Vaša vagina vas moli da obavezno pročitate dole navedeno!

Verujem da ste ubeđeni da znate sve o tome kako da svoju vaginu održavate u top formi ali, za svaki slučaj, proverite. Od ispiranja do padanja na godišnjem pregledu. Postoji tona opšteprihvaćenih zabluda o tome šta bi trebalo da radite da biste održali svoju vaginu zdravom.

Koristite kondom!

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Svesni ste da je gumeno odelo najbolja zaštita od polno prenosivih bolesti i trudnoće, ali studije pokazuju da korišćenje kondoma pomaže da se održi optimalna Ph vrednost vaše vagine, da bi dobre bakterije, kao što su laktobacili, mogle da prežive. Ovo je veoma važno jer ove male bakterije pomažu u sprečavanju gljivičnih infekcija i infekcija urinarnog trakta.

Nosite pamučni veš ili idite bez gaća!

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Kada je u pitanju izbor donjeg veša, vaša vagina ima presudnu reč. Pamuk! Stoga, većina donjeg veša pravi se sa pamučnim delom između prepone, bez obzira na to od kog materijala je napravljen. Budući da diše i upija vlagu, pamuk je idealan material za pokrivanje vaše intimne zone.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

A kad ste kod kuće, slobodno idite bez gaća, napravite promaju i pustite vaginu da diše.

Samo nemojte da idete u teretanu bez donjeg veša, jer ćete želeti dodatni sloj između vaše intimne zone i sprava prepunih bakterijskih klica.

Vežbajte!

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Kegelove vežbe od presudnog su značaja za jačanje mišića karlice, koji su ključni faktor za postizanje jačih, intenzivnijih orgazama, koji će vam razneti pamet. Da ne pominjemo kontrolu bešike.

Unesite jogurt u vašu ishranu!

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Uzimanje jogurta sa živim kulturama pomaže veću proizvodnju dobrih bakterija u vašem organizmu, a time i u vagini, što predstavlja odličnu zaštitu u nastajanju dosadnih vaginalnih, gljivičnih infekcija. Samo vodite računa da uzimate jogurt bez dodatka šećera, ne voćne, jer korišćenje šećera čini vas podložnijim infekcijama.

Obavezno idite na godišnji ginekološki pregled!

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Godišnji ginekološki pregled je od izuzetne važnosti za održanje dobrog zdravstvenog stanja. Jer ozbiljne bolesti i problemi uopšte ne moraju da budu bolni ni spolja vidiljivi.

Koristite lubrikante!

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Ponekad se desi da kada krenete u krevet sa svojim dragim partnerom, izgleda kao da vaša vagina o tome nije obaveštena. Ali to je potpuno normalno! Na vaginalnu suvoću mogu da utiču različiti faktori, kao što je korišćenje kontraceptivnih pilula, antihistaminika ili antidepresiva.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Vaginalna suvoća, takođe, može da se pojavi neposredno nakon porođaja ili tik pred menopauzu. Kada se to dogodi, obavezno to iskomunicirajte sa svojim partnerom i ovlažite vaginu korišćenjem lubrikanata, da ne bi došlo do oštećenja zidov vagine.

Usput, lubrikanti mogu da dovedu do bolje zabave tokom seksa.

Nema ispiranja vagine tušem!

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Mislite da vam je potrebna neka spoljna pomoć da biste održali dobru higijenu vagine? Ne. Vaša vagina zna sasvim dobro sama da se očisti. Da, vagina se sama čisti. Pored toga, studije pokazuju da korišćenje preparata za intravaginalnu higijenu mogu da vas dovedu do povećanog rizika od infekcija, upala i polno prenosivih bolesti. Samo vam još to fali!

Pažljivo na biciklu!

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Neočekivano mesto na kojem biste mogle da dovedete vašu vaginu u opasnost je bicikl. Ako često vozite bicikl, može da dođe do vaginalne ukočenosti, bola i peckanja dok ste na biciklu. Ustvari, studija koja se bavila ženskim biciklizmom pokazuje da upravo većina žena, koje voze bicikle, imaju ove simptome. Ako ne želite da se odreknete biciklizna, nosite adekvatnu zaštitu, u vidu podebljanog uloška.

Oprezno sa antibioticima!

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Još jedna pretnja dobrih bakterija u vašem organizmu su antibiotici. Dok jedno leče, te divne pilule mogu da ubiju one fantastično dobre bakterije, koje čuvaju Ph balans u našoj vagini i održavaju je zdravom.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Uz neke, jake atibiotike, obavezno je korišćenje zaštitnih antibakterijskih vaginaleta, dok je za one druge, manje jake, dovoljno piti jogurt, na bazi probiotika, da bi se umanjila šteta.

Vodite računa o redosledu seksualnih činova!

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Put do vaginalnog, nikako ne sme da vodi preko analnog seksa, bez promene kondoma ili adekvatnog čišćenja penisa. Ulazak na prednja vrata, preko zadnjih, izlaže vašu vaginu obilju bakterija i povećava rizik od infekcija.

Oprezno sa sapunom!

Pročitajte i ovo: Oralni seks – Potapanje čaja

Šampon za telo može da miriši omamljujuće čarobno ali ne bi trebalo da ga prinosite ni blizu vašoj vagini. Sapun ili šampon može dodatno da isuši osetljivu kožu oko vaše vulve.

Zaista je dovoljno samo da isperete toplom vodom vaše genitalije, da sve bilo čisto i uredno u vašoj intimnoj zoni.