Menopauza je kučka!

Ali kada je u pitanju vaš seksualni život, još uvek je mnogo toga što možete da uradite kako biste same upravljale simptomima menopauze i dosegle vrh(unac). Bukvalno!

Ako ste prebrodili menopauzu, znači da više nema gadnih perioda sa kojima treba da se borite. Deca su se već iselila, ako ste imali sreće i pameti da ih isterate na vreme, tako da možete da imate seks kad i gde god to želite. Naravno, ukoliko ste obezbedili sve nephodne preduslove. Da imate partnera, pre svega. Mada, možete vi to i sami! Ali, fakat, lepše je u dvoje.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Ne morate da vodite računa o trudnoći i zaštiti od iste. Najbolje od svega, ne bojite se da tražite ono što hoćete. Seks može da vam bude bolji nego što je ikada ranije bio, ako pratite naše jednostavne savete.

Foto Aki Tolentino
Foto Aki Tolentino

Pre svega, mislite pozitivno!

Sklonite te oblake sa svojih naočara. Znate i sami da je Sunce odmah tu iza njih, samo ga ne vidite jer ste sami sebi zamaglili pogled tmurnim mislima. Man’te se rđave rabote!

Kao i u svemu u životu, najbitniji je vaš odnos prema onome što se dešava. To je jedino što se računa.

Pročitajte i ovo: Vodič za muškarce kojima je neprijatno da prilaze ženama

Ako se fokusirate na negativnosti, a nećemo vam reći da ih nema, svakako da ih ima, i to na pretek, period prolaska kroz menopauzu biće pravi pakao za vas.

Ako se fokusirate na rešenja i benefite, biće to jedno sasvim drugačije iskustvo.

Pročitajte i ovo: Kako previše jake želje u odnosu postaju prečica do razočarenja

Žene koje imaju zdrav libido i zainteresovane su da održe svoj seksualni život živim i tokom menopauze, i dalje imaju jake orgazme i u svojim 60-tim i 70-tim godinama.

Možda zato što seks postaje manje fokusiran na samu penetraciju, neke žene nalaze da postaju multiorgazmične posle menopauze.

vintage-woman-635255_1920Upotrebljavajte ovlaživač!

Pritom, ne mislimo za vaše lice!

Pročitajte i ovo: Do stvarnog odnosa rušenjem slike idealnog partnera na pijedestalu

Rezultat? Postajete više sklone infekcijama urinarnog trakta i seks postaje neprijatna stvar jer su zidovi vaše vagine tanji, manje elastični i postaju suvi. Potrebna im je dodatna vlažnost u vidu tableta ili vaginalnih gelova ili krema. U svakom slučaju, savetujemo vam da se pre kupovine i upotrebe posavetujete sa svojim ginekologom.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto?

U realnim uslovima, ovo znači da ako ste u svojim 20-tim i 30-tim godinama uživali u dobrom deljanju, veća je verovatnoća da ćete posle 50-te vrištati iz potpuno drugačijih razloga.

Srećom, postoji mnogo načina kako da rešite ovu nelagodnost.

young-woman-635249_1280Hormonska terapija ili prirodna alternativa?!

Mišljenja su oštro podeljena oko toga da li je hormonska terapija opasna, ali fakat da je mnogo prethodnih ”dokaza” protiv nje diskreditovano u poslednje vreme.

Postoje žene koje apsolutno ne bi trebalo da uzimaju dodatnu hormonalnu terapiju radi nadomešćenja hormona, ali postoje i one koje mogu.

Pročitajte i ovo: Lepota se ne oprašta

U svakom slučaju, svaka žena nakon 35+ trebalo bi da pored svog kozmetičara, ginekologa i fitness trenera ima i svog endokrinologa jer hormonalni balans je od ključnog značaja za zdravlje žene. To znači da svaka žena treba da se konsultuje sa svojim endokrinologom, uradi hormonalnu analizu i uz konsultaciju ginekologa, na predlog lekara, odluči kojem načinu života će se dalje prikloniti, uz dodatnu hormonalnu terapiju ili alternativnu vrstu nadopune hormona.

