Poslednji vikend u oktobru je vreme kada se solarno vreme menja, to jest, vraća.

U skladu sa predstojećom promenom, predlažemo vam šta biste mogli da učinite i kako da se hranite da biste uspešno upravljali mogućim promenama u raspoloženju i umorom zbog promene vremena.

U noći između subote, 28. i nedelje, 29. oktobra, solarno vreme se vraća i kazaljke sata moraju da se pomere za jedan sat unazad. Navikavanje na novi raspored i kraće jesenje dane nikada nije lako.

Pročitajte i ovo: Masažom protiv nesanice

U danima posle promene vremena mogu se pojaviti male neprijatnosti i blage promene raspoloženja uglavnom zbog prilagođavanja organizma na novi vremenski ritam, poput lošeg raspoloženja, umora, nedostatka koncentracije, nesanice, ali i mnogih drugih.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Uzroci?

Sunčeva svetlost je u stanju da aktivira serotonin, neurotransmiter koji proizvodi nervni sistem i koji pozitivno utiče na raspoloženje, apetit i san.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Smanjivanje sati dnevne svetlosti izaziva neke hormonalne promene koje mogu poremetiti ritam unutrašnjeg sata i uticati na dnevne aktivnosti. Suočiti se sa malim neprijatnostima koje donosi promena sata, da biste se osećali agilnije, ono je što treba da učinite.

Podesite budilnik na isto vreme tokom cele nedelje

Da bi ritmovi spavanja i budnosti bili pravilniji, može vam biti od pomoći da zaspite i da se uvek budite u isto vreme.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Na ovaj način mozak se osposobljava da spava kada je potrebno da spava i da postane aktivan kada, s druge strane, mora da bude budan.

Izbegavajte gledanje u ekrane

Čak i ako ste ljubitelj noćnih TV serija i filmskih maratona u ovo doba godine, toga bi trebalo da se odreknete.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Nekoliko naučnih studija pokazalo je da izlaganje veštačkoj plavoj svetlosti elektronskih uređaja, poput tableta, računara, pametnih telefona i televizora pre spavanja može da podstakne budnost i poremeti san. Dakle, na spavanje u 22 sata, kako vaš hormonalni sistem zahteva da bi normalno funkcionisao.

Uživajte u jesenjem suncu

Čak i ako se u jesen dani skraćuju, potražite dnevne svetlosti napolju.

Pročitajte i ovo: Deformiteti kičmenog stuba – neoperativna korekcija skolioze

Sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju serotonina, hormona koji reguliše raspoloženje i san, a samim tim olakšava prilagođavanje novim ritmovima.

Photo by bruce mars on Unsplash

Vežbajte na otvorenom

Iskoristite blage jesenje temperature za šetnju ili trčanje napolju tokom dana.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Vežba podstiče proizvodnju endorfina, hormona blagostanja, koji podstiču dobro raspoloženje. Dnevna svetlost umesto toga pomaže mozgu da se prilagodi ritmovima spavanja i budnosti.

Napunite sto serotoninom

Za borbu protiv promena raspoloženja, ne propustite da u svoj dnevni jelovnik ubacite hranu koja podstiče proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Hrana koja donosi triptofan poput integralnih žitarica, mahunarki, crne čokolade, jogurta podstiče sintezu i pomaže vam da se osećate bolje.