Šta je zapravo intuicija? Da li je to isto što i šesto čulo? Možemo li verovati svojoj intuiciji? Izvođenje radova? Ili je opasno previše se oslanjati na to?

Reč intuicija potiče od latinske reči „intuitio, intuitionis“, od latinskog glagola „intueri“ što znači gledati, posmatrati, kontemplirati. Otuda značenje glagola intuit: intimno i trenutno uočiti ideju ili istinu, kao da je na vidiku.

Intuicija igra važnu ulogu u našem svakodnevnom životu, može se definisati kao sposobnost da znamo, razumemo ili jasno percipiramo neke aspekte stvarnosti bez upotrebe racionalnog dela.

To je rezultat skupa misli i osećanja koji se postiže korišćenjem misaonih obrazaca zasnovanih na prethodnim iskustvima. Brzo i često korisno, ali ne uvek potpuno tačno, u društvu je poznato kao šesto čulo.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Prema Platonu, intuicija je najviša funkcija inteligencije, jer je to način da se dođe do znanja koje se ne stiče razumom: ono je u stvari zasnovano na našem iskustvu i naš um čuva sećanja najmanje od naše četvrte godine, tako da naša intuicija ima mnogo podataka da odredi šta treba da radimo.

Zato bismo generalno mogli reći da je intuicija pouzdana i da možemo verovati svojim instinktima.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Ali šta se dešava na nivou odnosa sa drugima, kada upoznamo novu osobu, i postoji energija koja nas približava ili udaljava od njih. Može li se ovoj sili privlačenja/odbijanja odupreti? Šta je to što ga određuje?

O tome smo razgovarali sa stručnjacima Guidapsicologi.it, koji su nam dali nekoliko saveta i preporuka kako da negujemo intuiciju i šesto čulo i da ih iskoristimo na pozitivan način.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Kako negovati intuiciju i razumeti kada treba slušati svoje šesto čulo

Može li biti opasno previše verovati uvidima?

Kao što smo rekli, iskustveno učenje daje dobar savet, tako da je naša intuicija pouzdana. Da li da idem metroom ili autobusom? Instinktivno odgovaramo na ovo pitanje, „metro traje manje vremena, pa je bolje“, ova odluka nije racionalna, zasnovana je na našem iskustvu i verovatno ćemo (osim ako ne dođe do neočekivanog kvara metroa) stići ranije nego autobusom, pa naši instinkti rade.

Pročitajte i ovo: Porodični programi koji koče razvoj ličnosti

Ali može li biti opasno koristiti svoje instinkte? Da, sve što se prekomerno koristi ili zloupotrebljava može biti opasno. „Um mi govori da ću pobediti ako kupim taj broj lutrije. Ne, najverovatnije ne, vrlo je tanka linija između intuicije i proricanja.

Veze. Kada upoznamo novu osobu, postoji energija koja nas približava ili udaljava od nje. Može li se ovoj sili odupreti? Čime se to određuje?

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

Našem mozgu je potrebno samo sedam sekundi da stvori prvi utisak, tako da ovaj utisak nije zasnovan na razumu, već je isključivo i isključivo instinktivan.

Naš instinkt formira sliku osobe koju smo upravo upoznali na osnovu našeg iskustva i ono što vidimo navodi nas da se setimo prošlih iskustava koja nas teraju da odlučimo da li da verujemo toj osobi ili ne, na osnovu rezultata našeg iskustva.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Miris, način izražavanja, neverbalna komunikacija, telo i izraz lica… navode nas na brzu odluku: da li verujem ovoj osobi ili ne? Da li da razgovaram sa njom? Mogu li ti reći nešto o sebi?

Ove odluke su brze i nikada nisu svesne, a te odluke su „energija“ koja nas odguruje ili približava čoveku.

Pročitajte i ovo: Menopauza i depresija – kako da se nosite sa depresijom u periodu pred – menopauze / Tri vrste depresije u pred menopauzi

Kasnije, kada budemo poznavali tu osobu neko vreme, u igru će stupiti razum i potvrditi da li je naša početna intuicija bila tačna ili ne.

Light photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Da li se intuicija i šesto čulo mogu kultivisati i koristiti na pozitivan način?

Intuicija je instinktivna i svi je imamo, ali postoje ljudi koji je neguju više od drugih.

Kako? Glavna stvar je da je koristite, što više koristite svoju intuiciju, to će biti pouzdanija, iako ponekad možete pogrešiti.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

Najbolji način da je trenirate je da koristite radoznalost, odličnog saveznika intuicije, postavljate pitanja, istražujete, posmatrate, zamišljate… to će učiniti intuiciju prisutnijom i imaćete mnogo više podataka da biste došli do tačnih zaključaka.

Vežbanje pisanja, crtanja, slikanja, čitanja… bilo koja kreativna aktivnost ili meditacija dovešće do proširenja vidika u umu i stoga ćete negovati intuiciju.

Pročitajte i ovo: Ljubav je subjektivni osećaj

Preporuke za negovanje intuicije i šestog čula i njihovo iskorištavanje na pozitivan način:

# Racionalizujte negativne ideje koristeći logiku

# Odvojite vreme za sebe da povežete svoj um i telo i podstaknete introspekciju

Pročitajte i ovo: Kako da se razvedete na civilizovan način

# Osvrnite se oko sebe, prestanite da gledate unazad da biste dozvolili intuiciji da se fokusira na ovde i sada

# Naučite da slušate, počevši od sebe, praktikujući jogu, meditaciju i svesnost

# Naučite da slušate druge, da se povežete sa njima, sa njihovim emocijama

Pročitajte i ovo: Da li je prvi utisak zaista pravi?

# Posmatrajte snove, posmatrajte njihove poruke i značenja

# Upravljajte emocijama, negativnim i pozitivnim, i nemojte se zanositi njima

# Naučite da se isključite i izolujete: Stres i multitasking su neprijatelji intuitivnog razmišljanja

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

# Otkrijte i negujte kreativnu stranu: veoma je važno negovati intuiciju.