Kada se moja mama razbolela po prvi put, pre 23 godine, i kada je pitala šta da radi dalјe, rekli su joj da ništa ne menja, da se ponaša kao i do tada.

A baš to kako se ponašala, jela, mislila, radila je zapravo velikim delom dovelo do bolesti. Nagrizali su je stari konflikti, neoproštene nepravde… Duboka, skrivena, a neizrečena ogorčenost. Osvestila sam to tek kad je preminula, u periodu tugovanja, kada sam počela da tražim odgovore…

To me je navelo da se zamislim nad onim što radim i razvijem svoj holistički pristup zdravlјu i životu. Odlučila sam da živim svoju svrhu, da budem zdrava i srećna, jer samo takva mogu da budem doprinos drugima – otkriva farmaceutkinja i holistički terapeut Aleksandra Obradović iz Novog Sada, kojoj su pomoć u radu kvantno-informacioni sistemi, energetske terapije Pristupa svesnosti (Access Consciousness, Access facelift, Access body proces-a), floriterapija i NLP (metoda neuro-lingvističkog programiranja), u razgovoru sa Marinom Jablanov za Dnevnik. Holistički centar Put zdravlja je postao mesto gde je objedinila sva svoja znanja.

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Šta je imunitet i da li se rađamo sa njim?

– Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od različitih bolesti, virusnih, bakterijskih i glјivičnih infekcija, kako bioloških tako i hemijskih materija.To je najvažniji sistem odbrane koji posedujemo. Svako od nas ima obe vrste imuniteta, urođeni (prirodni, nespecifični) i stečeni (specifičan).

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Urođeni imunitet je onaj sa kojim se rađamo i predstavlјa prvu liniju odbrane od štetnih uticaja. Nјega sačinjavaju prirodne barijere kao što su koža, sluzokoža, određena krvna zrnca i slojevi koji obmotavaju organe. Ovaj imunitet nije specifičan i ne poseduje sposobnost pamćenja, na različite napadače reaguje uvek na isti način.

Pročitajte i ovo: Kako da proverite kvalitet meda, da li je pravi ili veštački?!

Stečeni ili specifičan imunitet nastaje u toku života, svako ga ima za sebe, i nastaje u kontaktu sa neželјenim mikroorganizmima i specifično reaguje na svaki antigen. Ima sposobnost pamćenja i za njega su zaduženi B i T limfociti.

 

Hair photo created by stockking - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kako pobolјšati imunitet?

– Najbolјa strategija za dobar imuni sistem je svestan, holistički pristup zdravlјu i životu. Svesno negovanje svih aspekata bića, tela, uma i duha. Istakla bih da nema čarobne pilule koju ćemo popiti i biti zdravi i srećni! Da bismo bili zdravi važno je mnogo toga: ishrana, fizička aktivnost, negovanje tela, emotivni život i odnosi sa drugima.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Važno je i disanje, kvalitet vode koju pijemo, bilјni preparati (kao što su čajevi od lekovitog bilјa) i dodaci ishrani. Upitajte se kakvog je kvaliteta hrana koju jedete, da li je raznovrsna, sveža, da li ima dovolјno voća i povrća, da li sami spremate obroke ili kupujete gotovu hranu?

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Industrijski spremlјena hrana sadrži mnogo aditiva i konzervansa koji nisu prirodni za naše telo i potrebni su dodatni napori i vreme da se oni transformišu ili elimnišu iz tela. Da li jedete ono što telo traži?

Kako biti siguran da ono što prija nepcu je dobro i za naše telo? Šta biste vi preporučili?

– Manje-više odgovor znate kako se telo ponaša kada pojedete tablu čokolade ili činiju salate. Preporučila bih da pratite sebe, tako ćete uočiti i suptilnije razlike između pojedinih namirnica i reakcije vašeg tela. Nema idealnog plana ishrane, jer svi smo individue za sebe.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Ono što mogu iz iskustva sa svojim klijentima da kažem da hrana spremlјena kod kuće sa dosta salate, sveže voće i povrće, semenke i orašasti plodovi su dobar izbor za pobolјšanje imuniteta. Većini lјudi smeta su belo brašno, šećer, mleko i mlečni proizvodi (osim jogurta i kefira) i bilo bi dobro isklјučiti ih ili smanjiti na minimum.

Da li postoje još neki faktori koji utiču na naš imunitet?

– Nije zanemarlјiva ni kućna hemija koju koristimo – želeći da imamo čistu kuću možda baš korišćenjem agresivnih preparata sebi više naudimo, nego da smo koristili sirće i sodu bikarbonu.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Jedan od uzroka povećane stope alergija poslednjih 20-30 godina je opšta zatrovanost. Skrenula bih pažnju i na onaj nevidlјivi deo kao što je elektromagnetno zračenje kojem smo svi sve više izloženi… Sve to i te kako utiče na naš imunitet.

Koliko san utiče na naš imunitet?

– Dobar san je jako važan za dobar imunitet. Idealno bi bilo da se odlazi na spavanje do 22 sata i da se spava do šest ujutro, zbog ravnoteže hormona, posebno melatonina i kortizola.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Naglasila bih da je i to individualno i da svako ima svoj ritam spavanja, ali i da je važno da se on mnogo ne remeti. Bitno je imati i dnevne odmore, odvojiti vreme za redovne fizičke aktivnosti kao i za šetnju…

Znamo da stres veoma utiče na pad imuniteta. Da li nam možete više reći o toj vezi emocija i imuno-sistema?

– Na emotivnom, mentalnom nivou važno je prisustvo u sadašnjem trenutku, mentalna higijena, svesnost svojih misli i emocija njihove međusobne povezanosti. Važno je i upoznati sebe i odvojiti vreme za sebe. Nekom je blagotvorno pisanje dnevnika, meditacija, molitva, opraštanje, zahvalnost i mir sa sobom i sa drugima. Za dobro zdravlјe veoma je bitno negovanje zdravih odnosa sa drugima, radost i smeh. Teško da možemo biti sasvim zdravi ako smo u sukobu sa najmilijima…

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Na duhovnom nivou – povezivanje sa višom svrhom, Bogom, Stvoritelјem, Univerzumom. Svesnost da nismo jedinka sami za sebe nego da smo povezani sa svim drugim živim bićima i neživom prirodom. Sve to utiče na imunitet. Život je da se živi i da se u njemu uživa. Od nas zavisi koje ćemo izbore praviti. Ako izaberemo da budemo zdravi i srećni, svakodnevnim malim koracima možemo postići optimalno zdravlјe i ispunjen život. Šta je to što birate za sebe?