[quote_center]Mišići pokreću telo dok trčite, hodate, plivate, smejete se, plačete, ljutite se, a da o tome i ne razmišljate.[/quote_center]

Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna
Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna

Kada se neki mišić zgrči, da bi se održala ravnoteža i drugi mišići moraju da se zgrče, što dovodi do toga da telo postane ukrućeno i neuravnoteženo.

Neuravnoteženo stanje mišića dovodi do pomeranja zglobova iz optimalnog položaja, a to je odlična podloga za razvoj degenerativnih promena. Napetost mišića izaziva bol, a bol izaziva dodatnu napetost i eto začaranog kruga, napetost mišića – bol – napetost mišića.

Svaki mišić, svaki snop mišića obavijen je fascijom. To je tanka, delimično providna opna, izuzetno jaka i elastična, a kad pretrpite povredu, steže se i očvršćava kako bi nas zaštitila. Tako stegnuta fascija uzrokuje bolan pritisak na nerve i krvne sudove. Starenje, povrede kao i nedovoljna fizička aktivnost dovode do njenog skraćenja i zadebljavanja.

Da li ste se ikad zapitali zašto bebe sa lakoćom mogu da stave nožne prste u usta, a mnogi odrasli nisu u stanju ni da se saviju i dodirnu ih? To je zato što naša fascija s godinama postaje kraća i deblja.

Pravilno primenjena masaža opušta napete mišiće, povećava tonus i elastičnost i poboljšava kontraktilnu sposobnost mišića. Takođe, deluje na cirkulaciju tako što je ubrzava i otvara rezervne kapilarne mreže, a to dovodi do boljeg prijema hranljivih materija, brže eliminacije štetnih materija i boljeg dotoka kiseonika do mišićnog tkiva koje je vrlo često zbog opterećenja ili težeg fizičkog rada u spazmu i tako eliminiše bol i sprečava ukočenost.

Opuštanjem mišića izaziva se i lučenje hormona endorfina, serotonina i dopamina što nas čini manje napetim.

Delovanjem masaže na povređeni ili denervisani mišić usporava se mišićna atrofija, smanjuje se stvaranje fibroznog tkiva, a već atrofični mišići se bržre oporavljaju.

Masažom se poboljšava elastičnost i aktivnost mišića. Masaža od 5 minuta nekad brže oporavi zamoreni mišić nego odmor od 30 minuta. Masažom se opuštaju i istežu mišići, smanjuje spazam i smanjuju bol.