Čukljevi – Hallux valgus su deformitet mišićno-zglobnog sistema stopala koji u poslednje vreme ima sve veći broj ljudi.

Nataša Marković, holističar
Nataša Marković, holističar, Nactive Belezza

Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Pored genetske predispozicije može se javiti i kao posledica nošenja neadekvatne i nekvalitetne obuće, kao i neudobne i uske potpetice više od 5 do 7 cm. Kada se pojave čukljevi, remeti se kompletna biomehanika stopala, što kasnije uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta stopala.

Ako se krene u rešavanja ovog problema bez operacije postoji čitav spektar postupaka čiji je cilj ublažavanje tegoba i usporavanje deformiteta.

Jedna od metoda je primena bowen terapije. Potpuno prirodan način opuštanja stopala koja trpe najveće opterećenje kako zbog urođenih tako i zbog stečenih deformiteta, kao i zbog nošenja ravne obuće, posebno, baletanki.

Bowen terapijom prvo se saniraju bolovi u kičmi, utiče se na pravilno držanje tela, relaksiraju se stopala pa tek onda se prelazi na same čukljeve.

Refleksoterapija stopala znatno pomaže kod ovog problema zato što intezivnim pritiscima na skraćene tetive vraća se pravilan položaj prstiju stopala a promene su vidljive nakon nekoliko tretmana.

Efikasnost tretmana zavisi od samog pacijenta koji mora svakodnevno da radi vežbe, potapa stopala u odgovarajuće kupke i koristi posebne kreme za mazanje deformisanog mesta. Bez angažovanja kod kuće terapija se znatno usporava.

Preporučuje se i konzumiranje čaja od lovorovog lista zato što se smatra da ovom deformitetu doprinose naslage soli kao i grip, angina, giht, loš metabolizam, pogrešna ishrana, reumatske upale, itd.

Narendan običan sapun može pomoći kod smanjenja bola upaljenog čuklja kao i nanošenje povidon joda čistog ili u kombinaciji sa limunovim sokom.

Generalno, problem nije lako rešiv.

Ima ga veliki broj ljudi pa samim tim nudi se i veliki broj rešenja, od čajeva, tehnika, preparata, separatora, noćnih proteza i još mnogo toga i sva rešenja su za one koji ih promovišu upravo revolucionarno i jedino na tržistu što će vam u kratkom roku rešiti tu užasnu neprijatnost zvanu čukljevi.

Istina je nešto sasvim drugo. Čukljevi su kompleksan problem, mogu se ublažavati tegobe, može se usporiti proces, može se doprineti da se zaustavi deformitet i tu govorimo o početnim fazama razvoja valgusa.

Bitno je da se nađe pravo rešenje za osobu koju muči ovaj problem, a da pri tom ne košta čitavo malo bogatstvo.

Za deformitet u odmakloj fazi jedino rešenje je operativni zahvat i puno truda u postoperativnom oporavku.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.