Dr med. Ana Žikić, specijalista kineske tradicionalne medicine, koja je nakon završenog Medicinskog Fakulteta u Beogradu, provela pet godina na usavršavanju na Fakultetu kineske tradicionalne medicine u Pekingu, kao predstavnik Srbije, prisustvovala je online konferenciji Svetske Federacije Akupunkture i Moksibusije, gde su eminentni kineski lekari podelili svoje uvide o COVIDU-19 i o načinima kako kineska tradicionalna medicina može biti deo tretmana, pored standardnog protokola zapadne medicine. 

Covid-19 je akutno respiratorno infektivno oboljenje, koje je visoko zarazno i kome su ljudi veoma podložni. 

Dr med. Ana Žikić, lekarka konvencinalne i kineske tradicionalne medicine

Covid -19 pripada grupi ”epidemijskih” oboljenja u tradicionalnoj kineskoj medicini. Hiljadama godina bogata tradicionalna kineska medicina prikuplja bogato iskustvo tokom dugoročne medicinske prakse u borbi protiv epidemija.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o korona virusu 

Adekvatan tretman u kineskoj tradicionalnoj medicini se sprovodi u skladu sa diferencijacijom sindroma koju uradi lekar, u datom trenutku. Na osnovu toga se propisuje tretman kineskim biljem ili odgovarajuće akupunkturne tačke.

Pročitajte i ovo: Kako da se zaštitimo od infekcije korona virusom + kontakt telefoni dežurnih epidemiologa

Kao važan deo tradicionalne kineske medicine, obe oblasti imaju svoje prepoznatljive karakteristike i jedinstvene prednosti, te su dale važan doprinos u istoriji anti-epidemije u Kini.

Klinička dijagnoza, postavljanje, klasifikacija i diferencijacija sindroma prema tradicionalnoj kineskoj medicini za COVID-19 trebalo bi da se pridržava Plana koji je izdala Glavna kancelarija Nacionalne zdravstvene komisije i Glavna kancelarija Nacionalne uprave tradicionalne kineske medicine.

Pročitajte i ovo: ZDRAVSTVENO UPOZORENJE: Informacije o respiratornim infekcijama izazvanim novim korona virusom

Tretmani se sprovode u tri faze: u fazi medicinske opservacije (kada se sumnja da je pacijent zaražen), u toku kliničkog lečenja (potvrđeni slučajevi) i u fazi oporavka.

Patološki faktori koji su prisutni u različitim fazama bolesti su vrelina i vlaga, mada postoji i njihovo kombinovano dejstvo (važno je utvrditi njihovo prisustvo, od toga zavisi tok lečenja).

Pročitajte i ovo: KORONA VIRUS: Sve o respiratornim infekcijama izazvanim novim korona virusom

Uglavnom ugrožavaju vitalne funkcije pluća i slezine, što u opštoj kliničkoj slici može da dovede do simptoma slabosti, zamora, retke stolice, suvog kašlja sa malo sluzi, lošeg apetita, da bi se kasnije zbog pojave velike količine sluzi, staze i blokade meridijana pojavili simptomi poput stezanja u grudima, nemogućnosti da se udahne, mentalnog zamora i slično.

Cilj tretmana, u zavisnosti od stadijuma bolesti je:

  • stimulacija životne energije pluća i slezine, pospešavanje odbrane unutrašnjih organa protiv patogena
  • jačanje elementa zemlje, zaustavljanje toka bolesti
  • povratiti vitalnost, obnavljanje funkcija unutrašnjih organa, naročito pluća i slezine

Pročitajte i ovo: Sprečite viruse i grip: Ojačajte imunitete vitamiinom C – zašto nam je neophodan, najbolji izvori i kada je previše

Šta običan čovek može da uradi?

