Opšta prezauzetost i grozničavi dnevni raspored, kao i slaba dostupnost kvalitetnoj i ranovrsnoj robi u našoj zemlji, po realnim cenama, sve više nagoni ljude da se okrenu kupovini preko interneta ili iz druge ruke.

Pored toga, ponekad je zaista teško odoleti rasprodajama i vrlo niskim cenama po kojima se raznovrsna roba nudi širom interneta, što bi rekli.

Louis Vuitton brend je robna marka koja se najviše falsifikuje
Louis Vuitton je robna marka koja se najviše falsifikuje

Na internetu je sve dostupno, od kineske robe po smešno niskim cenama do vrlo kvalitetne, markirane robe, vrhunskih, svetkih modnih dizajnera.

Sada možete sebi da priuštite luksuz virtuelne kupovine u Dior radnji, direktno iz svoje fotelje. Čak ne morate ni da povučete karticu, samo ukucate brojeve. I voila! Roba stiže u roku od najviše tri nedelje. A šta ćete zaisti dobiti kad otvorite kutiju, veliko je pitanje. Mačka u džaku! Enigma, lutrija.

Čak i ako roba koju ste dobili izgleda dobro, kako možete da budete sigurni da je prava, a ne lažni primerak, samo kopija originala?

Statistika je neumoljiva. Kažu da je čak 61% korisnika kupovine preko interneta prevareno tako što su dobili falsifikate, umesto prave robe. Da ne pričamo o kupovini polovne robe!

Stoga, pripremili smo za vas priručnik koji može da vam pomogne da lakše utvrdite da li je roba koju ste kupili original ili falsifikat.

  • Pažljivo, izbliza pogledajte tkanje kože. Trebalo bi da bude čvrsto, a ne šuplje i da se razvlači pod rukom.
  • Proverite kvalitet materijala od koga je torba napravljena. To je prvo što može da oda da se radi o falsifikatu. Ako artikal treba da bude od kože, trebalo bi i da miriše na kožu. Osećaj pod rukom je takođe vrlo bitan.
  • Štep je još jedna oblast na koju treba obratiti posebnu pažnju jer štep je vrlo često kjuč koji odaje lažnjake. Neravni, kosi ili napred-nazad štepovi predstavljaju znak loše izrade.
  • Jeftina postava je još jedan trag lošeg kvaliteta robe, odnosno, falsifikata. Osetite kvalitet pod rukom i pažljivo pogledajte boju. Falsifikatori često rade sa fotografija, što može značajno da iskrivi ton boje obloge, što dovodi do toga da koriste pogrešnu nijansu.
  • Logo firme proizvođača je još jedno klizavo tle za falsifikatore. Kod znaka firme zaista je sve u detaljima, tako da bi bilo dobro da proverite da li ste upoznati sa svim specifičnostima znaka firme čiju robu kupujete.
  • Proverite džepove! Da li torba koju kupujete ima tačan broj džepova i pregrada na pravom mestu, kao što je predviđeno za taj određeni model za koji ste se odlučili?
  • Na kraju, proverite unutrašnju etiketu da biste utvrdili da li postoji bilo kakvo neslaganje. Da li je znak firme dobro centriran, postoji li hologram ili serijski broj? Ako postoji serijski broj, da li je u ispravnom rasporedu?

Ako ste u nedoumici, uvek je najbolje da uporedite sa originalnim primerkom koji vam je pri ruci.

U svakom slučaju, kupujte samo iz proverenih izvora, sa preporukom na koju možete da se oslonite. Jer vrlo često, refundacije nema.