Postoje dve planete koje ukazuju na promene – Mars i Uran.

Ove dve planete imaju ulogu da „rade“ u periodima kada je prisutna želja za promenama.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Mars, za razliku od Urana, mnogo više deluje na individualnom nivou, ali to ne znači da treba da zapostavimo  Urana kada govorimo o individulanim promenama, posebno kada je u aspektima sa ličnim planetama.

Sličnost između Marsa i Urana je u tome što se pod uticajem obe planete oseća uzbuđenje i napetost, koje najčešće prethode nekoj promeni.

Obe planete su brze, hitre, nestrpljive, ruše mostove iza sebe, ne vole status quo i imaju ulogu da eksperimentišu. Međutim, kada dolazi do promena ili kada želimo nešto da menjamo, često zaboravljamo na Marsa, tako da ćemo se kroz tekst baviti ovom planetom.

Mars je pionir, inicijator promena i novog. On je predvodnik i uvek je spreman prvi da proba i iskusi nešto novo.

Ova planeta je borac za promene i njegova incijativa je najjača kada je potrebno delovanje i kretanje, a bez toga nema promena.

Za svaku promenu je potrebno delovanje, akcija, inicijativa, hrabrost i želja za novim iskustvima, a sve ovo je u prirodi Marsa.

Mars je najlakši za promene kada se nalazi u kardinalnim (Ovan, Rak, Vaga i Jarac) i promenljivim (Blizanci, Devica, Strelac i Ribe) znakovima, dok je teži za promene kada je u fiksnim znakovima (Bik, Škorpija, Lav i Vodolija). Mars u fiksnim znakovima ne prihvata lako i brzo promene, jer u ovim znakovima više teži status quo situaciji, zato što se plaši da ne izgubi i ono što trenutno ima u rukama. Zbog toga je proces aktiviranja i prihvatanja promene sa Marsom u ovim znakovima sporiji i dugotrajniji.

Mars u 1. kući

Sa Marsom u prvoj kući najbolje je da imate neki jak izazov ispred sebe. Naravno, promena je za svakog čoveka neka vrsta izazova. Međutim, kada je Mars u prvoj kući, potrebno je da postoji nešto ili neko ko će vas izazivati, jer sve ono što je u njegovoj prirodi tek tada dolazi do izražaja.

Motivacija ze promenama najčešće ide iz želje da dokažete da ste sposobni za samostalnost i da zaslužujete najbolje. Na primer, ako vas neko ograničava u porodici, guši u vezi, ako očekuju da im se klanjate na poslu ili uvek idete šefu po doručak, onda su ovo situacije kada možete biti motivisani da učinite promenu.

Zamislite da mesecima idete na posao, a ne vidite na tom poslu mogućnost za lično napredovanje i dokazivanje, možete postati nezadovoljni i onda Mars u prvoj kući vreba šansu za promenom.

U prvoj kući težimo da izrazimo sopstvenu ličnost i sa Marsom u ovoj kući važna je samostalnost, pa svaka promena koja utiče na osamostaljivanje ličnosti je i dobrodošla.

Mars u 2. kući

Mars u drugoj kući spreman je da eksperimentiše i menja onda kada se pokrenu pitanja ličnih i materijalnih vrednosti. Ovde je čovek uvek motivisan na promenu kada se priseti koliko mu je važna finansijska nezavisnost. Mars u drugoj kući ne voli od nikog materijalno da zavisi i svaka okolnost koja nudi veću materijalnu i finansijsku nezavisnost, ovde je i velika motivacija za promenama. Kada je osoba materijalno zavisna od partnera ili porodice, sigurno je da će biti spreman da učini promenu kako bi se oslobodio ovakve zavisnosti, jer ovde postoji samo jedno: „Moram da se aktiviram i okrenem novi list da bih imao svoj novac u džepu.“

Mars u 3. kući

Kada je Mars u trećoj kući onda je aktivnost u spoljašnjem svetu, pa i motivacija za promenama dolazi iz spoljašnjeg sveta.

