Čukljevi – Hallux valgus su deformitet mišićno-zglobnog sistema stopala koji u poslednje vreme ima sve veći broj ljudi.

Nataša Marković, holističar
Nataša Marković, holističar, Nactive Belezza

Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Pored genetske predispozicije može se javiti i kao posledica nošenja neadekvatne i nekvalitetne obuće, kao i neudobne i uske potpetice više od 5 do 7 cm. Kada se pojave čukljevi, remeti se kompletna biomehanika stopala, što kasnije uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta stopala.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Ako se krene u rešavanja ovog problema bez operacije postoji čitav spektar postupaka čiji je cilj ublažavanje tegoba i usporavanje deformiteta.

Jedna od metoda je primena bowen terapije. Potpuno prirodan način opuštanja stopala koja trpe najveće opterećenje kako zbog urođenih tako i zbog stečenih deformiteta, kao i zbog nošenja ravne obuće, posebno, baletanki.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Bowen terapijom prvo se saniraju bolovi u kičmi, utiče se na pravilno držanje tela, relaksiraju se stopala pa tek onda se prelazi na same čukljeve.

Refleksoterapija stopala znatno pomaže kod ovog problema zato što intezivnim pritiscima na skraćene tetive vraća se pravilan položaj prstiju stopala a promene su vidljive nakon nekoliko tretmana.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Efikasnost tretmana zavisi od samog pacijenta koji mora svakodnevno da radi vežbe, potapa stopala u odgovarajuće kupke i koristi posebne kreme za mazanje deformisanog mesta. Bez angažovanja kod kuće terapija se znatno usporava.

Pročitajte i ovo: Kako da sačuvamo dobar vid i šta da radimo kad ga izgubimo

Preporučuje se i konzumiranje čaja od lovorovog lista zato što se smatra da ovom deformitetu doprinose naslage soli kao i grip, angina, giht, loš metabolizam, pogrešna ishrana, reumatske upale, itd.

Narendan običan sapun može pomoći kod smanjenja bola upaljenog čuklja kao i nanošenje povidon joda čistog ili u kombinaciji sa limunovim sokom.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Generalno, problem nije lako rešiv.

Ima ga veliki broj ljudi pa samim tim nudi se i veliki broj rešenja, od čajeva, tehnika, preparata, separatora, noćnih proteza i još mnogo toga i sva rešenja su za one koji ih promovišu upravo revolucionarno i jedino na tržistu što će vam u kratkom roku rešiti tu užasnu neprijatnost zvanu čukljevi.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o soku od pomorandže – koliko je zdrav i čime možemo da ga zamenimo

Istina je nešto sasvim drugo. Čukljevi su kompleksan problem, mogu se ublažavati tegobe, može se usporiti proces, može se doprineti da se zaustavi deformitet i tu govorimo o početnim fazama razvoja valgusa.

Bitno je da se nađe pravo rešenje za osobu koju muči ovaj problem, a da pri tom ne košta čitavo malo bogatstvo.

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

Za deformitet u odmakloj fazi jedino rešenje je operativni zahvat i puno truda u postoperativnom oporavku.