Jedna od stvari koju prvo primetimo kod druge osobe svakako su oči.

Boje i oblici dolaze u toliko različitih varijanti, da nije ni čudo da smo toliko opsednute naglašavanjem jednog od naših najvećih preimućstava.

Foto: Aleksandra Ostojić
Foto: Aleksandra Ostojić

Poprilično je lako na istaknemo oči klasičnim alatima, poput, maskare, oblikovanja obrva i veštačkim trepavicama. Ali, pored toga, senka za oči omogućava nam da naglasimo lepotu svojih očiju na najupečatljiviji način. Šta više, senkom možemo i da potpuno promenimo oblik očiju, korigujemo anomalije i izvučemo najviše što možemo iz njihovog izgleda. Tako da je senka za oči, odnosno, način na koji je koristimo ipak najbitnija stavka pri šminkanju očiju.

Senka za oči je u svojoj osnovi samo još jedan od alata za oblikovanje očiju. Bez obzira na to da li samo želite da poboljšate svoj prirodni oblik očiju ili da ga potpuno transformišete, oblikovanje oka je put kojim treba da idete. U suštini, oblikovanje (contouring) očiju radi se prema istom principu kao i oblikovanje lica – svetlo ističe, tamno povlači, a highlighter naglašava glavne karakteristike koje želite da izdvojite i posebno istaknete.

Ukoliko želite da znate kako to rade profesinalci, čitajte dalje!

Pre nego što nastavite da čitate, dobro pogledajte kog su oblika vaše oči.

Šminkanje počinjemo prajmerom. To je prvi korak i ključ za održavanje senke na kapcima na jednom mestu. Prajmer sprečava razlivanje, stvaranje useka i grudvica, i poboljšava pigment senke. Drugim rečima, ne preskačite ga!

Oblikovanje očiju može da se radi pomoću niza boja i kombinacija, od neutralnih tonova, do neona i sjaja. Samo imajte na umu opšta pravila isticanja i senčenja, i vaše oči ima da zablistaju.

Mnogi šminkeri preporučuju da koristimo palete, jer su kompaktne i sadrže boje koje su dizajnirane da idu zajedno. Nema tu šta mnogo da se razmišlja. Pobrinite se da uvek pri ruci imate kvalitetan i svež ajlajner, pre svega, u braon i crnoj boji.

Ono što je potrebno da napomenemo je da pravila nema, već samo uputstava i preporuka jer, kao i bilo koja umetnost, ni šminkanje, ne podnosi striktna pravila. U tom slučaju, zabava bi izostala, a to nije poenta. Samo nudimo predloge koji mogu da vam pomognu da otkrijete šta je najbolje za vas. A vi ih slobodno primenjujte, prema svom nahođenju.

A sad, idemo na oblikovanje, tj. contouring!

Monolidne oči: Napravite postupni prelaz senkom da dodate dimanziju oku. Najtamniju senku nanesite blizu linije trepavica, neutralnu u sredini i sjajnu blizu obrva. Blendirajte, da prelazi budu što blaži.

8Kose oči: Nanesite tamnu senku ili ajlajner duž donje, spoljne linije ugla oka, čime činite da spoljašnji ugao deluje niže. Na taj način, izbalansiraćete oblik oka. Nastavite sa senkom srednje nijanse, zatim, naglasite hajlajterom liniju ispod obrva. Takođe, možete da nanesete senku ispod donjih trepavica, ako želite da povećate oko. Ako želite da naglasite svoj izdignuti oblik očiju, dodajte ajlajner na godnji kapak u zakrivljenom obliku.

7Spušteni kapci: nanesite crni ili braon ajlajner blizu gornje linije trepavica i ublendirajte neutralnu senku duž kapka, ali samo na dve trećine spoljnjeg dela kapka. Ovo stvara efekat podignutog kapka.

4Upale oči: Koristite srednje do tamnih nijasi mat senki i raspršite ih lagano (lagano!) po kapku da biste izbegli da ‘zakopate’’ oči. Naglasite hajlajterom unutrašnji ugao oka i liniju ispod obrva. Proverite da li su vam obrve dobro oblikovane, da biste dobili što više prostora za nanošenje senke. Sa upalim očima, možete da nanesete krejon u unutrašnju liniju donjeg kapka, iznad trepavica, takozvani, vodeni deo oka.

1Okrugle oči: Ako imate okrugle oči, koristite srednje do tamnih nijansi iznad centra oka, a svetlim nijansama istaknite uglove očiju.

Na taj način, suzićete ukupan oblik očiju. Krejon u unutrašnjem delu donjeg kapka takođe može da suzi oblik oka.

2Bademaste oči: Ako imate bademaste oči, smatrajte da imate oči idealnog oblika, bar za šminkanje. Možete da primenjujete koju god tehniku šminkanja želite. Počnite od klasičnog oblikovanja, koje uključuje nanošenje senke srednje nijanse preko celog kapka, mat braon ili sive boje, ne previše tamne, a najtamniju senku stavite u spoljni ugao oka, da biste naglasile svoj oblik badema i napravili wow efekat. Blendirajte dobro boje da prelazi izgledaju što prirodnije.

5Sitne oči: Ovaj oblik očiju može da bude preplavljen ako koristite tamne boje, tako da vam preporučujemo da se držite srednjih nijansi. Takođe, izbegavajte previše ajlajnera i maskare. Ako koristite ajlajner, neka to bude samo tanka linija, duž donje linije trepavica da proširi područje oko očiju i da očima smoky efekat, u zavisnosti od odabrane boje senke. Ima toliko podjednako lepih nijansi senki kojima možete da postignete smoky efekat, koji mogu da izgledaju podjednako seksi, kao i tamne nijanse.

6Krupne oči: Ovaj oblik očiju pruža najviše radnog prostora, tako da možete da se igrate koliko hoćete. Srednje do tamnih nijansi imaju tendenciju da bolje izgledaju na krupnim očima, jer svetlije nijanse mogu samo još više da povećaju izgled oka. Možete slobodno da stavite ajlajner u unutrašnju ivicu donjeg kapka, jer, srećom po vas, to ne može smanji vaše oko, već samo da ga lepo naglasi. Posle nanošenja baze, možete da stavite sedefastu senku preko celog kapka. Oblikovanje završite tamnijom nijansom u naborima očiju.