Dolazi se do nekih informacija na internetu, koje mogu osobu motivisati da se pokrene i učini nešto novo. Možete pročitati neku knjigu, a onda kada je zaklopite i reći: „Sad znam šta hoću! Vreme je za promene.“

Motivacija i želja za promenama uzrokuju upisivanje i pohađanje škola, kurseva i seminara, jer osoba može upisati školu ili kurs što će biti prekretnica u njenom životu. Čovek ima hrabre odluke i ideje da menja nešto u svom životu. Ovde kontakti i poznanstva mogu podsticati promene, jer možete upoznati neku osobu, koja će vas na neki način podstaknuti da učinite promenu.

Takođe, obratite pažnju na savete koje dobijate, kao i na vaše prepiske, jer se u njima nalazi nešto korisno što će vas aktivirati i pokrenuti.

Mars u 4. kući

Sa Marsom u četvrtoj kući želja i motivacija za promenama najizraženija je kada se susrećete sa pitanjima koja su povezana sa porodicom, roditeljima, stanovanjem i privatnim okruženjem.

Samostalnost i nezavisnost u odnosu na roditelje, odvajanje od roditelja i želja da se oslanjate samo na sopstvenu snagu, dobar je podsticaj za promenama kada je Mars u ovoj kući. Čovek sa Marsom u četvrtoj kući ne voli bilo kakvo sputavanje i ograničavanje u bližem okruženju, pa ako živi sa roditeljima, onda je motivacija za promenama uvek prisutna kada se pojavi mogućnost za osamostaljivanjem. U svakom slučaju, čovek je ovde uvek motivisan promenama kada se radi o većoj samostalnosti u odnosu na bliže okruženje i on onda može videti promenu u preseljenju, kupovini nekretnine ili gradnji kuće. Sve što je povezano sa bližim okruženjem osobu motiviše na promene, na primer, odluke da se promeni nešto kako bi osoba zaštitila porodicu, brinula se o deci ili postala roditelj. U ovakvim okolnostima, osoba je najhrabrija i najinicijativnija da počne nešto novo.

Mars u 5. kući

Mars u petoj kući je borac za lične ambicije i zbog toga je najspremniji da iznenadi i okrene novi list kada se suoči sa pitanjima koja su povezana sa realizacijom ličnih ambicija.

Motivacija je najveća ako su promene velike, odnosno, ako je potrebno odbaciti nešto staro i prihvatiti novo, ali uz velike planove. Strast za pobedom, želja da se dostigne moć, uspeh i slava, stalno ga podstiču da menja, prihvata promene i eksperimentiše. Možda neće biti zainteresovan za promenu ako mu kažete: „Ovaj posao bi ti bio siguran“, ali ako mu kažete: „Na ovom poslu bi se istakao i mogao bi da pokažeš da si i najbolji“, onda će i njegova motivacija biti mnogo veća. Strast za životom i želja da se živi punim plućima, motivišu osobu na aktivnost i inicijativu, a što su i preduslovi za promene.

Mars u 6. kući

Kada je Mars u šestoj kući osoba je usmerena prema poslu i radu i ovo su pitanja koja osobu mogu stalno motivisati na promene.

Mars u šestoj kući ne može da ne radi i da sedi skrštenih ruku i uvek kada naiđe na mogućnost da napreduje kroz posao i rad, osoba će biti motivisana i da promeni nešto. To ne mora biti samo promena posla, nekada može biti i preseljenje iz grada u grad, koje je potrebno da bi osoba našla posao.

Mars u šestoj kući teško podnosi autoritete na poslu i u svakodnevnom okruženju i zato je ovde zainteresovan za promenu, ako mu ona može doneti veću poslovnu samostalnost i nezavisnost. Osoba može da se suočava sa okolnostima kada je potrebno menjati nešto u svakodnevnom okruženju (ishrana, bliže okruženje, posao i sl.) zbog zdravlja, tako da je i briga o telu i zdravlju motivacija da se čovek pokrene, aktivira i promeni nešto.

***

Nastavak sledi narednog petka, kada ćemo da obradimo kretanje Marsa po preostalim kućama zodijaka.