Uvidite da je vaše srce energetsko središte vašeg tela!

Kao i Sunce koje je u središtu našeg Sunčevog sistema, vaše srce je središnje ”sunce” koje pokreće ceo sistem vašeg tela.

love-927770_1280

Uvidite da vaše srce uvek pobeđuje!

Ako ne slušate svoje srce, koje pokušava da vam izrazi svoja osećanja, možda će biti potrebno da vam bolest privuče pažnju.

Istina je kad kažemo da ”srcem jednostavno nismo u nečemu”, bez obzira na to da li je posredi smrt veze, posla ili života.

Oprostite sebi i drugima!

Istraživanja su pokazala da su zameranje i nesnošljivost vrlo važni činioci rizika od srčanog udara. S druge strane, stara izreka ”veselo srce blagotvorno je poput leka” takođe je istinita.

Opraštanje nije usredsređeno na drugu osobu. Posredi je oduzimanje sopstvene snage od onoga ko ili šta vas je povredilo, te oslobađanje od zamki prošlosti.

Usredsredite se na ono što volite i što vam je lepo kako biste umirili svoju reakciju ”borba ili beg”!

Istraživanja vodećeg neurologa, dr Ričarda Dejvidsona, sa Univerziteta iz Viskonsina, dokazala su da struktura zvana fuziformni girus, smeštena s donje strane mozga, funkcioniše kao protivteža amigdali, primitivnom središtu koje signalizira opasnost i odgovor ”borba ili beg”. Fuziformni girus prepoznaje ono što volimo i cenimo.  Što se više usredsređujemo na ono što volimo i cenimo, to je funkcija fuziformnog girusa naglašenija, a amigdala mirnija. Time se programiramo na ljubav, a ne na strah.

Uspostavite srčanu koherenciju!

Srčana koherencija događa se kada poravnate nepravilne uzorke svoje srčane frekvencije kako vaše srce ne bi brzo prelazilo iz opuštenog stanja u brzo kucanje zbog zamišljene opasnosti u situaciji u kojoj nema istinske pretnje vašoj sigurnosti. Srce možete da poučite da bude manje reaktivno na emotivne uzroke stresa kako ne biste redovno reagovali ”borbom ili begom” na svakodnevni život.

Jedan od načina postizanja srčane koherencije i optimalne varijabilnosti srčane frekvencije je meditiranje, praktikovanje svesnog disanja ili da redovno mislite na ono što volite i cenite.

Provodite vreme gledajući slike onoga što volite – svoje dece, štenaca, uspavanih beba, lepe umetnosti, prizora divne prirode i sl.

Vremenom možete da naučite da samovoljno stvarate to zdravo stanje srca jednostavnim usklađivanjem s uzvišenim emocijama povezanim s onim što volite.

love-903178_1280

Slušajte ono što vam je zaista u srcu!

”Moja bol u grudima je isceljena, kao i moje srce. U ovom trenutku osećam se sasvim prijatno i zadovoljna sam svojim životom jer sam naučila da stavljam božansko na prvo mesto, a ne čoveka”, kaže dr Christiane Northrup, u svojoj knjizi Boginje ne stare.

Iskreno rečeno, put do toga bio je teži od studija medicine, teži od izdržavanja nekoliko sudskih parnica i teži od razvoda. Uz to, doneo mi je neuporedivo veće nagrade i ushićenje – a to je rad zbog kojeg sam se rodila. Napokon sam uspela da stvorim sveti brak muškog i ženskog u sebi – hieros gamos.

I vi imate srce koje je stvoreno da bi bilo celovito, potpuno i isceljeno i to nije ni u kakvoj vez sa tim da li imate partnera ili ne.

Kad uspete da preobrazite svoju bol i uspostavite vezu sa božanskim voljenim u sebi, ustanovićete da su radost i optimizam vaša prirodna stanja bivstvovanja. Tada počinjete da spontano živite bezvremeno.

Jedite kvalitetnu hranu, naročito povrće i zdrave masnoće, kako biste poduprli zdravlje srca i izrazili mu ljubav, ali nemojte da budete opsednuti sadržajem svog tanjira. Izbegavajte prerađenu hranu, rafinirani šećer i trans masnoće (hidrogenizovana i delimično hidrogenizovana ulja, česta u grickalicama i pakovanim poslasticama) koliko god možete.

U proteklih 70 godina povećali smo količinu takve hrane u svojoj ishrani, ali smanjili količinu biljne hrane bogate antioksidansima. Ta prehrambena promena podudara se sa porastom učestalosti srčanih oboljenja. Trans masnoće i šećeri uzrokuju oksidacijski stres koji je toksičan za endotelski sloj krvnih sudova ako u svom sistemu nemate dovoljno antioksidanasa da im se suprotstavite.

love-903163_1280

Doživljavajte uzvišene emocije!

Jer će to otvoriti vaše srce i držati ga u dobrom stanju. Plesanje, odlazak u bioskop i na koncerte, obroci sa prijateljima, uživanje u masaži, igranje sa psom ili mačkom. Jednostavno, redovno radite ono što vas ispunjava i čini da se osećate sjajno.

Skloni smo da jedemo previše šećera ili pijemo previše alkohola kako bismo utišali bolne emocije, zahvaljujući njihovom opijatskom učinku. Izlaz je traženje užitka i ugodnosti. Ljudska bića su programirana. Međutim, uvođenje hemijskog užitka nije održivo. Izaziva zavisnost.

Krećite se i uživajte u kretanju!

Fizička aktivnost pogoduje zdravlju srca ali je prijatna šetnja naročito pogodna za dobro zdravlje srca.

I upamtite, jednostavo ustajanje 32 puta dnevno, ako sedite za računarom ceo dan, može da učini čuda u sprečavanju nagomilavanja toksina i oštećenju ćelija.

Povežite se sa Božanskom Ljubavlju!

Božanska ljubav pokreće vaše srce više nego bilo koji drugi činilac. Jednostavno, zamolite Božansko da vam pomogne da osetite tu povezanost – i tada slušajte.