Menopauza i talasi vrućine mogu dodati nepotreban stres u već vrlo stresnom životu.

Evo nekoliko saveta o tome šta možete da uradite da biste pomogli sebi u upravljanju ovim simptomima menopauze, koji znaju da budu vrlo neprijatni.

#1 Vežbanje

Fizička aktivnost smanjuje stres i povećava osećaj opšteg dobrog stanja. To je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za sebe, kako biste razbistrili um i opustili se.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Predlažemo vam lagane vežbe, jogu, pilates, za opuštanje, istezanje, fleksibilnost i relaksaciju, a koje će učiniti da se bolje osećate već posle prvog časa.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Pored toga, svakodnevne šetnje u prirodi, šumi, pored reke, u trajanju od pola sata do sat više su nego dobrodošle.

Photo by Adam Flanagan on Unsplash

#2 Izbegavajte kofein i alkohol

To je definitivno teže učiniti nego uraditi, ali pridržavanje konzumiranju biljnih čajeva i bezalkoholnih pića pomoći će vam da smanjite nalete talasa vrućine.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Zašto?

Kofein podiže nivo kortizola, hormona “stresa”, koji, pak, može da dovede do vrućih talasa, čak toplotne oluje. Osim toga, alkohol može ometati kvalitet vašeg sna. O gojenju da ne pričamo! Jednostavno, okanite se alkohola.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Inače, alkoholizmom se smatra redovno konzumiranje dve čaše pića dnevno. Ako imate 20 godina i pijete, alkohol napušta vaše telo, u proseku, za tri sata. Kad imate 40+, proces traje cela 33 sata! Pa, vi odlučite sami šta vam je činiti!

Photo by Zoran Zonde Stojanovski on Unsplash

#3 Razmazite sebe

Zaslužujete malo opuštajućih tretmana, kao što su masaža, sauna, tursko kupatilo, manikir ili pedikir. Osim toga, to je sjajan način da se odmaknete od gužve i žurbe i usredsredite na sebe.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Photo by Jakob Owens on Unsplash

#4 Zdravo se hranite

Tako je lako skliznuti sa koloseka zdrave ishrane, nabaciti dodatnu kilažu, a tako teško posle skinuti neželjene, suvišne kilograme, koji mogu da izazovu mnogo veće zdravstvene problem od same gojaznosti, koja je, inače, već sama po sebi registrovana bolest.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Pokušajte da praktikujete pravilo 80/20 — jedite 80% zdrave i 20% ostale hrane koju volite, a bez koje (kao) ne možete. Samo stvar navike. Loše navike. Ali to je vaš izbor.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Ne bi bilo loše da probate jedan trik, a to je da korstite male tanjire. Tako ćete sigurno manje pojesti tokom obroka. Probajte, uverite se sami! Naučite sebe prednostima uravnotežene ishrane tokom menopauze. To nije opcija, to jednostavno tako mora, ako hoćete da održite dobro zdravlje. A kad je zdravlje u pitanju, tu ne bi trebalo da imate dilemu, zar ne?!

Photo by Davids Kokainis on Unsplash

#5 Spavanje

Redovan ritam spavanja i dobar san su mnogo važni u bilo kom periodu vašeg života, ali posebno tokom menopauze. Ako ste dobro odmorni, manje je verovatno da ćete osetiti potrebu da posegnete za kofeinom i slatkim poslasticama.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Photo by Anna Demianenko on Unsplash

#6 Slojevito oblačenje

Kada vas zapljusnu vrući talasi, lako se možete ohladiti uklanjanjem dodatnih slojeva odeće, kao što su košulja, majica, džemper, prsluk ili jakna.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Photo by Shea Rouda on Unsplash

#7 Imajte hladni napitak uvek u blizini

Nije na odmet biti dobro pripremljen tako što ćete pri ruci uvek imati hladni napitak, vodu ili gazirani sok, kad vas pogode vrući talasi.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Photo by Akemy Mory on Unsplash

#8 Smeh

Dajte sebi vremena za uživanje u lepim događajima, smejte se i zabavljajte se prijateljima i porodicom. Nađite sebi dobro društvo, koje će znati da vas razveseli, a ne dodatno optereti. Dobar smeh može odmah smanjiti stres i učiniti da se osećate bolje. Smeh je lek!

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Photo by Ryan Christodoulou on Unsplash

#9 Duboko dišite

Kada je stres na najvišem nivou, zaustavite se i duboko udahnite. To će vam pomoći da se fokusirate i smanjite stres. Dišite svesno, budite svesni svakog udaha i izdaha. Budite prisutni.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Imajte na umu u svakom trenutku da treba da sebi ugodite i nađete vremena za sebe, opuštanje i zabavu. Sve drugo je manje bitno od vaše dobrobiti.