Pročitaj i ovo: Fatalna privlačnost – zašto ostajemo sa emotivno nedostupnim partnerima?!

A to pravi značajnu razliku!

Hormonalna terapija održava naše genitalije u mnogo boljem stanju, povećava seksualnu želju i vaginalnu lubrikaciju, što sve zajedno čini seks mnogo privlačnijim.

Pročitajte i ovo: Gazim 40-te, hvata me panika za detetom! Ali čemu panika?!

Smanjite rizik po zdravlje uzimanjem najmanje moguće doze u najkraćem mogućem roku, da biste održali kontrolu nad dozom da biste videli kako vaše telo reaguje i koja bi to bila optimalna doza za vaš organizam. Kod hormona je sve u doziranju, a vi sami možete mnogo da pomognete lekaru da bi vam odredio adekvatnu terapiju.

woman-1456950_1280Proverite svoj nivo testosterona!

Ako je vaš nivo testosterona nizak, što može da se dogodi u periodu pre-menopauze, kao i posle, jer nivo pada s godinama, nagon za seksom se značajno smanjuje.

Popravite ono što vaše telo više ne proizvodi i vaš seksualni nagon će se vratiti u vreme veselih 30-tih godina, kad je prštalo na sve strane.

Pročitajte i ovo: Gordijevi čvorovi ljubavi – umete li da se razvežete?

Promena oblika tela, razdražljivost i talasi vrućine ne podstiču baš žene da skidaju odeću sa sebe i trče u spavaću sobu, ali nizak nivo testosterona je često glavni krivac za nisko ili nepostojanje libida posle menopauze.

Pročitajte i ovo: Razvod – da li je to ono što zaista želim?

Zakažite termin kod vašeg lekara da biste proverili nivo vašeg testosterona i dalje se pozabavili datom temom u svoju korist.

I neće samo vaš seksualni život imati koristi od toga! Nizak nivo testosterona povezan je sa Alchajmerovom bolešću i drugim problemima sa memorijom, srčanim oboljenjima i smanjenom gustinom kostiju.

Pročitajte i ovo: Doživljaj gubitka voljene osobe – zašto su gubici teški?

Tu može da vam pomogne čak i hormonalni gel, koji ćete svakodnevno da utrljate na unutrašnju stranu butina ili vrhove ruku, a rezultate možete da vidite već nakon dve nedelje do mesec dana. Naravno, sve uz savet vašeg endokrinologa.

lovely-woman-1435544_1920Probajte drugačiji stil seksa!

Dok se vi borite sa svojim problemima starenja i dilemama u vezi istog, on se, takođe, bori sa svojim. Mnogo je muškaraca starijih od 50 godina koji imaju problema sa erekcijom, ili je nemaju u potpunosti ili ne mogu da je održe.

Pročitajte i ovo: Nadrndani muškarci i plačljive žene

Ovo, zapravo, i nije tako loša stvar. Ako je njemu potrebno više vremena da se uzbudi i podigne svoj jarbol, to znači da ćete oboje provesti više vremena u predigri, a na taj način podićićete i svoje seksualno uzbuđenje, kao i vlažnosti vagine.

Pročitajte i ovo: Stalno nailaziš na zatvorena vrata? Evo zašto i kako da to promeniš!

Skoro da je šteta što Vijagra i Cijalis znače da je njegova erekcija fiksirana u većini slučajeva. Sve gubi smisao.

Čak i ako on ima pomoć u vidu male plave ili žute pilulice, seks je obično sporiji posle menopauze, više razigran i sve se manje vrti oko glavnog događaja, same penetracije.

Što je, uostalom, mnogo dobra vest, zar ne?!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.