Sećam se vremena kada sam danima lutala, od jednog posla do drugog, kada sam svakog dana obavljala poslove gotovo mehanički, bez posebnog cilja ili ambicije.

Bio je ovo prilično tužan način života i često sam se osećala da moj život nije imao svrhu. Uvek sam imala ideju ili san da bih volela da radim sa ljudima i da učestvujem u njihovim promenama, ali nikada jasno definisano – šta je to čime bih volela da se bavim i radim?

Ljiljana Maldaner, psihološki savetnik i psihoterapeut pod supervizijom

Zašto je bitno postaviti ciljeve?

U momentu kada postavimo cilj, dobijamo svrhu i usmerenje. Postavljanjem ciljeva dobijamo «uvid» u to kakva bi budućnost mogla da bude, samim tim sebi podižemo motivaciju za dalji rad i dalji napredak.

Pročitajte i ovo: Praktične vežbe za povećanje osećaja zadovoljstva životom

Ukoliko pogledate uspešne ljude u svojoj okolini ono što ih razdvaja od neuspešnih su jasno postavljeni ciljevi. Postavljanjem ciljeva pojačavamo fokus na ono što želimo da postignemo u životu i u šta da uložimo napor.

Čemu nam služe ciljevi?

Kada postavimo ciljeve, u stanju smo da naučimo ili potražimo znanje koje nam je potrebno za ostvarivanje tih ciljeva, u stanju smo da organizujemo vreme i resurse koji su nam potrebni za ostvarivanje ciljeva i unapređenje naših života.

Pročitajte i ovo: Recept za dobro raspoloženje – kako da popravite loš dan

Kada imamo jasno definisan cilj, imamo način da merimo naš uspeh ili da pogledamo gde grešimo.

Photo by Kyle Broad on Unsplash

Kako postavljamo ciljeve?

Produktivnost počinje postavljanjem ciljeva!

Pre nego što postavimo cilj, potrebno je prvo da upoznamo sebe, svoje želje i da upoznamo svoje kapacitete odnosno potrebno je da napravimo evaluaciju(procenu) gde smo sada, šta i koliko znamo, moramo znati sa čime raspolažemo kako bi smo bili u stanju to da promenimo.

Pročitajte i ovo: Nestrpljivi ljudi i njihove ćudi

Kada smo u stanju da napravimo dobru procenu, biće nam jasnije šta nam je potrebno za ostvarivanje cilja.

Drugo, neka vaši ciljevi budu pametni, odnosno, SMART!

Ovo je jedna od mojih omiljenih metoda za postavljanje ciljeva, daje mi odličan ram kako da od ideje dođem do ostvarenja cilja.

Pročitajte i ovo: ANKSIOZNOST – nejasna strepnja – kako da prevaziđete anksioznost korak po korak

A radi se o:

S – specifičnost

Neka cilj bude što specifičniji, što je specifičniji biće jasniji i lakše ćete upravljati njime kako bi cilj ostvarili.

Primer:

Želim da napišem e-knjigu(cilj) o tome kako postaviti i ostvariti ciljeve (specifičnost).

M – merivost

Ciljevi treba da budu merivi kako bi mogli da pratimo napredak i da procenjujemo metode koje primenjujemo u ostvarivanju cilja.

Pročitajte i ovo: Da li je STRES dobar ili loš? Iskoristi ga u svoju korist!

Primer:

E-knjiga, koju želim da napišem, treba da sadrži do 50 strana, objaviću je do marta ili aprila(ovim sam dobila koliko strana treba da napišem(merivo) i rok).

A – izvodljivost

Kada su ciljevi veći i znamo da je potrebno više vremena potrebno je te ciljeve razložiti na manje korake.

Pročitajte i ovo: Zašto je bitno da zapisujemo stvari i ideje

Na mom primeru pisanja e-knjige, potrebno je da:

  1. Svaki dan napišem po bar jednu stranu
  2. Kada napišem knjigu potrebno je da je pošaljem dizajneru
  3. Objavim
  4. Uradim marketinški deo

R- relevantnost

Cilj treba da bude u liniji sa vašim vrednostima i prioritetima, treba da je bitan vama.

Postavljanjem vama relevantnih ciljeva, možete se kretati ka onome što želite, onome što želite da ostvarite i u kom pravcu želite da idete.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je strah potreban

T – time (vreme)

Postavite vremenski rok. Postavljanjem roka pomažemo sebi da izbegnemo prokrastinaciju (o ovome ćemo pričati u nekom od narednih tekstova).

Kada postavimo cilj, šta onda?

Kada smo postavili cilj, dolazi nam vreme za AKCIJU kako bismo te ciljeve ostvarili!

Planovi i akcije mogu se razlikovati od osobe do osobe, navešću vam neke od mojih neophodnih koraka koje preduzimam kako bi ciljeve ostvarila.

Pročitajte i ovo: TELO NIKAD NE LAŽE: Kada ne slušamo svoje emocije, telo stupa na scenu

Moj Plan Akcije

Zapisujem cilj – zapisivanjem dobijem temelj onoga što želim da izvedem. Do sada sam koristila svesku u kojoj sam svaki cilj zapisivala i ona preuzimala korak 2.

Ove godine, pored sveske, odlučila sam se za još jednu pomoćnu stvar, a to je Vizuelna tabla (ako želite post o ovoj tehnici ostavite komentar i rado ću napisati post).

Razlaganje cilja – Svaki cilj je sastavljen iz koraka koje je potrebno postepeno ostvarivati kako bi cilj bio završen i ispunjen.

Odgovornost – cilj je zapisan, koraci zapisani, na meni je da ostanem disciplinovana i da radim kako bi ciljevi bili ostvareni, ako ovo nije dovoljno (a po neki put nije) za posledicu uskratim sebi nešto što volim, ali i revidiram korak dva, možda bi određeni korak trebalo još malo više razložiti, kako me ne bi preplavljivao i bio lakši za savlađivanje.

Pročitajte i ovo: Emotivne blokade, odbrambeni mehanizmi i realna sposobnost shvatanja problema

Nagrada – kako ostvarujem korake, tako sebe nagrađujem, ovo mi stvarno pomaže da ostanem motivisana i da nastavim da guram dalje.

Menjam navike – kako bismo ostvarili ciljeve, mnogo je bolje da naše navike rade zajedno sa nama, umesto protiv nas.

Nadam se da ste uživali u postu! Koji su vaši načini pomoću kojih procenjujete da li ste ostvarili cilj ili koje korake preuzimate da bi ostvarili cilj? Radujem se vašim komentarima, do sledećeg čitanja.