Video igrice

Možete mačevati, boksovati, plesati i igrati virtuelni tenis, košarku i druge sportove. U jednoj studiji, ljudi koji su hodali, trčali i penjali se po posebnoj prostirci tokom imaginarne igre, više su vežbali nego da su proveli isto toliko vremena na traci za trčanje.

Kao bonus, ako igrate aktivne igre, veća je verovatnoća da ćete više raditi vežbe „bez igranja“.

Sporedni poslovi

Želite da obavite dve stvari odjednom?

Dobićete „umeren“ trening ako operete i voskirate automobil, očistite oluke ili obrišete ili usisavate podove. A o ribanju kupatila da ne pričamo! To je vrhunsko vežbanje tela i pražnjenje pune glave kojekavih buba.

Pomoći će vam da dođete u bolju fizičku formu, a čist automobil ili kuća mogu povećati vaše mentalno blagostanje.

Baštovanstvo

Možda to ne biste smatrali vežbom, ali ako oko 30 minuta kopate, savijate se, čupate korov i čeprkate po svom vrtu, dobićete pristojnu vežbu. Možda će vas čak i bolje oraspoložiti.

Ako nemate sopstvenu parcelu, razmislite o volontiranju u bašti zajednice. Verovatno im može koristiti pomoć.

Ili izađite ispred zgrade i počnite sa pravljenjem rajske bašte za ceo komšiluk. Pozovite jednog po jednog komšiju da vam se pridruži. Uskoro možete da imate kompletan fitness tim.

Seks

Sagorećete oko 5 kalorija u minuti, otprilike onoliko koliko i brzim hodanjem. I potrošićete otprilike istu količinu kiseonika kao da skupljate lišće.

Osim toga, istraživanja pokazuju da to može pomoći u sprečavanju srčanih oboljenja, iako se čini da je to tačno samo ako ste u zdravoj vezi.

Seks radi seksa oduzima energiju.

Love photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto Svetlana Sokolova, Freepik.com

Geocaching (globalna igra potraga za blagom)

Ako volite da šetate sa svrhom, potražite na internetu tajna „geocache“ mesta u gradovima, parkovima ili duž pešačkih staza. Pratite tragove, obično GPS koordinate, da biste ih pronašli.

Mogli biste pronaći nagradu u kešu ili upisati svoje ime u dnevniku koji dokazuje da ste bili tamo.

Plesanje

Može da bude društveno i zabavno je, čak i ako to radite sami. Može tonirati mišiće i ojačati srce i pluća.

Takođe bi vam moglo podići raspoloženje. Sve što vam je potrebno je malo muzike da biste pokrenuli svoj ritam.

Music photo created by ArthurHidden - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Održite sastanak u pokretu

Kad treba da razgovarate sa saradnikom, udrite po stazi (ili trotoaru) i ubijte dve muve jednim udarcem. Malo ćete vežbati, a to bi takođe moglo učiniti vaš sastanak kreativnijim i zabavnijim. A možda vam i sine neka nova ideja!

Recimo, Stiv Džobs i Mark Cukerberg su održavali sastanke u šetnji.

Samo zadržite se na dvoje, troje ljudi. Više od toga može otežati stvarno angažovanje.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Pridružite se timu

Recimo, u kuglanju. Bez obzira na vaše interesovanje ili nivo veštine, verovatno postoji sportska liga u vašem kraju koja će vam odgovarati.

Manje je verovatno da ćete preskočiti trening jer će vaši saigrači računati na vas tokom vežbi i utakmica. Zbog ljute konkurencije možete zaboraviti da vežbate.

Sportovi na otvorenom

Ako volite da budete napolju, ali ne želite da se posvetite ligi, idite u park i pridružite se igri šta god da se dešava: fudbal, basket, ultimativni frizbi, badminton, odbojka, boćanje. Čak i bacanje lopte vašem psu će vas pokrenuti.

Sportovi u zatvorenom

Ne želite da se nosite sa promenljivim vremenskim uslovima? Igre u zatvorenom prostoru mogu pokrenuti vaše takmičarske instinkte, poput košarke, tenisa ili odbojke.

Možete se baviti mnogim sportovima – poput plivanja, fudbala i tenisa – i u zatvorenom prostoru.

Intervalni trening

Čini se da samo tri intervala „sprinta“ od 20 sekundi – na primer, trčanje ili vožnja bicikla-nude približno istu korist kao i trčanje od 50 minuta.

Čak i uz zagrevanje, ohladite se i odmorite između intervala, to je samo 10 minuta vašeg vremena, u poređenju sa skoro sat vremena za trčanje. Pitajte svog lekara ako niste vežbali neko vreme i počnite polako.

Batting Cage

U suštini, to je kavez za udaranje ili tunel, zatvoreno područje za igrače bejzbola ili softbola da uvežbaju veštinu udaranja.

U našoj tradiciji, može da se zameni udaranjem lopte u zid.

Možete da vežbate zamah za tim ako ste u jednom ili da ponovo proživite dane slave svoje mladosti. U svakom slučaju, verovatno ćete se morati toliko koncentrisati na loptu koja vam dolazi da nećete imati vremena da razmišljte o tome kako vežbate. Samo obavezno nosite kacigu.

Hodanje

Ovo ne mora da bude svrsishodna šetnja. Parkirajte se u poslednjem nizu parkinga kada odete u prodavnicu. Idite peške do svog saradnika da mu kažete nešto lično, umesto da pošaljete e-poruku. Kad iznesete smeće ili pokupite poštu, nastavite da obilazite blok.

Svi ti koraci se zbrajaju i nakraju dana možda i dođete do magičnih 10.000 koraka.

Borilačke veštine

Uđite u formu dok učite kako da se branite. Pomaže vam da usredsredite pažnju i može vam održati mozak oštrijim od sporta poput trčanja.

„Lagani“ tipovi kontakata poput karatea, džudoa i tekvondoa su prilično sigurni, u poređenju sa drugim sportovima, sve dok trenirate sa kvalifikovanim instruktorom.

Zombi jurenje

Kažete da biste trčali samo ako vas neko pojuri? Pa, to se može srediti.

Zombi kursevi često postavljaju prepreke koje je potrebno da se pređu ili potoci da se prođu, a može se trčati i po stazama prekrivenim blatom.

A ako to nije dovoljna motivacija, članovi „živih mrtvaca“ gledaju sa tajnih lokacija i iskaču kako bi vam ukrali vitalne organe (u obliku zastava) dok pokušavate da završite trku.