Pomaže u regulisanju raspoloženja, sna, seksualnosti, apetita i opšteg blagostanja. Evo svega što treba da znate o serotoninu.

Verovatno ste već čuli za serotonin i njegove prednosti za celo telo. Pre svega, poznat je kao hormon sreće.

Ali da li znate šta je serotonin?

To je neurotransmiter koji se sintetiše u mozgu (ali i u drugim tkivima) iz esencijalne aminokiseline triptofana, koji je proteinski molekul koji se uzima uglavnom ishranom.

Drugim rečima, to je sedativna supstanca koja ima direktnu vezu sa nivoom raspoloženja i drugim telesnim funkcijama.

Povećanje nivoa serotonina u telu znači povećanje osećaja blagostanja i opšteg dobrog raspoloženja. Kako to da uradite?

Evo svega što treba da znate da biste se napunili serotoninom.

Happy woman photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto by lookstudio – www.freepik.com

Za šta se koristi serotonin?

Kao što smo videli, serotonin je neurotransmiter koji, dolaskom u kontakt sa brojnim receptorima, obavlja različite funkcije od velikog značaja za dobrobit našeg organizma.

Sa fizičke tačke gledišta, ovaj hormon je uglavnom uključen u metabolizam kostiju, apetit i regulaciju ritma spavanja i buđenja.

Konkretno: reguliše apetit, jer doprinosi osećaju sitosti, reguliše cirkadijalne ritmove, sinhronizuje ciklus spavanja i buđenja, a takođe reguliše creva i poboljšava varenje.

Ali najpoznatiji efekti serotonina su svakako oni na raspoloženje i na psihu uopšte. S druge strane, nazvali smo ga hormonom sreće.

Ako je serotonin prisutan na adekvatnim nivoima, on stvara osećaj zadovoljstva i blagostanja, dok u isto vreme smanjuje nivo anksioznosti i stresa.

People photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Zašto je važno napuniti se serotoninom?

Uzimajući u obzir prednosti koje serotonin donosi, njegov nedostatak može – posledično – biti povezan sa depresijom, napadima panike, nesanicom, glavoboljom, hipertenzijom i anksioznošću.

Zbog toga postaje neophodno napuniti se serotoninom. Da, ali kako?

Naučno istraživanje godinama dovodi u pitanje kako regulisati serotoninski sistem, a najčešći odgovor je: pravilnom ishranom.

U stvari, ishrana igra osnovnu ulogu u količini serotonina u telu. Treba uvesti niskokaloričnu hranu, bogatu triptofanom, ali malo drugim aminokiselinama.

Između ostalih „trikova“ za povećanje hormona sreće, preporučuje se bavljenje sportom, koji je nepresušan i prirodan izvor serotonina, i izlaganje suncu.

Happy eating photo created by drobotdean - www.freepik.com
Foto by drobotdean – www.freepik.com

Koju hranu jesti za dobro raspoloženje

Hrana nas može učiniti srećnim. To potvrđuje i nauka koja je proučavala odnos između određenih namirnica i serotonina.

Da biste povećali hormon sreće, triptofan, esencijalna aminokiselina koja se nalazi u nekim uobičajenim namirnicama, mora biti uključena u vašu ishranu.

Postoje razne namirnice ove vrste: na primer, neko voće, kao što su papaja, banane i urme, i povrće, posebno ono sa zelenim listovima zbog visokog sadržaja vitamina i mineralnih soli.

Mleko i derivati, kao što su jogurt i sirevi, takođe sadrže triptofan, kao i jaja i mahunarke.

Zatim i plava riba, orasi i integralne žitarice i šećer u otopljenoj čokoladi, „hrana za utehu“ par ekcellence.