Sposoban je da u trenutku zapali vatru u vama, a vi ne možete da dođete do daha od strasti koja vas drži budnom noćima, na samu pomisao o njemu. Ali šta je to?! Strast? Ljubav?! Ili samo neka od bazičnih emocija? Da nije požuda?

Sigurno ste čuli da kažu – ne moram da volim drugu osobu da bih je želeo ili kad izjave kako traže neku prikladniju osobu za brak.

Odnos baziran na požudi je super ukoliko tačno znate šta dobijate za sebe u tom odnosu i radite to širom otvorenih očiju, zarad dobrog valjanja u senu. Ali bitno je da ne zavaravate sebe, da ste u svakom trenutku svesni da li je to ljubav ili samo strast. Jer zablude i stavljanje vela preko očiju, da ne biste videli očigledno, može da vas odvede u veliki problem. Jer požuda nije ljubav.

person-couple-love-romanticKada ste s njim, uvek ste tip-top sređeni, obučeni tako da ga impresionirate. Ili, s njom jer sve što važi za žene, važi i za muškarce.

Uvek nastojite da se predstavite u najboljem svetlu pred njim. Obrve su vam očupane do poslednje dlačice, a brazilka savršeno glatka i besprekorno sređena.

Sve što se odnosi na žene, važi i za muškarce, da ne bude zabune. Poenta je da posvećujete previše pažnje svom izgledu kada se nalazite sa partnerom/kom sa kojom imate strasnu vezu. Sve to navodi na zaključak da baš i niste sasvim opušteni sa njim. Jer da ste u vezi koja je zasnovana na stvarima koje nisu sasvim površne, kao što je izgled, bilo bi vas briga da li vam je kosa savršeno sređena svaki put kada treba da se vidite jer vas vezuju mnogo dublje stvari od toga.

Kada ste u ljubavi sa nekim, kada se volite, opušteni ste sa tom osobom, sigurni u sebe, a to znači da vam je nevažno kako izgledate jer se volite, što podrazumeva i sve vaše i njegove nesavršenosti. Volite se baš zbog toga kakvi jeste, prirodni, spontani i sasvim opušteni. Do koske ogoljeni. Naravno da je u redu da vodite računa o tome kako izgledate ali to radite najviše zbog sebe, a ne zbog njega, da biste ga zadivili.

foto Toa Heftiba
foto Toa Heftiba

Postoji neka šupljina među vama, nedostaje sadržajnih razgovora.

Ljubav je prijateljstvo koje se rasplamsalo. To je tiho razumevanje, uzajamno poverenje, deljenje ideja i stavova, prihvatanje i praštanje. To je lojalnost, pouzdanost i vernost kroz dobra i loša vremena. Ljubav prihvata sve nesavršenosti i ljudske slabosti.

Kada si zaljubljen, duboko i iskreno, osećaš se u potpunosti prijatno i opušteno sa svojim partnerom u svakoj situaciji. Što znači da ti je vrlo prijatno da razgovaraš sa njim o svemu. Tvoj partner je tvoj prijatelj, za razliku od požude, gde manjkaju smisleni i otvoreni razgovori. Nema priča o vašim problemima, dilemama, snovima i životu u celosti jer njega/nju to ne zanima. Smarate ga time. Ako potegnete takvu priču, odmah ustaje, oblači se i odlazi žurno, sa nekim glupim izgovorom.

man-909049_1280Lep je k’o sam greh!

U vezi koja je zasnovana na požudi, vaš partner obično izgleda kao sam Bog, unapređena verzija Adonisa i Afrodite. I to vam je najbitnije od svega. Opčinjeni ste njegovim izgledom i ne možete da prestanete da mislite o tome kako savršeno izgleda i kakva sreća mora da vas je strefila njegovim pojavljivanjem u vašem životu.

A realnost je da je on, u suštini, daleko od te vaše slike savršenosti, koju ste sami umislili u svojoj glavi. Jer u ljubavi vidiš jasno i neke druge kvalitete, pored fizičkog izgleda, koji, u tom slučaju, i ne mora da bude tako savršen, šta god to savršeno podrazumevalo.

Strast postoji u ljubavi, još kako, ali se ne zasniva na fizičkom izgledu, već svoje izvorište nalazi u ljubavi između dvoje ljudi i osećanjima koja uzajamno dele.

couple-731890_1280Vreme koje provedete zajedno deluje kao da provodite u gimnastičkoj sali.

Pre toga, može da bude i neko fancy pićence ili večera u ekskluzivnom restoranu. Može da se desi i da odlučite da zajedno pogledate neki film. Ali umesto da odete u bioskop, odlučujete se da odete kod njega u stan. Zar to nije tako slatko i romantično?! Naravno, ako uspete da odgledate ceo film, do kraja. Ali vas, u biti, baš briga za film, bitno vam je samo da se dočepate jedno drugog. A to je upravo ono što se dešava u požudnim vezama, a ne ljubavnim. Znači, bukvalno provodite sve vreme imajući seks jedno sa drugim. Zaista, seks je divna stvar i način da izrazite osećanja jedno prema drugom, ali ne bi trebalo da je to sve što radite zajedno.

couple-407150_1280Ne uspevate da se emotivno povežete.

Vaša komunikacija se ne razvija. U zapećku je. Nema načina da se razvija.  Ne uspevate da identifikujete svoja osećanja prema partneru ili da diskutujete o njima. Druga strana oseća isto. Vaši razgovori ne idu u pravcu toga šta osećate jedno prema drugom ili kako se osećate kada ste zajedno. Iskreno, osećanja se ne pojavljuju, osim kada dođe do seksa.

Kada se povežete sa drugom osobom na emotivnom nivou, među vama se stvara polje prijatnosti u tišini. Ne smeta vam da ležite jedno pored drugog, u tišini, gledajući se ili samo osećajući prisustvo jedno drugog do ranih jutarnjih sati. Ali kada je tišina neprijatna, a vaša komunikacija se zasniva isključivo na seksu i u kom zalogaju ste najviše uživali tokom večere, neoski znak koji vrišti požudaaaa se pali.

couple-677585_1280Sve zajedničke uspomene koje imate vezane su za spavaću sobu.

Ili, bolje rečeno, krevet. Svaki put kada pomislite na trenutke koje ste sa njim proveli, ne pomišljate na film koji ste zajedno pogledali, vožnju bicikla po brdima i dolinama ili saksije za cveće koje vam je popeo peške na osmi sprat već vam krv udari u glavu od same pomisli na treskanje kreveta od pre neko veče. Izdvajaju se samo strasne scene.

sea-beach-vacation-coupleI najbitnije od svega, nemate zajedničkih planova za budućnost!

Stalno pričate o tome kako vam je dobro zajedno, koliko želite jedno drugo i šta želite od sledećeg viđanja. Ali ne zamišljate da provedete život jedno s drugim! Ako ponekad pomislite i na brak sa njim, decu, zajedniče račune, neprospavane noći zbog menjanja pelena i bolesti deteta, godišnjeg odmora kod njegove tetke u Zaovini, slave kod svekrve i tašte obrnuto, kako savijate zajedno sarmu i kiselite kupus, možda i postoji nešto više od čiste požude među vama, a da nisu vaša uzaludna, izmaštana očekivanja.

Razliku, ipak, trebalo bi da znate da napravite. Ali ako budućnost ni u jednom trenutku ne uspeva da ispliva na svetlost vašeg dana, onda ne bi trebalo da vam crtamo kakva je vaša veza i na čemu je zasnovana.