Da uspori. Da se čuva. Da se izoluje. Da dovoljno spava. Da dnevno posveti pažnju pokretima svoga tela, drevni Kinezi preporučuju vežbe poput Qi Gonga, Yi JinJinga, Tai Qi -ja, Ba Duan Jin-a.

Važno je balansirati emocije. Budite pažljivi jedni prema drugima. Budite pažljivi i predusretljivi ka starijima.

Pročitajte i ovo: Uzimate li cink? Evo zašto bi obavezno trebalo!

Moguće je da će na emotivnom planu doći do povećane tuge (pluća su odgovorna za emociju tuge), ali i do česte promene emocija ili ponekad i besa (sada je proleće, budi se jetra koja je povezana sa ovim emocijama). Osvestite ih, prepoznajte ih, a opet se potrudite da izlivima svojih emocija sada ne povređujete druge.

Potrudite se da deo dana provedete u tišini. Sada je velika protočnost informacija, potrebno je da deo dana imate samo za sebe. Razmislite kako kreativno da upotrebite vreme sada. Duhovna i mentalna higijena su važne. Obratiti pažnju i na čist prostor u kome boravite.

Pročitajte i ovo: GRIP: Sve što treba da znamo o prevenciji, lečenju i vakcinaciji protiv gripa

Iako je proleće vreme detoksikacija, sada nije vreme za veće dijete, ali ne treba ni preterivati sa hranom. Oslušnuti telo i njegove potrebe.

Zbog tendencije COVID-19 da proizvodi sluz u telu, svakako izbegavati mleko, mlečne proizvode, previše slatke hrane, peciva i testenine, hladnu hranu (u šta u kineskoj medicini spada i previše salata i isključivo sveže hrane).

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Dodati đumbira u hranu, on ima funkciju pokretača energije i dodaje toplotu telu.

Poznato je dejstvo tople vode, koja se ispija u Kini. Dakle, pijte toplu vodu, nikako hladnu.

Od biljki koje su kod nas dostupne su majčina dušica, kao jak antiseptik unutrašnjih organa (stimuliše fizičke i psihičke funkcije), beli slez (kao sredstvo za ublažavanje nadražaja na kašalj, za ispiranja kod zapaljenja sluznica gornjih delova organa za disanje, za sluz).

Povećane doze vitamina C stimulišu imune funkcije i jačaju odbrambenu sposobnost organizma.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Upotreba čajeva i eteričnih ulja koja imaju antivirusno i opšte antimikrobno dejstvo: matičnjak, lavanda, šipak, eukaliptus, ruzmarin  (mnoge aromatične biljke su dobre za otklanjanje sluzi).

Samo-masaža i stimulacija aurikularnih tačaka (ušne školjke), masaža meridijana pluća i slezine, kao i lagano tapkanje pluća (jedna od vežbi qi gonga) dobri su za stimulaciju odbrambene energije tela.

Pročitajte i ovo: Kako da stimulišete tačku Zu San Li – tačku dugovečnosti

Najpoznatija je svakako stimulacija tačke ST 36 Zu San li, ispod kolena, sa lateralne strane. Najbolje je da budete savetovani od strane stručnog lica kako da to radite pravilno.

Budimo blagi prema sebi, puni razumevanja prema drugima.

Kako da poboljšamo funkciju pluća

U pitanju su pokreti medicinskog qi gonga i akupresure. Blagom masažom stimulisati predeo ispod ključne kosti, taj predeo možete lagano tapkati i kružnim pokretima masirati.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest prema kineskoj tradicionalnoj medicini

Stimulisati palčeve obe ruke (i ruku i nogu). Odsečnim pokretima prevlačiti od korena nokta do vrha nokatne ploče. Ove površine odgovaraju meridijanima koji su povezani sa unutrašnjim organima pluća i slezine.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Ovi organi su i najviše ugroženi virusom COVID-19, po osnovama kineske medicine.

Stimulisati tačku ST 36 Zu San li – nalazi se ispod kolena, lateralno.