Kako praznici počinju da nadolaze u naš mali grad, mnoge kreće da obuzima panika od same pomisli na praznično prejedanje i gojenje koje usled istog.

Svi volimo da se družimo, okupljamo sa prijateljima i rođacima, bez obzira na to da li se radi o kućnim proslavama, korporativnim žurkama ili odlasku u restoran, ali istovremeno svi strepimo od famoznih pet kilograma koje obično nabacimo do poslednje slave u nizu, krajem januara.

Postoji mnogo saveta o dijetama, koji, međutim, ne moraju nužno da budu zdrav način kontrolisanja apetita.

Pročitajte i ovo: Kako da proverite kvalitet meda, da li je pravi ili veštački?!

young-woman-with-her-morning-fresh-healthy-breakfast-picjumbo-comStoga, dajemo vam par ideja koje bi mogle da vam pomognu da minimalizujete šanse za dobijanjem na kilaži i da nasuprot gojenju, uspete da izgubite par kilograma tokom praznika.

Pročitajte i ovo: Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako jedete dve mandarine dnevno

Pre svega, održavajte konzumiranje alkohola na minimumu i pijte isključivo crveno vino, umesto žestokih alkoholnih pića. Crveno vino obiluje antioksidansima. Žestoka pića imaju mnogo kalorija, uključujući i velike količine šećera.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, rebalo bi da (više) jedete semenke

Ovo je od suštinskog značaja za normalnu funkciju svih organa i učiniće da budete manje gladni.

Jedite više manjih obroka tokom dana, tako da obuzdate svoj apetit.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Recimo, na svaka tri sata. Veliki, obilni obroci su teški za organizam, da bi mogao lako da ih svari i apsorbuje. Jedite manje količine hrane svakih par sati jer se tako smanjuje lučenje insulina. Veliki obroci zahtevaju mnogo više insulina, a to može da uzrokuje smanjenje nivoa šećera u krvi i učini da počnete da žudite za hranom, to jest, tako se povećava apetit.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Pokušajte da pojedete salatu i povrće, čak i neki proteinski šejk, sa niskim nivoom ugljenih hidrata, pre nego što krenete na slavu ili party.

Ovo bi trebalo da vas zasiti i pomogne vam da lakše apsorbujete alkohol, za razliku od uzimanja alkohola na prazan stomak. Alkohol sa svojim šećerom može da dovede do insulinskog šoka i stvori nizak nivo šećera u krvi, što pojačava apetit i tera vas da posegnete za hranom.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Pobrinite se da redovno, svakodnevno vežbate ili bar prošetate radi održavanja svog dobrog zdravlja.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Možete da idete u teretanu, brzo hodate ili trčite ili jednostavno prošetate par krugova oko kuće. Svakodnevno hodanje na svežem vazduhu doprineće da unesete dosta kiseonika u svoja tkiva i pomognete na taj način cirkulaciju vitamina, minerala i hormona u vašim organima. To je podjednako okrepljujuće, kao i samo saznanje o tome šta na taj način činite za svoje telo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.