Računi i cene rastu, a plate ostaju iste: kako uštedeti? Evo saveta koje treba slediti!

Da li vas razgovor o uštedi novca čini zabrinutim? Da li odlazite sa dobrim namerama, ali uvek dođete do nekih neočekivanih troškova?

U periodu kao što je ovaj koji proživljavamo, sa inflacijom na istorijskim nivoima i povišenim cenama svega, od računa za struju do avionskih letova, od suštinskog je značaja da znate kako da upravljate svojim novcem, deleći ga pravedno između troškova i stavljanja novca na stranu.

Naučiti umetnost štednje nije nimalo lako, naprotiv, potrebna je upornost i odlučnost. Ali ponekad je najteži deo započeti.

Evo vodiča korak po korak sa jednostavnom i realnom strategijom koja će vas naučiti kako da uštedite kratkoročno i dugoročno.

Pratite sve troškove

Prvi korak da počnete da štedite je da shvatite koliko trošite. Počnite tako što ćete zabeležiti sve rezultate koje imate; odnosno, svaku kupovinu kafe, kućnih predmeta i supermarketa.

Kada prikupite sve svoje podatke, organizujte brojeve po kategorijama. Na primer, bitni troškovi kao što su apoteka, namirnice i kredit, ili nepotrebni troškovi kao što je večera u restoranu, ili kulturni troškovi ako ste, na primer, kupili novu knjigu.

Svakog vikenda zbrojite iznose i razmislite o svojim navikama.

Uspostaviti budžet za troškove

Kada imate ideju koliko ćete potrošiti za mesec dana, možete početi da organizujete svoje finansije, smanjite neke dodatne troškove i uspostavite precizan budžet.

Ovaj budžet treba da se izračuna na osnovu vaših prihoda i osnovnih fiksnih troškova. Na taj način možete planirati izlete i ograničiti nepotrebne troškove. Obavezno uzmite u obzir troškove koji se javljaju redovno, ali ne svakog meseca, kao što je održavanje automobila.

Pokušajte da smanjite potrošnju

Ako su vaši troškovi toliko visoki da ne možete da uštedite onoliko koliko želite, možda je pravo vreme da smanjite troškove. Prepoznavanje nebitnih stvari na koje biste mogli potrošiti manje ako želite (kao što su benzin ili obroci van kuće) pomoći će vam da pazite na svoju potrošnju.

Ali to nije sve: potražite načine da uštedite na fiksnim mesečnim troškovima kao što je tarifni plan za mobilni telefon; ili otkažite pretplate koje ne koristite, posebno ako se automatski obnavljaju.

Postavite ciljeve štednje

Jedan od najboljih načina da naučite kako da uštedite novac je postavljanje cilja. Počnite razmišljanjem o tome zašto biste možda želeli da uštedite: da li treba da kupite auto, planirate odmor ili uštedite za novi kaput? Kada shvatite za šta želite da uštedite, saznajte koliko novca će vam trebati i koliko bi vremena moglo da prođe da uštedite.

Na početku, savet je da postavite mali, dostižan kratkoročni cilj za nešto što trenutno ne možete da platite, kao što je dan u spa centru sa masažom, nova tašna ili vikend van grada.

Postizanje manjih ciljeva i uživanje u nagradi za koju ste uštedeli mogu vam dati psihološki podsticaj koji olakšava štednju i jača ovu naviku.

Jasno postavite svoje prioritete

Nakon što ste izračunali fiksne prihode i rashode i utvrdili iznos novca koji želite da izdvojite svakog meseca, fokusirajte se na to kako da rasporedite svoju ušteđevinu. Na primer, uverite se da ne zaboravite svoje dugoročne ciljeve – važno je da vaše planiranje penzionisanja ne zaostaje za kratkoročnim potrebama.

Predlog je onda da se fokusirate na dva ili tri cilja sa različitim rokovima. Ovo će vam olakšati plan štednje i pomoći vam da pratite svoje ciljeve.