Kako praznici počinju da nadolaze u naš mali grad, mnoge kreće da obuzima panika od same pomisli na praznično prejedanje i gojenje koje usled istog.

Svi volimo da se družimo, okupljamo sa prijateljima i rođacima, bez obzira na to da li se radi o kućnim proslavama, korporativnim žurkama ili odlasku u restoran, ali istovremeno svi strepimo od famoznih pet kilograma koje obično nabacimo do poslednje slave u nizu, krajem januara.

Postoji mnogo saveta o dijetama, koji, međutim, ne moraju nužno da budu zdrav način kontrolisanja apetita.

Pročitajte i ovo: Kako da proverite kvalitet meda, da li je pravi ili veštački?!

young-woman-with-her-morning-fresh-healthy-breakfast-picjumbo-comStoga, dajemo vam par ideja koje bi mogle da vam pomognu da minimalizujete šanse za dobijanjem na kilaži i da nasuprot gojenju, uspete da izgubite par kilograma tokom praznika.

Pročitajte i ovo: Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako jedete dve mandarine dnevno

Pre svega, održavajte konzumiranje alkohola na minimumu i pijte isključivo crveno vino, umesto žestokih alkoholnih pića. Crveno vino obiluje antioksidansima. Žestoka pića imaju mnogo kalorija, uključujući i velike količine šećera.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, rebalo bi da (više) jedete semenke

Ovo je od suštinskog značaja za normalnu funkciju svih organa i učiniće da budete manje gladni.

Jedite više manjih obroka tokom dana, tako da obuzdate svoj apetit.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Recimo, na svaka tri sata. Veliki, obilni obroci su teški za organizam, da bi mogao lako da ih svari i apsorbuje. Jedite manje količine hrane svakih par sati jer se tako smanjuje lučenje insulina. Veliki obroci zahtevaju mnogo više insulina, a to može da uzrokuje smanjenje nivoa šećera u krvi i učini da počnete da žudite za hranom, to jest, tako se povećava apetit.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Pokušajte da pojedete salatu i povrće, čak i neki proteinski šejk, sa niskim nivoom ugljenih hidrata, pre nego što krenete na slavu ili party.

Ovo bi trebalo da vas zasiti i pomogne vam da lakše apsorbujete alkohol, za razliku od uzimanja alkohola na prazan stomak. Alkohol sa svojim šećerom može da dovede do insulinskog šoka i stvori nizak nivo šećera u krvi, što pojačava apetit i tera vas da posegnete za hranom.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Pobrinite se da redovno, svakodnevno vežbate ili bar prošetate radi održavanja svog dobrog zdravlja.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Možete da idete u teretanu, brzo hodate ili trčite ili jednostavno prošetate par krugova oko kuće. Svakodnevno hodanje na svežem vazduhu doprineće da unesete dosta kiseonika u svoja tkiva i pomognete na taj način cirkulaciju vitamina, minerala i hormona u vašim organima. To je podjednako okrepljujuće, kao i samo saznanje o tome šta na taj način činite za svoje telo.