Kako održati formu tokom leta i odmora? Uz ove savete nećete morati ni od čega da odustanete, ali ćete postići svoje ciljeve.

Leto je u punom jeku i ne možemo biti srećniji sa njim! Postoji samo jedno pitanje koje nas proganja: kako održati formu tokom odmora?

Leto je zapravo sinonim za sladoled i aperitive u društvu, doručak u hotelu i večeru u restoranu. Ovo je prijatno godišnje doba, koje sa sobom nosi spokoj, ali takođe može da optereti one koji žele da uvek budu u formi.

Kako onda održati formu tokom odmora, a da ne odustanete od najboljih trenutaka?

Ne postoji jednoznačan odgovor: Stručnjaci se slažu da sve zavisi od vaših ciljeva i vašeg trenutnog nivoa kondicije. Evo nekoliko opštih saveta.

Radite aktivnosti na otvorenom (i u društvu)

Vežbanje sa prijateljima je mnogo zabavnije, a leto je najbolje godišnje doba za izlazak i bavljenje sportom sa prijateljima.

Iskoristite leto da usavršite svoje veštine odbojke na pesku, naučite da vozite kajak ili jednostavno da se lepo provozate biciklom sa prijateljima.

Uključivanje neke vrste fizičke aktivnosti u svoj odmor, čak i one sa malim uticajem, kao što je duga šetnja plažom, pomoći će vam da ostanete u formi.

Woman pool photo created by artursafronovvvv - www.freepik.com
foto by artursafronovvvv – www.freepik.com

Pijte, pijte i … popijte još vode

Svako ko želi da održi kondiciju tokom praznika ne sme da izgubi dobre kućne navike. Bez obzira na to kako i gde provodite svoj odmor, neophodno je da ostanete hidrirani (čak i više nego obično). Po toplom vremenu, ljudsko telo se više znoji da bi se ohladilo. Kada se znojite, gubite vodu i samim tim postajete dehidrirani.

Iz tog razloga, savet je da uvek nosite flašu vode sa sobom.

Pijenje vode i održavanje hidratacije tokom letnjih aktivnosti obezbediće vam zdravo i uravnoteženo telo i um.

Zeleno svetlo za obilne (ali ipak zdrave) doručke

Svakako jedna od najboljih stvari u vezi sa letovanjem i boravkom u hotelu je bogat doručak. A apsolutno je zabranjeno odustajanje od interkontinentalnog švedskog stola.

Doručak se često naziva „najvažnijim obrokom u danu“ i to sa dobrim razlogom: on dopunjava zalihe glukoze kako bi podigao nivo energije i budnosti, a istovremeno pruža i druge esencijalne hranljive materije koje su vam potrebne da ostanete u formi.

Zbog toga je uvek pogrešno preskočiti doručak, a još više na odmoru kada je između vrućine i aktivnosti naša energija stavljena na test. Najvažnije je, kao i uvek, ne preterati.

Uzmite neke grickalice protiv gladi

Još jedan savet kako da ostanete u formi tokom praznika je da imate grickalice za pauzu od gladi.

Iako se često nazivaju „nezdravim“, grickalice su važan deo vaše ishrane. Mogu vam pružiti energiju usred dana i napuniti vas nakon šetnje po suncu. Zdrava užina između obroka takođe može smanjiti glad sprečavajući vas da se prejedete za vreme jela.

Samo napred, navalite na sveže i sezonsko voće, sušeno voće, jogurt ili čak, zašto ne, sirovo povrće sa parčetom sira.

Infused water photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
foto by rawpixel.com – www.freepik.com

Uživajte u odmoru

Sva putovanja na koja idemo su neophodna za osveženje tela i uma: nije odmor ako ne možete da se opustite! Zato se prepustite i uživajte.

Biće vam mnogo lakše da uravnotežite zdravije izbore tako što ćete ih kombinovati sa nekim letnjim uživanjima.

Kada je mozak srećan, telo ima pozitivan uticaj; čime vam pomaže da ostanete u formi tokom praznika.