Osobe koje imaju narcisoidni poremećaj ličnosti veruju da su superiorni i jedinstveni u poređenju sa drugima. Znakovi koji mogu da ukažu na to da biste mogli da budete u vezi sa narcisoidnom osobom uključuju činjenicu da imaju vrlo malo prijatelja ili ih uopšte nemaju, nemaju empatiju i da često manipulišu vama, kao i da se trude da uspostave potpunu kontrolu nad vama.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto? 

Biti u romantičnoj veza sa narcisom može izazvati pustoš u vašem osećaju sebe, iskriviti vašu stvarnost i desetkovati vaše samopoštovanje, kaže Ezi Spenser, trener za odnose, za Goop. Izlazak iz takve veze je drugačije od bilo kog drugog raskida. Ako znate o čemu pričam, znate kakav je to osećaj.

Pročitaj i ovo: Život i partnerski odnos na klackalici – Voli me, ne voli me – i koje tu srećan?!

Nakon narcisoidnog zapleta, možda ćete se zapitati da li nešto suštinski nije u redu sa vama. (Nije.) I možda ćete se zapitati da li je moguće ponovo pronaći ljubav. (Jeste.)

Čak je moguće da vaša buduća iskustva u ljubavi budu bolja zbog onoga što se dogodilo, a ne uprkos tome.

Pročitajte i ovo: Kako previše jake želje u odnosu postaju prečica do razočarenja

Iako nikome ne bih poželela iskustvo narcisoidne veze, takođe znam da nas veza sa narcisoidom može probuditi do naših slepih uglova. Neke od osobina koje nas čine popularnim u ličnim vezama i koje nas vode da se istaknemo u profesionalnim možda nam neće poslužiti u ljubavi. A te osobine su mačja trava za narcisa, koji je neko spreman da iskoristi našu dobrotu za sopstvenu korist.

Photo by Jonas Weckschmied on Unsplash

Neke od tih osobina:

# Želja da ugodimo tako da se osećamo odabrano i voljeno.

# Preuzimamo više od našeg dela odgovornosti kako bismo dokazali svoju vrednost i pokazali svoju poželjnost.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

# Tendencije da se zagovara nečiji potencijal u idealnoj budućnosti umesto da se prihvati njihovo stvarno ponašanje.

# Trudimo se da budemo savršeni kako bismo se osećali prihvaćeno i bezbedno.

Pročitajte i ovo: Zašto žene vole seronje? Evo odgovora!

Negovanje ljubavi prema sebi vodiće vas ka zdravijim granicama, višim standardima i čvrstoj samopoštovanju. Što onda, zauzvrat, pomaže u formiranju odličnih veština odabira partnera tako da se možete opustiti u procesu udvaranja i zapravo se zabaviti kada se ponovo nađete u situaciji.

Photo by Timo Stern on Unsplash

Naravno, možda će biti potrebna terapija za oporavak nakon teškog ljubavnog iskustva. Ali kada budete spremni da ponovo uronite nožne prste u bazen za sastanke, evo saveta kako da se fokusirate na svoje blagostanje dok donosite mudre izbore.

Pročitajte i ovo: Zašto narcisoidnost dominira odnosima – pogubni obrasci ponašanja koje ne otpuštamo

Pomerite naglasak nazad na vas. Primamljivo je – i uobičajeno – fokusirati se na crvene zastavice i dijagnoze kada ponovo počnete da izlazite. Videla sam ljude koji su godinama istraživali poremećene ličnosti nakon što se njihova veza završila. I dok period početnog obrazovanja može biti od pomoći, on može postati smetnja.

Pročitajte i ovo: Emotivne blokade, odbrambeni mehanizmi i realna sposobnost shvatanja problema

Najbolji kompas koji imate je vaša sopstvena intuicija. Uobičajeno je da mi klijenti kažu da su osetili da nešto nije u redu u ranoj fazi i da su ipak nastavili. Reći će: “Pa, u početku me zapravo nije privlačio.” Ili: „Mislila sam da je bilo čudno kada je to uradio, ali sam sebi rekla da sam blesav, a moji prijatelji su mi rekli da sam previše izbirljiva.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Umesto da pravite beskonačne liste crvenih zastavica, pokušajte da negujete saosećanje i oprost prema sebi. Nisi ti kriva ako si izmanipulisana. Dobrog i velikodušnog srca nema čega da se stidimo.

Pročitajte i ovo: Nemate vremena za ljubav i seks?! Isplanirajte ljubavno – seksualna druženja sa partnerom. Evo kako i zašto!

