Svi znamo koliko je bitno da ostavimo dobar utisak svojom pojavom na razgovoru za posao!

Bez obzira na to koliko stručni i kvalifikovani bili za posao za koji konkurišemo, prvi utisak koji ostavimo svojim izgledom i ponašanjem prilikom intervjua je vrlo bitan, ako ne i presudan, što može da bude, naročito, u prvom krugu razgovora. Pored osmeha, najbitnije je da na sebi nosimo odeću u kojoj se osećamo prijatno, a koja pritom ne odvraća pažnju i stavlja našu ličnost u drugi plan. Imajte na umu da je odlična pojava sigurna karta za drugu rundu razgovora, bez obzira na kvalifikacije!

Mnogo ljudi igra na crno-belu varijantu, kao siguricu, u ovakvim prilikama, što je dosadno, bezizražajno i može da ostavi utisak sasvim suprotan od onog koji ste hteli da ostavite – da ste vrlo nemaštoviti, ali lukavi i da sigurno nešto krijete ispod te neutralne ljušture.

Street fashion photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

Sa druge strane, crno-bela kombinacija je histerična i posle nekog vremena, ukoliko odevna kombinacija nije vanredno sjajna, postaje naporna za gledanje. Pored toga, može i da izgleda jeftino, a to sigurno ne želite! Sem ako ne konkurišete za posao kelnerice. U tom slučaju to bi moglo da znači da možete odmah da počnete da radite. Stoga, vredi dobro razmisliti o odevnoj kombinaciji u kojoj ćete se pojaviti pred komisijom sa kojom ćete da razgovarate o vrlo bitnoj životnoj stvari, poslu.

Iako svaka industrija ima svoja pravila odevanja, postoje određene formule odevanja koje su toliko vanvremenske, prefinjene i šik da prolaze u više kategorija poslovanja. Da biste izbegli izbezumljeno menjanje odevnih kombinacija na vaš veliki dan odlaska na razgovor za posao, razmislite o prihvatanju jednog od naša tri predloga koja će vam unapred garantovati da se osećate samouvereno, komforno i spremno da prihvatite bilo kakav vrući krompir koji budu bacili na vašu stranu.

Beautiful model photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

Nemojte da se plašite boja, ali ipak ne preterujte sa napadnim bojama i dezenima.

Nakit diskretan, neupadljiv.

Cipele, takođe. Vodite računa o flekicama i čistoći obuće. Platforma nisu opcija za razgovor za posao.

Naočare skinite sa vrha glave i spakujte u tašnu, ako ste ih nosili do ulaska.

Čizme izbegavajte, sem ako nije sneg do kolena.

Ne preterujete u pokazivanju entuzijazma, kao ni dekolteu.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Mini suknja ne dolazi u obzir, sem tik iznad kolena, ali ne tako da se podigne do sredine butina kad sednete i prekrstite noge. Preuske pantalone, ni helanke, takođe!

Vodite naročito računa o frizuri. Neka bude smirena i pristojna, bez preterane razbarušenosti i lokni kao da ste maločas izašli iz fruzerskog salona, a kao da niste, da se ne lažemo.

Nokti uredno oblikovani i namazani, ne previše dugi. Tamne nijanse, kao što su crna, teget i slično ne dolaze u obzir, kao ni plava, žuta, itd.

Telefon obavezno isključite!

I budite nasmejani, sigurni u sebe i opušteni, kao da vladate situacijom, kao što vladate znanjem i spremnošću da se latite poslovnih obaveza koje su pred vama.