Neke od terapija

Hormonska supstitucija je terapija koju daju neki lekari u teškim slučajevima klimakteričnih tegoba, i predstavlja ponavljano uzimanje sintetičkog estrogena. Iako je često efikasan, ovakav tretman je kontroverzan jer povećava rizik za karcionom materice, hipertenziju, trombozu i bolesti srca.

©In Color Studios
©In Color Studios

Homeopatija je odlična pomoć, naročito primenjena uz jogičke vežbe.

Sepia je veoma efikasna za depresiju a pulsatilla za valunge (jogičke asane).

Kvantna medicina može, takođe, umnogome da pomogne u prilagođavanju organizma promenama koje se dešavaju u celom biću, kako na fizičkom, tako i na psiho-emotivnom nivou.

Pravilna dijeta može da pomogne da se umanje klimakterične i postklimakterične tegobe. Ponekad dolazi do deficita kalcijuma zbog nedostatka hormona ovarijuma, i treba da se nadoknadi ekstra kalcijumom (mleko i zeleno povrće) i vitaminom D (sunčanje). Ovo će održati kosti jakim i sprečiti osteoporozu.

Deficit nekih proteina (naročito triptofana) se javlja u depresiji, i može da se pojača smanjenjem nivoa estrogena. Neznatno povećanje proteina u dijeti sprečiće depresiju ovog uzroka, tako da hrana treba da sadrži mleko, sočivo, soju, bademe, pšenicu, pirinač i drugo zrnevlje.

Redovna praksa joge od dvadesetih i tridesetih godina, obezbediće zdravlje svih sistema, i učiniti da kada se menopauza pojavi, bubrezi, stomak i creva budu adekvatno pripremljeni da podnesu hemijske promene organizma.

Stav joge

Ženama koje su praktikovale jogu u mladim godinama, fizičke nelagodnosti u menopauzi su manje intenzivne, a emocionalni poremećaj skoro da ne postoji. Kao i u svim hormonskim neravnotežama, joga asane imaju izvanredan stabilizujući efekt.

Izvesna količina estrogena nastavlja da se stvara u jetri i bubrezima čak i posle prestanka funkcionisanja jajnika, i jogička praksa može da stimuliše ove dodatne izvore da parcijalno kompenzuju gubitak hormona.

Čak i ako niste ranije radili jogu, nikada nije kasno da to počnete, a operacije kao što je hysterectomia ili neke druge, nisu nikakva prepreka.

Praktikovanje »obrnutih« asana, kao što su viparita karani mudra, sarvangasana, siršasana, su veoma korisne, naročito ako se izvode zajedno sa asanama u kojima se leđni deo savija unazad (na primer bhudjangasana, skakavac).

Pranajama, izvanredan način kontrole disanja, može da pomogne kod razdražljivosti i nesanice. Od najveće koristi su mudre i bandhe, mula, đalandhara i udijana bande, zajedno sa praksom meditacije.

S druge strane, meditativne vežbe omogućuju lakše suprotstavljanje strahu koji može da pojača fizički stres. One, takođe, daju inspiraciju za plodnu upotrebu godina koje dolaze. Mnoge stare žene su veoma senzitivne na meditativne vežbe – one su proživele mnoge svoje ambicije, i mnoga njihova vezivanja polako, prirodno
opadaju, tako da za vreme meditacije imaju manje smetnji.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.