidite, otputujte na vikend u Veneciju, upišite kurs kaligrafije, krenite na horsko pevanje, idite na aperitiv sa prijateljima iz osnovne škole, čitajte esej vaše nećakinje.

Pročitajte i ovo: Koliko ste seksualno (ne)kompatibilni sa partnerom  – zašto i koliko je to bitno?

Ničemu ne govorite ne, ne ostanite kod kuće, ne budite sami, najvažnije je da radite stvari, ne razmišljati o njemu i izbegavati trenutke melanholije, posebno vikendom.

Razmislite o budućnosti

Počnite da razmišljate o svojoj budućnosti, učinite to na pozitivan način i počnite da to zamišljate bez njega pored sebe.

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

To, međutim, ne sme da vas rastuži, već naprotiv, morate da se osećate slobodno i kontrolišete ko ste i uzmete u obzir milione mogućnosti koje imate pred sobom.

Najvažnije je da prestanete da se osvrćete i plačete zbog nečega čega više nema.

Vratite se sebi

Obnovite svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Odmah nakon sloma vaše samopoštovanje pada pod zemlju i polako morate da radite na tome da ga ponovo izgradite, vratite na nivo kakav je bio u prošlosti, onaj koji vam omogućava da vedrite i oblačite svojim neodljivim osmehom.

Pročitajte i ovo: Otkrijte da li vas voli po načinu na koji imate seks

To će podrazumevati da morate da se suočite sa sobom i pogledate se u ogledalo, a da se ne osećate kao govno ili potpuni promašaj.

Ne žurite, dajte sebi vremena, ali se obavežite da ćete se vratiti na pravi put.

Bacite se na rekreaciju

Morate da ispraznite negativnu energiju iz sebe. Naravno da biste to mogli da učinite i naručivanjem pet džin tonika u petak uveče, ali posle mesec dana bilo bi neophodno da odete u centar za odvikavanje od alkohola.

Pročitajte i ovo: Promeniće se on: Dok kupujete vreme, prodajete sve vredno i važno što imate

Dakle, ako treba da izbacite negativnu energiju iz sebe bez samouništenja, bacite se na sport i rekreaciju, bez obzira na to šta odaberete, jogu, tenis, crossfit, boks, šta god vam se učini zanimljivim i gde nađete sebe. Učinite nešto što vam omogućava da isključite mozak i razbistrite um.

Izađi sa nekim

Verovatno vam se ne sviđa, ali trebalo bi da se potrudite, možda će ovi sastanci da budu prave  katastrofe, ali će vam poslužiti da vam odvrate pažnju da biste se ponovo osećali da ste u igri, da biste sebi dali malo lakoće, zabave i podigli samopouzdanje.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je ljubav toliko bitna? Evo šta kaže nauka! 

Zato, skinite prašinu sa starog black booka, flertujte sa kolegama ili sa tipom koji vam se uvek smeška u teretani, pozovite ga, bacite se u promet, što bi rekli u žargonu, pokušajte da pomerite stvari i videćete da će se dobre stvari dogoditi i da će ovaj period uskoro da bude samo daleko sećanje.