Mnogi se pitaju šta tačno znači reč “vizueliziranje”.

Neki su zabrinuti pošto stvarno ne “vide” mentalnu sliku ili lik kada sklope oči i pokušaju da vizueliziraju.

Nemojte da dopustite da vas zbunjuje termin “vizuelizirati”. Uopšte nije potrebno da mentalno vidite lik. Neki kažu da vide veoma jasne, oštre likove kada sklope oči i zamisle nešto. Drugi osećaju da stvarno ne “vide” ništa, već na izvestan način “razmišljaju” ili zamišljaju da posmatraju taj lik, ili postaju svesni osećaja utiska.

Photo by Josh Adamski on Unsplash

Ovo je sasvim u redu. Svi mi stalno upotrebljavamo maštu, nemoguće je ne upotrebljavati je, tako da je dobar svaki proces koji možete da primenite kada maštate (zamišljate). Ukoliko još uvek niste sigurni šta znači vizuelizirati, pročitajte svaku od sledećih vežbi, zatim, sklopite oči i pokušajte: Sklopite oči i opustite se.

Razmišljajte o nekoj vama poznatoj prostoriji, kao što je vaša spavaća ili dnevna soba. Setite se nekih poznatih detalja iz nje, kao što je boja tepiha, raspored nameštaja, koliko je osvetljena. Zamislite sebe kako ulazite u tu prostoriju, sedate na udobnu stolicu ili ležete na udoban krevet.

Sada se prisetite nekog lepog iskustva koje ste doživeli u poslednjih nekoliko dana, posebno neko iskustvo prijatnih, fizičkih osećaja, kao što je ukusan ručak, prijem neke poruke, brčkanje u prijatnoj, toploj vodi, ili vođenje ljubavi. Setite se tog iskustva što bolje možete i uživajte ponovo u tim divnim osećanjima.

Photo by Katerina Radvanska on Unsplash

Sada zamislite da se nalazite u idiličnom poljskom ambijentu, možda odmarajući se na mekoj zelenoj travi pored bistre reke, ili šetajući kroz predivnu gustu šumu. To može da bude mesto gde ste već nekada bili ili idealno mesto gde biste želeli da odete. Zamislite detalje i zamislite to mesto onakvim kakvo biste vi želeli da bude.

Metod koji ste primenili da zamislite ove scene predstavlja vaš način vizuelizacije.

Postoje dva različita načina u kreativnoj vizuelizaciji. Jedan je receptivan, drugi je aktivan.

Photo by Jonathan Klok on Unsplash

Pri receptivnom načinu jednostavno se opustimo i dopustimo likovima ili utiscima da naviru bez posebnog zamišljanja njihovih detalja-prihvatamo ono što naiđe.

Pri aktivnom načinu svesno biramo i stvaramo ono što želimo da vidimo ili zamislimo.

Kako su ovi procesi bitan deo kreativne vizuelizacije, potrebno je vaše receptivne i aktivne sposobnosti ojačati vežbanjem.