Tajna dobre forme nije u uzdržavanju od hrane ili dijetama, već dobrom metabolizmu. Tako da je pravo pitanje kako da ubrzamo svoj metabolizam, a ne kako da smanjimo unos hrane.

Stoga, sledite naša uputstva i za nekoliko meseci sigurno ćete primetiti značajnu promenu u svojoj formi.

Nije potrebno da ulažete veliki napor, već samo da primenite predloženo u svom životu da biste imali ravan stomak, zategnute noge i mogućnost da uživate u svojoj večeri, bez straha da će se odmah sutra ujutro pokazati na vagi za tačno merenje.

Akai bobice

berries-184449_1280Tropsko, bobičasto voće, nalik našim borovnicama. Kod nas teško da može da se nađe sveže, ali može da se nađe u prahu, u vidu dodatka ishrani ili sušeno, sve u takozvanim prodavnicama zdrave hrane.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Nemojte potcenjivate akai jer, pored toga što ima fin ukus, poseduje i dosta antioskidanata, tako će odmah podstaći vaš metabolizam na pojačan rad. Nije slučajno da mnoge holivudske zvezde ne mogu da zamisle dan bez akai bobica. Probajte!

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Voda

water-791235_1280Najjednostavniji način da ubrzate svoj metabolizam je da pijete dovoljno vode, a to je bar dve litre dnevno, pored ostalih napitaka koje konzumirate, sokova, kafe, čajeva i slično.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

To će omogućiti ne samo da vaše telo bude dobro hidrirano i da imate lepu, blistavu kožu, već će odžavati vaš metabolizam aktivnim. Nasuprot zdravim navikama da se pije topla voda, za ubrzavanje metabolizma preporučuje se upravo suprotno, a to je da se pije hladna voda, iz frižidera, jer na taj način organizam troši više energije, čitaj – kalorija, jer mu je potrebna dodatna snaga da zagreje unetu vodu do optimalne temperature, koja je u našim organima za varenje.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Suludo, ali istinito i deluje. Ovo će vam omogućiti da tokom vikenda uživate u čaši vina više, bez osećaja krivice.

Kafa

coffee-1117933_1280Povećana konzumacija kafe ima za efekat ubrzavanje metabolizma. Ipak, konzumirajte je sa merom, ali je nikad ne izostavljajte iz svog režima ishrane. Idealne su dve šolje dnevno, ujutro, nakon doručka, i poslepodne, nakon ručka.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Složeni ugljeni hidrati

grains-651404_640Iako mnogi pogrešno smatraju da eliminisanje ugljenih hidrata iz ishrane olakšava postizanje cilja u vidu zavidne fizičke forme, to je lažni mit koga se treba odmah odreći.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Unošenje nerafinisanih ugljenih hidrata svakodnevno od vitalnog je značaja za održavanje metabolizma u visokoj funkciji. Da, treba da jedete hleb i testenine, žitarice i krekere.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Samo, upozorenje, koristite integralne žitarice, nemojte da koristite kvasac, niti bilo koje druge podizače testa i ne mešajte ih sa proteinima jer sve to kiseli vaše telo i dovodi do teškog osećaja sitosti i kontinuirane potrage za novim šećerima, što usporava metabolizam. Jedite ugljene hidrate bez straha, ali vodite računa da budu nerafinirani.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Trčanje ili hodanje

runner-808932_1280Ali ako ne možete da trčite, jer i nije preporučljivo da počnete da trčite iznebuha, naročito ne u srednjim godinama, jer može da bude kontraproduktivno i sa dugoročnim posledicama, o povredama da ne pričamo, brzo hodajte. Svaki dan, barem pola sata dnevno.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Ne samo da ćete na ovaj način spržiti celulit, već ćete i ubrzati svoj metabolizam u velikoj meri.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Česti obroci

apple-15687_640Odbacite lažni mit da treba da preskačete obroke ako hoćete da budete u dobroj formi. Pravilo broj jedan ubrzanog metabolizma je da se jede često.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Nikad duže od dva sata bez jela! Pritom, ne mislimo na pljeskavice, sa životinjskim mastima, naravno, već lagane i hranljive obroke, u vidu koštunjavog i sušenog voća, crveno voće, integralne krekere, voćne i povrćne frapee i razne semenke.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Čili

chilli-1437775_1280Dajte svom životu pikantniji ukus! Bukvalno, jer poznato je da ljuta paprika ubrzava metabolizam. I ne samo to, dodaje ukus hrani.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Uz ljutu papriku, manja je (zlou)potreba za solju, koja je glavni krivac za zadržavanje vode u organizmu. Zauzvrat, otarasićete se i celulita!

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Proteini

salmon-518032_1280Nije baš nadaleko poznato da su proteini neophodni za naš zdrav život, ali i veliki podsticaj za metabolizam.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Redovno konzumirajte meso, ribu, jaja, jogurt, nemasni sir i mahunarke. Sve navedeno koristite u svakodnevnoj ishrani. Zapamtite da su proteini ključni saveznik vaše dobre linije.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Spavanje

sleeping-1353562_1280Važno pravilo za ubrzavanje rada metabolizma je dug, miran i stabilan san. Pobrinite se da spavate najmanje osam sati svake noći, u kontinuitetu. Vaša linija biće vam zahvalna.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Zeleni čaj

green-tea-692339Zeleni čaj je eliksir života. Ne samo da ima jaka antioksidantna svojstva, što je samo po sebi dovoljno da bude preporučen u ishrani svakog pojedinca na planeti, već ima i sposobnost da ubrza metabolizam.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Pijte ga po volji! Idealno bi bilo dve do tri šoljice dnevno. Ukoliko ne volite njegovu aromu, mada je to samo stvar navike, konzumirajte ga u kapsulama, koje možete da nađete u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji ishrane su složena mentalna oboljenja

Za kapsule zelenog čaja nije potreban lekarski recept, a sadrže u proseku deset puta veću koncentraciju čaja od jedne kesice.