Svi znamo koliko je bitno da ostavimo dobar utisak svojom pojavom na razgovoru za posao!

Bez obzira na to koliko stručni i kvalifikovani bili za posao za koji konkurišemo, prvi utisak koji ostavimo svojim izgledom i ponašanjem prilikom intervjua je vrlo bitan, ako ne i presudan, što može da bude, naročito, u prvom krugu razgovora. Pored osmeha, najbitnije je da na sebi nosimo odeću u kojoj se osećamo prijatno, a koja pritom ne odvraća pažnju i stavlja našu ličnost u drugi plan. Imajte na umu da je odlična pojava sigurna karta za drugu rundu razgovora, bez obzira na kvalifikacije!

Mnogo ljudi igra na crno-belu varijantu, kao siguricu, u ovakvim prilikama, što je dosadno, bezizražajno i može da ostavi utisak sasvim suprotan od onog koji ste hteli da ostavite – da ste vrlo nemaštoviti, ali lukavi i da sigurno nešto krijete ispod te neutralne ljušture.

Street fashion photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

Sa druge strane, crno-bela kombinacija je histerična i posle nekog vremena, ukoliko odevna kombinacija nije vanredno sjajna, postaje naporna za gledanje. Pored toga, može i da izgleda jeftino, a to sigurno ne želite! Sem ako ne konkurišete za posao kelnerice. U tom slučaju to bi moglo da znači da možete odmah da počnete da radite. Stoga, vredi dobro razmisliti o odevnoj kombinaciji u kojoj ćete se pojaviti pred komisijom sa kojom ćete da razgovarate o vrlo bitnoj životnoj stvari, poslu.

Iako svaka industrija ima svoja pravila odevanja, postoje određene formule odevanja koje su toliko vanvremenske, prefinjene i šik da prolaze u više kategorija poslovanja. Da biste izbegli izbezumljeno menjanje odevnih kombinacija na vaš veliki dan odlaska na razgovor za posao, razmislite o prihvatanju jednog od naša tri predloga koja će vam unapred garantovati da se osećate samouvereno, komforno i spremno da prihvatite bilo kakav vrući krompir koji budu bacili na vašu stranu.

Beautiful model photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

Nemojte da se plašite boja, ali ipak ne preterujte sa napadnim bojama i dezenima.

Nakit diskretan, neupadljiv.

Cipele, takođe. Vodite računa o flekicama i čistoći obuće. Platforma nisu opcija za razgovor za posao.

Naočare skinite sa vrha glave i spakujte u tašnu, ako ste ih nosili do ulaska.

Čizme izbegavajte, sem ako nije sneg do kolena.

Ne preterujete u pokazivanju entuzijazma, kao ni dekolteu.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Mini suknja ne dolazi u obzir, sem tik iznad kolena, ali ne tako da se podigne do sredine butina kad sednete i prekrstite noge. Preuske pantalone, ni helanke, takođe!

Vodite naročito računa o frizuri. Neka bude smirena i pristojna, bez preterane razbarušenosti i lokni kao da ste maločas izašli iz fruzerskog salona, a kao da niste, da se ne lažemo.

Nokti uredno oblikovani i namazani, ne previše dugi. Tamne nijanse, kao što su crna, teget i slično ne dolaze u obzir, kao ni plava, žuta, itd.

Telefon obavezno isključite!

I budite nasmejani, sigurni u sebe i opušteni, kao da vladate situacijom, kao što vladate znanjem i spremnošću da se latite poslovnih obaveza koje su pred vama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.