Uvođenje više vitamina D, magnezijuma i triptofana u vaše obroke može poboljšati sezonski afektivni poremećaj.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Šta je zajedničko za Adel i Majli Sajrus? Obe pate od SAP-a, što je akronima za sezonski afektivni poremećaj, oblika depresije, izazvane mračnijim zimskim danima. Pogađa veliki broj ljudi, a simptomi uključuju razdražljivost, anksioznost, letargiju, nedostatak koncentracije, prejedanje, društvenu izolaciju i probleme sa spavanjem.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Ako osećate da vas hvata zimski bluz, ishrana može biti odlična prva linija odbrane. Evo tri načina da poboljšate svoju ishranu kako biste se odbranili od SAP-a.

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Pečurke bogate vitaminom D

Neki dokazi ukazuju na korelaciju između niskog nivoa vitamina D i ovog sezonskog afektivnog poremećaja. Ovo ima smisla s obzirom na to da se vitamin D uglavnom proizvodi u našoj koži kada je izložen suncu, tako da većina ne dobija dovoljnu količinu. Zato lekari uglavnom preporučuje da svi odrasli uzimaju suplement vitamina D u jesen i zimu.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Vitamin D je takođe prisutan u nekoliko namirnica, kao što su masna riba (koja takođe sadrži omega-tri masne kiseline koje su neophodne za celokupno zdravlje mozga), pečurke i jaja. Dakle, dajte sebi dodatni podsticaj tako što ćete za doručak napraviti omlet od dimljene skuše, pečuraka i spanaća.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Pržite nekoliko seckanih pečuraka u velikom tiganju nekoliko minuta, dodajte šaku listova spanaća, a kada splasnu ubacite šaku dimljene skuše i prelijte sa dva umućena jaja. Začinite i kuvajte dva minuta s jedne strane, pa okretnite i drugu stranu.

Image by jcomp on Freepik
Image by jcomp on Freepik

Užina bogata magnezijumom

Magnezijum je poznat kao hranljiva materija da se osećamo dobro, to je ključna uloga koju igra u regulisanju našeg raspoloženja, pomaže nam da se opustimo i takođe pomaže u spavanju.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Istraživanja su pokazala da je nedostatak magnezijuma povezan sa depresijom, i iako nije bilo istraživanja o vezi između nivoa magnezijuma i SAP-a, s obzirom da je ovo oblik sezonske depresije, onda ima smisla uključiti puno magnezijuma u našu ishranu. u ovo doba godine.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Najbolji izvori magnezijuma su semenke bundeve, čia semenke, smeđi pirinač, spanać, bademi, indijski oraščići, crni pasulj, soja, puter od kikirikija, banane, avokado i crna čokolada (preko 85 procenata čvrste supstance kakaoa).

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Odlična užina bogata magnezijumom je tostirani hleb od celog zrna, namazan kvalitetnim puterom od orašastih plodova (samo mleveni orasi – bez dodavanja ulja ili šećera), bananom isečenom na kolutiće, a zatim pospite semenkama bundeve i čie . Biće još ukusnije ako malo pospete cimeta.

Chef cooking photo created by 8photo - www.freepik.com
foto by 8photo – www.freepik.com

Jedite više ćuretine i jaja

Triptofan možda zvuči komplikovano, ali to je, u stvari, aminokiselina koju telo sintetiše u serotonin, hormon sreće. Serotonin je hemijski glasnik koji pomaže u poboljšanju našeg raspoloženja i načina spavanja. Stoga je razumljivo da je proizvodnja serotonina važan deo kompleta alata za borbu protiv SAP-a.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira – zašto je dobro da ga jedemo

Namirnice koje sadrže triptofan uključuju nemasnu piletinu i ćuretinu, govedinu, svinjetinu, tofu, lososa, soju, semenke bundeve, sir, mleko i jaja. Ali postoji kvaka.

Pročitajte i ovo: Kora limuna – najjeftinija investicija u vaše dobro zdravlje

Da biste sintetizovali serotonin u mozgu iz triptofana u krvi, morate da jedete ovu hranu zajedno sa složenim ugljenim hidratima koji pomažu da se triptofan prođe kroz krvno-moždanu barijeru. Pirinač, ovas ili hleb od celog zrna su odličan izbor.