Od tople kupke do paperjastih jastuka, sve što vam je potrebno za oslobađanje uma i opuštanje tela, dajte sebi na volju. I uživajte u zasluženom odmoru!

Jedna od dobrih namera, da ne kažem, novogodišnjih rezolucija, a, kako to destimulišuće zvuči, za Novu godinu je (uvek) “manje stresa”! Ali kako do „manje stresa“?

Jer to je, ipak, način na koji mi reagujemo na spoljna dešavanja, situacije, odnose sa ljudima i okolnosti u kojima se nađemo. Nije to neka spoljna sila. Uvek je do nas i naše reakcije na spoljne uticaje. E, to je ono što treba da menjamo. Dakle, sebe! A ima li težeg i izazovnijeg zadatka? Ufff… Nemojte sad da odustanete, nastavite sa čitanjem.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Pošto se čini da to nije baš jednostavna stvar, a ako je Pantone, takođe, klasično plavu boju prepoznao kao boju 2020. godine, upravo zbog njenih umirujućih svojstava, to znači da svi moramo da se isključimo iz napajanja.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Preko tehnologije ili ne, potrebno provoditi vreme u društvu ili ga uzeti za sebe za vreme praznika. Jer ponekad je potrebno malo, vrlo malo, čak samo pravog mirisa u vazduhu da biste snizili nivo stresa, opustili se, oslobodili um i došli u kontakt sa svojim bićem.

Ritual tople kupke

Iako je slika kade puna tople vode i upaljenih sveća najklasičnija stvar, jeftini kliše, tuširanje toplom vodom je, takođe, u sasvim redu. Važno je odabrati idealnu kupku sa mehurićima koja opušta, a zašto ne, i dekonstruirajućim uticajem na ukočenost mišića.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Ako volite citrusno voće, usredsredite se na slatku pomorandžu, ali bez morskih aroma, vrlo energičnu, pa čak i van sezone, bolje na mekše mirise, poput badema, meda, vanile i skandinavskih bobica.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Uz toplu kupku, savršeno ide piling tela, idealan za uklanjanje zimskog i gradskog sivila sa kože ili čak samo dodatak soli za kupanje, koja se koristi samo u kadi, sa efektom izglađivanja tela.

Eterično ulje

Mnogi ne vole uljanu teksturu jer još uvek imaju na umu bogate i masne teksture iz 80-ih godina.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

U stvarnosti, današnja ulja za telo se apsorbuju veoma brzo, bez mašćenja kože ili odeće. Upravo njihova konzistencija, koja se zagreva toplinom ruku, masirajući telo pomaže da se opustite.

Pročitajte i ovo: Baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu

Idealno za nanošenje nakon kupke, još bolje ako je na vlažnoj koži. Još jedan savet? Savršeno je utrljati ulje u kožu tela i pre spavanja, posebno ako se odlučite za opuštajuće mirise, poput kamilice, lipe i lavande.

Miris doma

Mnogi o tome ne razmišljaju, u stvarnosti je čak i miris koji se oslobađa u kućnom vazduhu važan jer pomaže pri napajanju ili, u ovom slučaju, opuštanju uma. Imajte na umu da je ponekad samo miris dovoljan da promeni energetski tok.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

U sprejevima (izbegavajte!), štapićima ili svećama, mnogi se baziraju na aromaterapiji, odnosno, sastoje se od esencijalnih ulja koja deluju na um opuštajući ga. Među mirisima za kuću, najviše se koriste lavanda i pomorandža, za one koji vole cvetne note ilang-ilang je savršen, dok se ljubitelji svežeg zelenila mogu fokusirati na bosiljak i čempres.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Tamjan je podjednako opuštajući, ali neobičniji, dok je kamilica sjajan klasik.

Pred spavanje

Ako raspršivanje opuštajuće arome u okolinu nije dovoljno, samo se morate usredsrediti na rastresiti jastuk ili sprej za jastuke. Mada, čak se mogu kupiti i jastuci sa različitim aromama, recimo, posebno je popularna aroma aloje, kao opuštajuća i umirijuća.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Anglosaksonski običaj, poslednjih godina stigao je i kod nas i pogodan je za sve, uključujući decu.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Njegova funkcija je vrlo jednostavna: prska se na jastuk pre spavanja. Udišući miris sastavljen od prirodnih mirisa, odmah opušta telo i nadasve um, usklađujući san na taj način.

Laku noć! Lepo spavajte i odmorite se do jutra i novog radnog dana!