Kad ljubomora izazove svađu (pre)često potkopa čak i najastabilnije odnose u osnovi!

Ali ono što je dobro u celoj priči je da možete da obrnete igricu u svoju korist i jednom za svagda prestanete da budete ljubomorni. Samo od vas zavisi i vaše rešenosti da rešite problem sami sa sobom jer sa ovom vašom odlikom partner nema ama baš nikakve veze.

Foto Rebecca Ashley

Pre svega, treba da imate u vidu da se sa ljubomorom ne rađamo, učimo je.

Ako ste ljubomorni čak i na svoju tetku, možda bi trebalo da naučite da kontrolišete svoje emocije. U stvari, ljubomora može da ugrozi odnos toliko mnogo da postane dobar povod za raskid veze.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

To ne šteti samo partneru, već i osoba koja je ljubomorna oseća duboku patnju: progone je sumnje, raznorazna crna i zloslutna premišljanja, užasna nervoza i konstantna napetost su dnevni red, zbog čega vrlo često ne možete čak ni uživate u zajedničkim životnim trenucima.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Stoga, ovom prilikom želimo da vam ukažemo na to kako da naučite da kontrolišete svoju ljubomoru da biste uspeli da ostvarite zadovoljavajući partnerski odnos.

Pre svega, prestanite da se oslanjate na prošla iskustva

Može se dogoditi da ljubomora izbije zbog prošlih (loših) iskustava u kojima ste bili izdati ili prevareni. U stvari, iskustvo izdaje direktno čini mogućnost da se to ponovo dogodi još konkretnijom.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

A ako ste vi u prošlosti bili izdajica / preljubnik/ca, osećaćete ova osećanja jače nego ikad.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Pažnja, prošlost ne definiše sadašnjost. Obavezno razlikujte stvarnost od iskustava koje ste već dovršili u prošlosti i ostavili za sobom, i ne dozvolite sebi da na vas utiču.

Svaki odnos je jedinstven i poseban.

Foto Clem Onojeghuo

Oboje ostavite slobodan prostor za sebe

Verovanja, takođe, mogu da pokrenu ljubomoru.

Na primer, ako ste uvereni da se vaša polovina ne treba da posvećuje vreme bilo čemu drugom osim vama i da bi u njegovim mislima uvek trebalo da budete na prvom mestu, bićete razočarani.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Jeste li sigurni da želite lutku pored sebe? Onda nabavite lutku!

Srećan čovek treba da se oseća slobodnim da može da bira, a to znači da se posveti trenucima za sebe i sopstvenim potrebama, ljudima koji nemaju veze sa vama, aktivnostima u kojima uživa, svom hobiju, a ne da bude prisiljen na stalno provođenje vremena sa vama.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Tako ćete se oboje osećati slobodnije i vaš partnerski odnos će se znatno poboljšati.

Foto Chirobocea Nicu

Skinite prašinu sa svog samopoštovanja

Ljubomora dolazi iz nesigurnosti.

Ako niste sigurni u svoju ličnu vrednost, ništa što vaš partner uradi da bi vam pokazao, dokazao svoju ljubav nikada neće biti dovoljno da vas spreči da skočite na prvo zvono njegovog telefona da vidite ko je to.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

On je izabrao tebe! Izrazi svoje sumnje kad misliš da imaju smisla, kaži mu otvoreno u šta sumnjaš da biste mogli da rešite to i na taj način predupredite mogući konflikt, i konačno, pusti to iz sebe.

Pročitajte i ovo: Pouzdani znaci koji govore da mu se sviđate

Što više verujete u sebe, bolji će vam odnos biti.

Foto Jena Postma

Prihvatite da partner nije savršen

Vaš partner je čovek i zato je nesavršen. Jer niste ni vi savršeni! Naime, niko nije.

Ne očekujte da će on da učini ili uvek kaže pravu stvar. Može da pravi greške i radi stvari koje vam se ne sviđaju, ali možete da ga naterate da ih primeti, postane svestan i vremenom promeni, a da ga nužno ne optužite.

Pročitajte i ovo: Zašto varamo svoje partnere?

Ljubomorni ljudi često imaju tendenciju da uveličaju događaje, strahujući da mogu da postoje skrivene namere iza onih javno deklarisanih.

Pročitajte i ovo: Odlazite li od onih koji nisu ono što vam je potrebno?

Pokušajte da (u)vidite šta se zaista dešava, pitajte nekog objektivnog prijatelja za savet, koji bi mogao da vam pomogne da ne obuzdate svoje negativne misli.