Za početak, zastanite i slušajte svoje telo!

Pijte umirujuće čajeve, odmorite kada osetite da vam je potreban odmor, družite se samo kada osećate da vam je do toga, ali nemojte na silu ulaziti u situacije koje će samo pogoršati vaše stanje.

Pronađite neke sitne stvari koje vam donose radost i čine da se osećato srećno i ispunjeno!

Gledajte zabavne filmove, koji će vas nasmejati, ušuškajte se u fotelju sa knjigom u ruci, koja će obuzeti vaš um i zaokupirati vašu pažnju, odagnati osećaj malodušnosti i depresivnosti koji vas je obuhvatio. Skočite na Skype da porazgovarate sa starim prijateljem koji živi negde daleko, ako vam se ne mili da se nađete sa nekim bližim u četiri oka na kafi.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Foto Julien Lavallee

Dišite duboko!

Pokušajte pristup 4-7-8. Ovaj način disanja smiruje vaš simpatički nervni sistem, onaj koji daje gorivo vašem odgovoru na stresne situacije. U suštini, udišite kroz nos, brojeći do četiri, zadržite dah do sedam i izdišite kroz usta na osam. Eto, to je to!

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Vežbajte!

Sad, znamo da je vežbanje verovatno poslednja stvar koju želite da radite, ali u ovoj situaciji, svaki korak koji napravite pomoći će vam da savladate umor i da povećate svoj energetski nivo. Pričamo o vrlo blagom načinu vežbanja, koje će imati restorativno dejstvo na vas, pre svega, mislimo na istezanje, jogu i pilates.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Počnite polako i ne preterujte u naprezanju. Osluškujte svoje telo i pratite njegove mogućnosti. Ne idite previše preko granica koje vam postavlja, ali u svakom slučaju trebalo bi da ih pomerate malo po malo. To je poenta.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Isto tako, budite svesni svog položaja i držanja. Ako provodite više sati za računarom, pobrinite se da ustanete s vremena na vreme i krećete se na svaki sat bar po pet minuta. Ustanite, prošetajte, izađite napolje, popijte čašu vode ili prirodnog soka, dišite duboko, unesite kiseonik u svoje telo. Osvežite se mlazom hladne vode po licu. Protrljajte dlanove da osetite kako je energija prostrujala među njima.

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Ako se osećate umorno i iscrpljeno, vrlo je moguće da ste dehidrirali. Vodu pijuckajte u gutljajima, na svakih par minuta. Ako popijete celu čašu vode naiskap, ona samo prostruji kroz vaše telo, ne zaustavljajući se i ne hidrirajući vaše telo kako treba. Na taj način, samo ćete češće da idete u toalet.

happy-girl-enjoying-the-summer-in-sunny-vineyard-picjumbo-comSpavajte dovoljno!

San je vrlo bitan za naše dobro stanje. Idite na spavanje pre 11 uveče i spavajte sedam, osam sati. Ako možete i da dremnete popodne jedno 20-tak minuta, bilo bi odlično.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Još jedan savet je da pokušate da pronađete naočare koje imaju narandžasta sočiva. Ima ljudi koji se kunu u njihovo sjajno dejstvo na stanje celokupnog organizma. U suštini, naočare sa narandžastim staklima blokiraju zračenje od mobilnih telefona, kompjutera i TV ekrana. Mada, u krajnjem slučaju, možete i da isključite ove stvarčice.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Koristite eterična ulja!

Eterična ulja, od nane i limuna, pomažu nam da se lakše i bolje opustimo, oslobodimo napetosti, ali i da podignemo svoj energetski nivo. Dodajte par kapi u osveživač prostora, razblažite sa nekoliko kapi osnovnog ulja, na primer, kokosovim, maslinovim ili uljem od grožđa, ili samo otvorite flašicu i pomirišite, dubokim udahom.

Foto Robson Morgan

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Uživajte u malo kofeina!

Preskočite skrobaste ugljene hidrate za užinu, u vidu grickalica, koji samo umrtvljuju vaš organizam, i jedite redovno. Malo kofeina može da poveća vašu energiju dokle god ne preterujete.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

Popijte šolju zelenog ili belog čaja, gutljaj kombuhe ili užvajte u nekoliko kockica crne čokolade, koji imaju blago do umerene doze kofeina, tek toliko koliko je vašem organizmu potrebno da pokrene svoje motore i stavi ih u pun pogon.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Manite se skrobastih ugljenih hidrata, kao što su peciva, hleb ili čips, koji, zapravo, samo dreniraju vaš organizam, iscrpljuju vodu iz njega, ostavljaju vas bez energije, nemoćnim i bespomoćnim. Umesto toga, grickajte orahe, semenke, humus, edamame i/ili sveže povrće, koji nemaju uspavljujući efekat kao ugljeni hidrati. I mada to nije neka naročita mudrost, verujemo da znate da preskakanje obroka i prejedanje blokiraju vašu energiju.

Happy Man Splashing Water In The OceanProverite nivo vitamina D u svom organizmu!

Čak i najmanji pad nivoa vitamina D u našem organizmu može da zaglavi našu energiju i učini težak period još težim. Provera nivoa vitamina D radi se vađenjem krvi, što nije loše da se uradi jednom godišnje. Energetski podsticaj trebalo bi da osetite nakon dve nedelje korišćenja dodatnih suplemenata.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Ulepšajte sebi dan!

Kada ste iscrpljeni od tuge, stresa i emocionalnih izazova, unošenje više svetlosti može da bude jedan od ključnih faktora za povećanje vašeg nivoa energije. Sunčeva svetlost, zapravo, podstiče protok kiseonika u vašem krvotoku, što vam daje više izdržljivosti i definitivno energetski podsticaj. Bar sunčanih dana u našim predelima ima na pretek tokom cele godine, iskoristite ih!

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

Neka vazduh cirkuliše u prostoriji gde boravite!

Često provetravajte prostorije u kojima boravite. Održavajte prostor hladnim. Jer ko se ne bi osećao iscrpljeno kada je pretoplo i sparno?! Odškrinite prozor u hladnim danima radi daška svežeg vazduha! Tako ćete se osvežiti i pomoći sebi da energija prostruji vašim telom.