Ponavljajte za nama. Ne. Ispirajte. Vaginu.

Ribanje pod tušem je poprilično intuitivan proces, sve dok ne dođemo do naše najosetljivije, intimne regije. Kakav sapun bi trebalo da koristimo?

Da li radimo previše ili, pak, premalo?

Pogrešne informacije o tome kako da čistimo našu vaginu mogu da nas dovedu negde između svraba i potpunog zapaljenja, infekcije. Svi znamo da kada su stvari neprijatne tamo dole, neprijatno se osećamo u potpunosti. Stoga, pripremili smo za vas priručnik kako da čistimo našu vaginu tako da ostane srećna, zdrava i sveža.

Pre svega, fokisirajte se na zonu oko vagine!

Dok spoljni delovi naše vagine, poznatiji kao vulva, zahtevaju neka blaga sredstva za čišćenje, unutrašnji deo vagine poprilično dobro vodi računa sam o sebi.

Vagina ima svoj, takozvani, zdravstveni eko-sistem.

Imajte na umu da niste u obavezi da kupujete specijalne šampone, sapune i druga sredstva za čišćenje i pranje vaginalne zone.

Obično, vagina ima pH vrednost od 3,5-4,5 (pH se meri na skali od 0 do 14). Kada koristite higijenske proizvode, kao što su šamponi za tuširanje i kupanje, čija je pH vrednost uglavnom oko 8, to može da dovede do disbalansa pH vrednosti, koji dalje uzrokuje svrab, iritacije i neprijatni miris.

Sredstva za pranje bez mirisa, bilo da su u pitanju šamponi ili sapuni, uvek su bolja opcija jer nemaju dodate veštačke mirise koji mogu da budu iritrajući. Šta više, običan sapun je generalno bolji izbor od šampona za tuširanje jer obično nema tako visok sadržaj alkohola ili dodatih mirisa. Samo dobro obratite pažnju na pojavu svraba, gljivica, suvoće i promene u vršenju male nužde. Sve su to znaci da treba da koristite delikatniji sapun.

Ostanite pri tome da se kupate samo jednom dnevno!

Ako se kupate manje od jednom dnevno, možda nećete u potpunosti oprati sa sebe sav nagomilani znoj, nečistoću i izlučevine. Ako se kupate više od jednom dnevno, može da se desi da poremetite delikatni pH balans vaše vaginalne regije. Kada je reč o načinu čišćenja, korišćenje krpe za pranje ili samo pranje vaginalne regije rukom bolja je varijanta od upotrebe sunđera ili lufa rukavice, jer mogu da stvore male suze i izlože vas zapaljenskom procesu i infekciji, pa čak i povećati rizik od polno prenosivih bolesti ako imate nezaštićen seks.

Ponavljamo, pripazite na pojavu svrba, gljivica, suvoće i promene u pražnjenu mokraćnih kanala.

Nema ispiranja vagine!

Koliko god puta da ponovimo ovo, čini nam se da nije dovoljno – nemojte, molimo vas, da tuširate i ispirate vašu vaginu!

Evo o čemu se radi – postoje dobre bakterije, a postoje i loše bakterije. Ribajući unutrašnjost vagine skidate obe vrste! PH nivo je vrlo delikatno izbalansiran.

Ovo vrlo lako može da dovede do gljivične infekcije, bakterijske vaginoze ili bilo koje druge vrste infekcije.

Poenta – divna stvar kod vagine je što je ona fiziološki napravljena tako da sama vodi računa o sebi. Tako da, u principu, što se manje bavite svojom mezimicom, to je bolje za vas obe.

Verujte nam na reč, zahvalite kasnije!