[quote_center]Mišići pokreću telo dok trčite, hodate, plivate, smejete se, plačete, ljutite se, a da o tome i ne razmišljate.[/quote_center]

 

Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna
Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna

Kada se neki mišić zgrči, da bi se održala ravnoteža i drugi mišići moraju da se zgrče, što dovodi do toga da telo postane ukrućeno i neuravnoteženo.

Neuravnoteženo stanje mišića dovodi do pomeranja zglobova iz optimalnog položaja, a to je odlična podloga za razvoj degenerativnih promena. Napetost mišića izaziva bol, a bol izaziva dodatnu napetost i eto začaranog kruga, napetost mišića – bol – napetost mišića.

Svaki mišić, svaki snop mišića obavijen je fascijom. To je tanka, delimično providna opna, izuzetno jaka i elastična, a kad pretrpite povredu, steže se i očvršćava kako bi nas zaštitila. Tako stegnuta fascija uzrokuje bolan pritisak na nerve i krvne sudove. Starenje, povrede kao i nedovoljna fizička aktivnost dovode do njenog skraćenja i zadebljavanja.

Da li ste se ikad zapitali zašto bebe sa lakoćom mogu da stave nožne prste u usta, a mnogi odrasli nisu u stanju ni da se saviju i dodirnu ih? To je zato što naša fascija s godinama postaje kraća i deblja.

Pravilno primenjena masaža opušta napete mišiće, povećava tonus i elastičnost i poboljšava kontraktilnu sposobnost mišića. Takođe, deluje na cirkulaciju tako što je ubrzava i otvara rezervne kapilarne mreže, a to dovodi do boljeg prijema hranljivih materija, brže eliminacije štetnih materija i boljeg dotoka kiseonika do mišićnog tkiva koje je vrlo često zbog opterećenja ili težeg fizičkog rada u spazmu i tako eliminiše bol i sprečava ukočenost.

Opuštanjem mišića izaziva se i lučenje hormona endorfina, serotonina i dopamina što nas čini manje napetim.

Delovanjem masaže na povređeni ili denervisani mišić usporava se mišićna atrofija, smanjuje se stvaranje fibroznog tkiva, a već atrofični mišići se bržre oporavljaju.

Masažom se poboljšava elastičnost i aktivnost mišića. Masaža od 5 minuta nekad brže oporavi zamoreni mišić nego odmor od 30 minuta. Masažom se opuštaju i istežu mišići, smanjuje spazam i smanjuju bol.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.