Onog trenutka kada izađemo iz okvira samooptuživanja i okrivljavanja, počinjemo da verujemo u svoju sposobnost da se ponovo krećemo u životu i ljubavi.

Odlučite da budete negovani. Samo zato što vas je u prošlosti povredio narcis ne znači da ste osuđeni da ponovite iskustvo.

Pročitajte i ovo: Zašto su nam potrebni junaci u odnosima?

Razmislite šta za vas znači nastavak. Ne samo kako bi se razlikovalo od prošlog puta – ovo je ključno – već i kako bi izgledalo i kako bi se osećalo biti u cvetajućoj vezi.

Photo by Courtney Clayton on Unsplash

Neka pitanja koja treba da postavite sebi:

Koji su zdravi sastojci emotivnog, ljubavnog odnosa koji bi vam lično omogućio da napredujete? Koje su Vaše želje i potrebe? Koji su tvoji standardi? Ne ono što mislite da je realno za vas, već šta je zapravo potrebno da bi se nekome omogućio intiman pristup vama?

Pročitajte i ovo: Parovi koji se (ne)svađaju

Na primer, da li se osećate najbezbednije sa partnerom koji je emocionalno osetljiv i zreo? Da li je duhovnost ključna vrednost za vas? Da li želite nekoga ko je odan vama i vašoj vezi, bez obzira na to šta se još dešava u njihovom životu? Da li želite da izgradite život sa nekim, da stvorite porodicu? Da li vam je potrebna određena pažnja u komunikaciji, jasnoća namere i učestalost u osećanjima?

Pročitajte i ovo: Bliskost i optimalna distanca u odnosu – kako da pronađemo pravu meru?

Kada imenujemo svoje potrebe i želje, takođe možemo primetiti da se duboko u sebi možda ne osećamo dostojnim da nas cenimo ili da dobijemo ono za čim čeznemo. To često nema smisla za svesni um. Na kraju krajeva, mi želimo ljubav. Ali ispod površine, ove unutrašnje barijere znače da možemo ulagati u scenarije koji nude manje nego što zaslužujemo.

Brooke Winters, Unsplash

Ugađanje ljudima, izvođenje i preterano funkcionisanje mogu biti naznake da imamo ove unutrašnje prepreke za ljubav. Možemo da primetimo simptome: osećamo krivicu zbog odbijanja neželjenog napredovanja, ignorišemo svoju intuiciju ili redovno grubo govorimo sami sebi. Uz nežnu samosvest i samosaosećanje, možemo da istopimo bilo koju od naših barijera.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se uvek u isto, što nam potvrđuje natalna karta partnera

Napravite efikasan sistem filtriranja. Iako vas ohrabrujem da obratite pažnju na svoju intuiciju, takođe može biti od pomoći kreiranje formalnog sistema filtriranja kako biste mogli da izdvojite neusklađene parnjake.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vam ljubav nije uzvraćena?!

Vaš sistem filtriranja će biti najefikasniji kada počnete sa onim što radi, a šta ne radi za vas, umesto da navodite atribute o njima. Na primer, razmotrite šta funkcioniše, a šta ne radi iz perspektive emocionalne privlačnosti, fizičke privlačnosti i druženja sa dugoročnim partnerom.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Moji klijenti se smeju, kaže Ezi Spenser, kada im predložim da svoje jednostavne kriterijume uključe u tabelu za pregled nakon ljubavnog sastanka i drugih interakcija, ali korišćenje neseksi sistema je izuzetno efikasan način za donošenje dobrih i brzih odluka.

Pročitajte i ovo: PRELJUBNIK: U vezi ili braku, a NEVERAN!?!

Šta god da radi za vas, uverite se da kada se uzbudite (i ljubavni hormoni počnu da teku), proverite svoje iskustvo sa onim što ste znali da je važno pre nego što ste upoznali ovu novu osobu. Ponovno razmatranje vašeg sistema filtriranja pomoći će vam da ostanete usidreni u sebi i da izbegnete da budete namamljeni u fantaziju.

Pročitajte i ovo: Volite li one sa kojima živite? Kako se osećate dok ste kod kuće sa partnerom?

Bilo da se zabavljate u aplikacijama ili u divljini, znajte da ima mnogo divnih ljudi koji traže ljubav. Ljubav je suštinski aspekt ljudskog stanja. Postoji mnogo ljubaznih, osetljivih duša koje su i same bile ponižene teškim iskustvima i koje sada svesno traže smislenu romantičnu vezu sa mesta emocionalne zrelosti.