Predstavljamo vam dva dobra i jedan loš način povećanja usana!

Mnogo žena želi makar malo punije usne. Ili makar malo lepše. Ili makar malo sočnije. Neke žene žele i mnogo veće usne za što manje novca i zauvek, što nije baš dobro.

Ljiljana Grujić, urednica časopisa Estetika
Ljiljana Grujić, urednica časopisa Estetika

Evo pravila koja treba da vas vode u izboru materijala i načina povećanja usana.

Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože

#1 Dobar način: korak po korak hijaluronom

Tri su stvari sjajne kod hijalurona. Prvo, možete tačno dozirati koliko želite da povećate usne – i tačno toliko platiti jer se ova supstanca plaća po mililitru. Većina stručnjaka preporučuje da se krene sa manjom dozom, da vidite kako usne izgledaju, a onda po potrebi dopuni još malo.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Drugo, ako vam se ne dopadne izgled vaših usana, ili ako ste stavili previše hijalurona, ovo će u roku od nekoliko meseci da nestane, jer se hijaluron razgrađuje u telu (što je i jedina njegova mana jer se mora obnavljati). Takođe, korekcije se mogu napraviti odmah, enzimom hijaluronidaza, odnosno, sintetičkom verzijom enzima koji prirodno u organizmu razgrađuje hijaluron.

Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože

Treće, ali ne i najmanje važno, ovo je veoma bezbedan tretman, komplikacije su izuzetno retke.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Savet: birajte samo proverene ordinacije koje rade već dugo i koriste kvalitetne hijalurone zvanično registrovane i uvezene.  Neka vam lekar pokaže fotografije svojih radova, čuvene slike “pre i posle” raznih usana.

dr zeljka cabunac povecanje usana hijaluronom
Primer povećanja usana hijaluronom, pre i posle, iz prakse dr Ž.Čabunac.

#2 Dobar način: presađivanje vlastite masti

Premda zvuči zastrašujuće i zahteva rad plastičnog hirurga, ovo je relativno jednostavan tretman koji može da da sjajne i trajne rezultate.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Metodom liposukcije (usisavanjem masti šupljom iglom, tzv. kanilom) – malo masnog tkiva preuzme se iz stomaka, butina ili nekog drugog tela za koji lekar proceni da je adekvatan, ova mast se obradi i ubrizga kao i svaki drugi filer u usta.

Pročitajte i ovo: Joga lica za lice bez bora

Dobra stvar je što je mast vaša, prirodan filer koji ne može da stvori nikakvu alergijsku reakciju. Još bolja stvar je što je rezultat, kada se jednom postigne, trajan.  I što je takođe važno, prirodan.

Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože

Malo manje dobra stvar je što se deo masti uvek izgubi (najmanje 30% zavisno od vašeg organizma i njegovog metabolizma) pa se na početku mora ubrizgati malo više masti. Stoga će vaše usne prvih četiri, pet dana delovati malo “prenaduvano”. Takođe, vrlo je verovatno da se mast mora još jednom dopuniti – s tim što se tada ne uzima ponovo, nego se prethodno uzeta mast čuva zamrznuta za vas, kada vam zatreba dopunjavanje.

Pročitajte i ovo: Hijaluronskim filerima do regeneracije kože

Savet: tražite od hirurga da vam pokaže fotografije usana koje je na ovaj način uradio.

Povecanje usana mascu dr Vladislav ribnikar
Povećavanje usana vlastitom mašću, pre i posle, iz prakse dr V.Ribnikara.

#3 Loš način: biopolimeri

Biopolimeri je ime za vrstu silikona. Tečni silikon je zabranjen u Americi, a biopolimere lekari ne preporučuju zbog mogućnosti raznih komplikacija: stvaranja granuloma (grudvica na usnama), veoma teške sanacije problema koji se rešavaju često hirurškim putem.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

komplikacije na usnama nodulTakođe, problem “patkastih” usta je takođe češći sa ovim filerom – i rešiv veoma teško. Nažalost, mlade devojke često pribegavaju ovom fileru zbog toga što je najjeftiniji i – traje zauvek. Ako ne dođe do ranih komplikacija, starenjem se polimer pomeri i deformiše usne.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Trajni rezultati, nažalost, znače i trajne probleme.

komplikacije na usnama granulomiOd trajnih – ili trajnijih filera koji nisu u potpunosti biorazgradivi, i traju po nekoliko godina, tu je Aquamid i Artekol sa sintetičkim česticama u vodenom gelu. Oni su daleko bolji od biopolimera, ali premda se smatraju bezbednim, opšte je uverenje da je sa nerazgradivim filerima najveći broj problema. Što više filera, to veća mogućnost problema.  A to je nešto što ne želimo kada se ulepšavamo, zar ne?