Osetljiva koža ispod očiju reaguje oticanjem ili promenom boje na razne uticaje, hranu, piće i sunčevu svetlost.

Iako je najčešće genetski faktor presudan, stručnjaci preporučuju uzdržavanje od konzumiranja alkohola, određenih vrsta hrane, ali i upotrebe pojedinih kozmetičkih preparata.

Postoji nekoliko uzroka za pojavu tamnih kolutova oko očiju, ali stručnjaci smatraju da je ipak genetski faktor presudan. Nekada su podočnjaci uočljiviji kod nekih osoba zbog izuzetno tanke kože na tom području ili duboko usađenih očiju.

Takođe, tamniji, naduveni podočnjaci mogu biti rezultat alergijske reakcije, zadržavanja tečnosti, u slučaju manjka gvožđa ili čak devijacije nosa koja otežava protok vazduha i izaziva druge komplikacije.

Stručnjaci ističu da konzumiranje alkohola dehidrira kožu na isti način kao i veće količine šećera ili kofeina. Stres je još jedan od mogućih uzroka otečenosti oko očiju tamnije boje.

Halloween makeup photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
foto by wayhomestudio – www.freepik.com

Kolutovi svežeg krastavca hidriraju nežnu kožu oko očiju

Način ishrane u velikoj meri utiče na izgled celog lica, a time i područja oko očiju, naročito ukoliko postoje namirnice na koje organizam reaguje, to jest javljaju se alergijske reakcije.

Učestale alergijske reakcije čak mogu trajno oštetiti tanku kožu oko očiju i na taj način trajno promeniti njen izgled.

Prema rečima stručnjaka, tamni kolutovi oko očiju mogu da potiču i od preomena anatomije lica. Sloj masnih naslaga se vremenom istanjuje i prouzrokuje izgled upalih očiju, što vizuelno dodatno „senči” predeo ispod donjih kapaka.

Uprkos uvreženom mišljenju, to nije uvek znak starenja jer se i kod dece javljaju ovakvi podočnjaci.

Iako će se boja kože poprilično izjednačiti već nakon nekoliko dana provedenih na obali mora, izlaganje sunčevoj svetlosti neće učiniti da tamni podočnjaci nestanu.

Rezultat izloženosti sunčevoj svetlosti je povećano stvaranje melanina, materije koja određuje boju kože. Prevelika količina melanina, to jest hiperpigmentacija, čini kožu tamnijom, ali i izazvati staračke pege. Zbog toga se nemojte bez razloga izlagati sunčevoj svetlosti bez odgovarajuće zaštite.

Kesice čaja ublažavaju otok

Kozmetički preparati koji sadrže salicilnu ili glikolnu kiselinu mogu izazvati iriraciju kože i time pogoršati stanje.

Stručnjaci za prikrivanje podočnjaka preporučuju korektore zlatnih ili žućkastih nijansi koje će ublažiti tamnu boju i osvežiti lice.

Oni koji nisu alergični na kamilicu trebalo bi često da koriste proizvode koji su obogaćeni ovim sastojkom jer će na taj način sprečiti pojavu dodatnih oštećenja izazvanih isušivanjem.