Prinudni suživot u karantinu proživljen sa partnerom (i ostalim članovima porodice) može da optereti i najčvršće parove: evo kako da zaštitite vašu vezu.

Prolazak kroz karantin sa partnerom, dečkom ili mužem, na papiru sigurno je prijatniji od toga da ste slobodni, to jest, sami.

U praksi, međutim, ovo važi samo ako se dobro slažete i ponašate timski, u kojem delite zadatke i obaveze, i ne opterećujete se međusobno bez preke potrebe, oduzimajući lični prostor jedno drugom.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Da ovoga nije, karantin koji potpada pod epidemiološke mere ili se sami odgovorno držite podalje od aktivnog druženja i okupljanja u većim grupama, stavio bi na test i najjače veze.

Foto Gabby Orcutt

U poređenju sa uobičajenim životnim okolnostima, sada provodimo mnogo, mnogo više vremena kod kuće sa partnerima i ako je prvi put bilo zanimljivo / prijatno provoditi vreme zajedno, gledajući film i ćaskajući o ovome i onome, dok pravimo društvo jedno drugom, za šta do tada nikada nismo imali dovoljno vremena, ovaj drugi talas, teži je od prethodnog sa psihološke tačke gledišta, jer sa sobom donosi i dosadu i povećava nervozu koju povećavaju ne samo čarape po kući, već i situacija neizvesnosti koju već dugo proživljavamo.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Kućni prostor u ovom trenutku rizikuje da postane vrlo mali i skučen, što nam daje osećaj da nemamo dovoljno prostora za sebe da budemo sami, a kamoli u dvoje.

Zbog svega navedenog, postavlja se pitanje da li je u ovim izmenjenim i neizvesnim životnim okolnostima moguće da zaštitimo našu veze od propasti i da izađemo iz karantina jači nego ikad ranije.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Odgovor je – moguće je. Stoga, predlažemo vam da sledite dole navedena pravila kako biste preživeli prisilni suživot sa partnerima.

Nađite prostor samo za sebe

Ako ste zajedno u karantinu, provođenje vremena u različitim sobama je dobro za vas kao par.

Od presudnog je značaja da nađete prostora za sebe i svoje pojedinačne trenutke tokom kojih svako može da se bavi onim što voli.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Podmlađujte se kremama, maskama i kućnim spa tretmanima, dok on gleda seriju, čita ili ćaska sa prijateljima. Ili obrnuto!

Ili stvorite ritual ćaskanja sa prijateljima u kojem se zaključate u sobu i putem video poziva razgovarate sa njima kao da ste na grupnom izletu.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Ukratko, stvorite trenutke u kojima partner nije uključen, više ćete ga / se voleti.

Foto Toa Heeftiba

Nađite aktivnosti koje ćete raditi zajedno

Karantin može postati prilika da par ojača.

Ovaj period prisilnog suživota može vam poslužiti i za otkrivanje aktivnosti zbog kojih se možete osećati više saučesnicima. Skinite prašinu sa starih igara sačuvanih u kutijama (šah, Monopol, Riziko), bacite se na igre sa kartama i isključite mobilne telefone.

Pročitajte i ovo: Oslobodite se emocionalnih manipulatora

Ako ste ljubitelj TV serija, pronađite svaki dan trenutak da se posvetite svojoj omiljenoj seriji.

Ne zaboravite na internet kulturne inicijative, moći ćete zajedno da otkrivate muzeje i skriveno blago dok čekate da biste mogli da ih (ponovo) vidite svojim očima.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Planirajte sledeće putovanje zajedno i obećajte da ćete to obaviti što je pre moguće.

Uspostavite novu rutinu

Napravite zajedničku listu obaveza i dve liste „uradi sam“.

Da biste zadržali živce smirenim, morate započeti novu rutinu.

Pročitajte i ovo: Za koje žene brak nije dobar izbor?

U stvari, ostajanje kod kuće može biti vrlo produktivno i korisno ako se pridržavate pravila pristojnosti i ljubaznosti čak i u parovima.

Na primer, organizujte dan kako biste podelili kućne poslove, pomogli jedno drugom u svakodnevnim zadacima ili razmislili o bilo kojim poslovima koje ste predugo odlagali da obavite.

Pročitajte i ovo: U bračnom krevetu sa bebom

Stvaranje rasporeda, čak i u životu kod kuće, učiniće boravak (i suživot) mnogo prijatnijim i lakšim.