Velike vrućine čine da se prekomerno znojimo, što u kombinaciji sa kozmetičkim preparatima, šminkom i parfemima koje stavljamo na kožu, potpomaže bujanje virusnih bradavica po celom telu.

Virusne bradavice su prava napast jer kad se jednom pojave na telu, teško možemo da ih se slobodimo. Mogu da se pojave po celom telu, naročito u zonama gde se najviše znojimo i gde stavljamo razne kometičke preparate – ispod pazuha, grudi, po licu, vratu i delokteu.

Da bismo sprečili veliko bujanje virusnih bradavica iz zdravstvenih i estetkih razloga jer se mogu pretvoriti u grozdove, treba ih redovno uklanjati.

Danas se koriste razne metode za uklanjanje virusnih bradavica. Od mazanja različitim kremama i melemima, do hirurškog uklanjanja. U novije vreme, koriste se metode spaljivanja bradavica laserom, smrzavanje tečnim azotom i uklanjanje radotalasima.  Svakako treba otići kod lekara po savet i dijagnozu.

Mada, čak ni uklanjanje laserom ili termokauterom, koje se preporučuje da se radi tokom jeseni i zime, nije trajno rešenje ali jeste efikasno. Kad dođe leto, eto njih opet, bujaju kao trava posle kiše.

Jedan od najefikasnijih prirodnih preparata za ukljanjanje ove napasti je smokvino mleko, koje se koristi u ovu svrhu od davnina.

fig-1326596-1600x1060

Smokve rađaju i u našim, kontinenatalnim krajevima u izobilju iako se smatraju mediteranskim voćem.

Do smokvinog mleka lako se dolazi. Potrebno je samo da odlomite plod smokve sa drveta i belo mleko počinje da teče. Budite spremni da ga brzo nanesete na mesto gde imate virusne bradavice.

Poželjno je da mleko nanesete što preciznije na mesto gde se nalazi virusna bradavica ili više njih u grupi što je čest slučaj jer je smokvino mleko vrlo jaka i delotvorna materija. Može se desiti da vas pecka koža, stoga se ne preporučuje da se razmazuje po velikim površinama na koži niti da se nanosi na osetljive delove kože.

Pažljivo sa smokvinim mlekom oko očiju! Ne previše blizu.

Ukoliko vas jako peče, odmah isperite vodom.

Smokvino mleko je lepljivo tako da se preporučuje da vodite računa kako ga stavljate na mestima gde dolazi do prevoja – laktovi, prepone, pazuh. Koža zna da se ulepi i mogu da se naprave rane i upale.

Ne preporučuje se da se nanosi na polne organe niti sluzokožu.

Smokvino mleko nanosite dva puta dnevno. Posle par dana primetićete kako se virusne bradavice suše i same otpadaju, čak i one velike.

Pored uklanjanja virusnih bradavica, smokvino mleko omekšava kurje oči i žuljeve.

E, sad, jedino je problem što nemaju svi baštu i smokvu u njoj ali ko je ima vredi da posadi drvo smokve koje brzo raste i daje plod već sledeće godine.

Inače, pored toga što leči kožna oboljenja, sveža smokva povoljno utiče na varenje, čisti organizam, usporava starenje, leči celulit, a smirujuće deluje i kod napetosti i stresa.

Još na dvorovima careva i kraljeva starog Rima, Izraela i Egipta naročiti značaj pridavan je smokvama za obnavljanje energije i vitalnosti organizma.

Sveže smokve pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska.

Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju. One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.
Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcijuma.

Zbog dosta šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja.

Sto grama svežih smokava sadrži oko 40 kalorija, a suve smokve ih imaju pet puta više.

List smokve koristi se za pripremanje čaja i obloga protiv jakih prehlada.