Ako tražite novu motivaciju za vežbanje, probajte ’’5 u februaru’’, savršen izazov da se vratite u formu dok se zabavljate.

Februar je mesec kada novogodišnje odluke o odlasku u teretanu i bavljenju sportom počinju da opterećuju dnevnu rutinu. Ali na sreću izazov ’’5 u februaru’’ dobro dođe.

Sastoji se od izazivanja sebe da obavljate fizičke aktivnosti koje inače ne biste radili.

Image by master1305 on Freepik
Image by master1305 on Freepik.com

To je u stvari virtuelni fitnes izazov koji vas podstiče da izađete iz svoje rutine i radite neki oblik fizičke aktivnosti koji se razlikuje od uobičajenog. Ovih aktivnosti mora da bude najmanje pet, i to, sve različite.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Na primer, ako obično koristite opremu u teretani za vežbanje, možete pokušati da idete na čas pilatesa ili spinninga. Ili, opet, početi da trčite ili plivate, ili vozite bicikl.

Zeleno svetlo i za druge sportove: prijavite se za čas tenisa ili za penjanje u unutrašnjem prostoru.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Ukratko, pronađite opciju koja vam se najviše sviđa i testirajte se. Najvažnija stvar, da prođete izazov ’’5 u februaru’’, jeste da uradite najmanje 5 motoričkih aktivnosti koje inače ne radite.

Sport photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto by lookstudio – www.freepik.com

Prednosti fizičke aktivnosti

Cilj izazova ’’5 u februaru’’ je da izazovete sebe da (ponovo) pristupite fizičkoj aktivnosti i da se vratite u formu na zabavan način. Učestvovanje u tome će vam doneti samo dobro.

Biti fizički aktivan ima toliko prednosti.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Pre svega na fizičkom nivou. U stvari, kretanje pomaže u održavanju redovne telesne težine, što je od suštinskog značaja za zdravlje i dobrobit pojedinca. Pokret takođe pomaže u jačanju kostiju i mišića, odlaže starenje i poboljšava vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

I ne samo to: redovno vežbanje može smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti, kao što su koronarna bolest srca, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak, a takođe može smanjiti rizik od prerane smrti do 30%.

Fizička aktivnost takođe ima mnogo koristi za naše mentalno zdravlje. U stvari, pokazalo se da može poboljšati zdravlje mozga i povećati samopoštovanje. Bavljenje sportom takođe pomaže da se poboljša raspoloženje, kvalitet sna i nivo energije, kao i da se smanji rizik od stresa i anksioznosti.