Ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra, bilo bi pravilo broj jedan!

Mnogima je san da im kuća uvek bude uredna i sređena, ali i prava, noćna mora u svakodnevnoj stvarnosti, kad je vremena sve manje, a obaveza sve više i više. Ipak, ovo je bitka koju možete da dobijete, jer samo od vas zavisi.

Da skratimo put, sručićemo vam gorku istinu u lice, ovo je bitka koju treba da izvojevate sami sa sobom jer niko drugi ne razbacuje vaše stvari po kući, do vas samih. Dobro, i vaših ukućana, ali svi ste vi jedno, zar ne, ili bar trebalo da se tako ponašate, ako hoćete da vam dom bude uredan i fin.

bed-1853907_1280Da bi vam kuća svaki dan bila urdna i sređena, potrebno je da budete dosledni u sprovođenju pravila koja navodimo, da vam to pređe u rutinu i dobru naviku.

Za početak i jutarnju gimnastiku, namestite krevet!

Za mnoge je to najbeskorisnija stvar na svetu. Zašto bi to radili kad ćemo opet uveče da legnemo u njega?! Zato što je to centralni deo spavaće sobe, pa čak iako je sve oko kreveta sređeno cakum-pakum, ako krevet nije, sve pada u vodu. Ne morate vojnički zatezati sve pod konac ali dovoljno je da sve protresete, zategnete i dovedete u red, da vam uveče bude zadovoljstvo da legnete u njega. Ovo će podići vaše raspoloženje i užitak na sam pogled na izgled spavaće sobe i učiniti da soba poprimi sasvim drugačiji izgled.

bedroom-1872196_1280Pre polaska na spavanje verovatno ste uključili mašinu za pranje sudova, zar ne?! E, pa ispraznite je ujutro, pre nego što krenete na posao.

Zamislite kako bi bilo lepo da se uveče vratite kući s posla, posle napornog i iscrpljujućeg dana, pripremite večeru i nakon obedovanja sve prljave sudove lepo stavite u mašinu za pranje. Ali kako da to uradite ako vam je mašina puna?! Onda mrzovoljno morate najpre da je praznite, pa slažete i onda tek stavljate prljave sudove. A tako bi bilo lepo kada biste ujutro sve to sredili, opet, umesto jutarnje gimnastike i podizanja hormona dobrog raspoloženja. Ujutro ste u punoj snazi, dok uveče baš i niste.

tableware-555203_1280Planirajte pranje veša!

Da vam se ne bi desilo da na posao idete u rasparenoj odeći zato što morate, a ne zato što ste ekscentrični, jer vam je sve drugo prljavo. Zato lepo planirajte kada ćete koju vrstu veša da perete, računajući i vreme za sušenje. Naročito, zimi, kada je to poduhvat posebne vrste, ne računajući peglanje. Možete jednostavno da napravite raspored po danima. Ponedeljkom, posteljina, utorkom, šareni veš, sredom, beli, četvrtkom, vuna, petkom, crno ili kako vam već odgovara.

clothesline-1478439_1280Koristite korpe za odlaganje stvari!

Ako svaka stvar ima svoje mesto gde stoji, lakše je držati stvari pod kontrolom u svakom trenutku. Jer kakav vam je orman, takav vam je život! Sigurno držite sijaset stvarčica okolo zato što ne znate gde biste ih stavili. E, pa nađite im svoje mesto, kupite specijalne korpe, manje ili veće gde ćete ih udomiti. Lepo njima, lepo vama, a vi vašim posetiocima. Jer, srećom, neko pametan je izmislio korpe i napravio od njih prava, mala umetnička dela, ukrasne predmete, čak. Korpe rasute po sobi, mogu da upotpune i dekorišu vaš prostor. Svaka korpa sa svojim, definisanim zadatkom i nema šanse da su stvari okolo razbacane.

kids-1740292_1280Nemojte da odugovlačite i ostavljate stvari za sutra već odmah uradite ono što možete.

Verujte, danas ćete to da uradite sa manje napora nego sutra. Nered je sramotna pojava i nakuplja se postepeno tako da ako odmah ne rešavate stvari kako se pojavljuju, na kraju nedelje dočekaće vas hrpa poslova i nagomilanih stvari koje treba da sređujete, baš kada ste planirali da se kao čovek lepo odmorite. Al, ne vredi, đavo vam ne da mira. Nered možete da sprečite, jer ćete na taj način imati vikend samo za uživanje u lepim stvarima, umesto da sređujete krš koji ste nagomilali. Nemojte da ignorišete stvari i pravite se da ne postoje jer neće nestati samo pogledom na njih, već će se sručiti na vaša nejaka pleća.

lego-688154_1280Uredno složite sve stvari uveče pred odlazak na spavanje!

Ne ostavljate preko stolice ili na podu ono što ste danas nosili pre nego što navučete pidžamu. Taj osećaj slobode koji imate u tom trenutku već u sledećem će se obrušiti na vas kao bomerang. Krajem nedelje, stvoriće se čitava gomila prljavih, izgužvanih stvari, tako da ćete odmah zažaliti što ste bili lenji i što niste bili uredniji. Odložite svu odeću gde treba pre odlaska na spavanje.

bedroom-1807837_1280Očistite kuću s vremena na vreme!

Jedan od načina da umanjite stres je da smanjite konfuziju, korak po korak. Primer? Ujutro posle doručka, isperite čašu i stavite je u mašinu za sudove, koju ste već savesno ispraznili, ili sasvim lepo operite ako nemate mašinu. Uveče ćete imati jednu stresnu stvar manje da stavljate u mašinu ili ribate okoreli jogurt. Slično tome, dok kuvate sukcesivno perite ono što koriste od sudova da se posle ručka ne bi nakupila cela gomila. Jer u tom slučaju ručak i neće biti baš prijatan, a može i da vam se poremeti varenje.

doll-house-1473910_1280Očistite kuhinju posle večere i pre odlaska na spavanje jer mađioničar neće doći čak iako pucnete prstima ti puta.

Situacija je sasvim suprotna i brdo sudova koje ste odlučili da ignorišete uveče zarad ronjenja na kauču, neumoljivo će se obrušiti na vas sledećeg dana.

Oslobodite prostor!

Znate trik kako nastaje smeće? Jedna po jedna olovka, karmin, kesa, stolica, lopta, saksija, sve se to skuplja na sve strane i odjednom se zateknete u prostoru koji je zasut gomilom stvari. I to nepotrebnih! Redovno odstranjujte sve što vam nije potrebno ili je prazno, recimo, bočice parfema, raznih krema, losiona, pa upravo ste shvatili da vam je kupatilo zatrpano gomilom praznih ambalaža! Bacajte sve to! Ostalo, poklonite kome je potrebno. Isto radite i sa garderobom ako je ne nosite duže od dve godine. Imaćete više prostora i energija će početi lakše da kruži, kako oko vas, tako i u vašem biću. Bolje ćete se osećati!

perfume-420174_1280Koristite fascikle za dokumenta, papire, račune, priznanice i slično!

Neka svaki liste koji se nađe u vašim rukama ima svoje mesto. Fascicle ili folderi imaju istu funkciju kao korpe i lako mogu lepo da se uklope u vašoj radnoj sobi ili biblioteci. Čak i na otvorenoj polici mogu dekorativno da izgledaju. Drugo, svaki papir uvek će vam biti na dohvat ruke i znaćete gde se nalazi. Nema frke, panike i gubljenja vremena.

file-folders-923523_1280