Često me pitaju žene kako to da meni šminka stoji ceo dan i uvek deluje blistavo. Moj odgovor je uvek isti – dobra priprema kože i postepeno nanošenje šminke.

Mala škola šminkanja: Tamara Ćosić, Bring Out The Sparkle
Mala škola šminkanja: Tamara Ćosić, Bring Out The Sparkle

Iako sve žene misle da apsolutno dobro pripreme lice i da to nije neka nauka, vrlo često se desi da vam šminka ne ispadne kako ste želele jer koža nije adekvatno pripremljena.

Ovo se posebno ističe na dnevnom svetlu, koje sve otkriva, kao i prilikom profesionalnog šminkanja, koje kao takvo zahteva da bude savršeno.

Profesionalni šminker uvek u svom koferu nosi različite stvari – od sredstva za skidanje šminke, preko tonika do hidrantne kreme.

Stoga, može da se izbori sa kožom koja nije pripremljena, ali to nemojte dozvoliti iz dva razloga.

  1. Dan ranije pripremljena i hidrirana koža ima lepši sjaj!
  2. Korišćenjem proizvoda na koje ste navikli smanjujete mogućnost iritacija!

Pa, dobro, kako se to koža priprema za šminkanje?

[quote_box_center]Piling je nezaobilazan deo pripreme![/quote_box_center]

Ukoliko vam je koža oko nosa suva, hrapava i isperutana, nema te baze i tog pudera koji će učiniti da deluje lepo kao da je koža apsolutno savršena. Zato, veče pred važno šminkanje, uradite blagi piling, posebno oko nosa gde je koža najgrublja i najsuvlja.

[quote_box_center] Nanesite svoju uobičajenu kremu na još vlažnu kožu![/quote_box_center]

Pustite da je koža upije pa nanesite još jedan sloj na delove koji su najproblematičniji. Isti postupak ponovite neposredno pred šminkanje. Vaša dnevna krema će biti barijera između kozmetičkih proizvoda i lica, sprečiće njihovo preterano upijanje, a samim tim i eventualne iritacije, kao i brže skidanje šminke (ovo je posebno važno za problematičnu kožu sa posebnim režimom nege).

[quote_box_center] Pred samo šminkanje nanesite balzam za usne![/quote_box_center]

Nežno ih istrjajte štapićem za uši – to će uraditi blagi piling, ukloniti sve ljuspice sa usana i omogućiti da karmin duže stoji, a i bolje izgleda na usnama.

Da bi vam koža bila svakodnevno spremna za dnevni make-up, biće dovoljno da između pilinga održavate glatkoću prosto tako što ćete malo grublje tuferom istrljati suvlje delove kože kada nanosite tonik i po potrebi ponovite tretman za usne. Redovno hidrirajte kožu lica i usana.