Da li još uvek sumnjate u to koji je podton vaše kože? Ovde ćete pronaći sve praktične savete kako biste razumeli i shvatili o čemu se tu zapravo radi!

Saznanje o tome šta je podton vaše kože je pitanje od temeljne važnosti kada je u pitanju lepota. U stvari, omogućava nam da razumemo koje su boje najbolje za nas u šminkanju, ali i da odaberemo savršenu osnovu, podlogu za šminkanje za nas ili da odlučimo koja je naša najprikladnija boja kose.

U veliko meri može da nam pomogne i u odevanju, kako bismo odabrali bole odeće koje nam najbolje pristaju.

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Sve to, da bismo stvorili harmoničan efekat koji se podudara sa našim prirodnim bojama.

Ako ste, na primer, oduvek mislili da crveni ruž jednostavno nije za vas, možda ste dosad samo birali nijansu sa pogrešnim podtonom vaše kože!

Pročitajte i ovo: Anticelulit ulje iz kućne radinosti

Iz tog razloga, ovom prilikom želimo da vam ukažemo na sve najjednostavnije i najpraktičnije metode koje će vam pomoći da otkrijete koji je podton vaše kože, kako biste izbegli najčešće greške pri šminkanju i ulepšavanju.

Šta je podton?

Pokušajmo da razjasnimo i razrešimo neke mitove: nikad nigde nije rečeno da oni sa svetlom kožom imaju hladan podton, a da oni sa tamnom kožom imaju topli ton!

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Intenzitet boje kože nema nikakve veze sa podtonom. Podton je temperatura našeg tena i zato se odnosi na gradaciju u pogledu topline i hladnoće. Kao rezultat, tamna koža može da ima hladan podton i obrnuto.

Hladan, topao ili neutralan podton?!

Postoje tri makrogrupe unutar kojih možemo uklopiti različite podtonove, čak i ako je stvarnost mnogo složenija i raznovrsnija od ovog pojednostavljivanja.

Pročitajte i ovo: Kako da vaše noge izgledaju blistavo i zategnuto za sezonu letnjeg razgolićivanja

Generalno, ipak, pod hladnim podtonom podrazumevamo većinu ružičastih tonova, toplim podtonom većinu žutih tonova i neutralnim podtonom prilično izbalansiranu ravnotežu ružičastih i žutih tonova.

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

Zatim, tu su tonovi breskve i masline, dok za tamne tonove govorimo o prevladavanju crvenih (toplih podtonova) ili plavih (hladni podton) tonova.

Kako razumeti podton kože pomoću najčešće korišćenih metoda?

Da biste shvatili koji je vaš podton, potrebno vam je mnogo strpljenja, testova i eksperimenata. Malo po malo, naučićete da „imate oko“ i razumete koje ćete boje najbolje uskladiti sa vašim tenom.

Pročitajte i ovo: Korisni saveti kako da održavate svoju kožu i kosu blistavo sjajnom, svežom i zdravom

Međutim, postoje „trikovi“ na koje se možete osloniti, barem ako ste dobili grubu ideju, iako nijedan od njih ne garantuje 100% tačnost.

Metoda boja vena

Metoda boja vena sigurno se najviše koristi. Jednostavno se sastoji u posmatranju boje nečijih vena.

Pročitajte i ovo: Joga lica – vežbe za mladoliko lice

Ako su uglavnom plavkaste, znači da vam je ton ispod hladan, ako je zelen, trebalo bi da se zagreje.

Ako ne možete sa sigurnošću da utvrdite boju vena, možda imate neutralan ton.

Metoda nakita

Zatim, tu je i metoda nakita.

Ako vam nakit od žutog zlata bolje pristaje, verovatno imate toplu nijansu, ako više volite belo zlato ili srebro, trebalo bi da imate hladan podton.

Pročitajte i ovo: Božanstveni piling za lice i telo

Da biste dobili nešto više sigurnosti, možete pokušati da licu prinesete tkanine različitih boja. Ako vam više pristaju, bolje stoje hladne boje, znači da imate hladan ton i obrnuto.

Metoda crveni ruž

Na kraju, možete isprobati test sa crvenim ruževima. Izaberite jedan sa plavom osnovom i drugi sa narandžastom osnovom.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Ako vam prvi bolje stoji, znači da imate hladan podton, i obrnuto, ako vam drugi bolje stoji, znači da imate topli podton.

Na kraju, uvek je korisno da isprobate različite osnove, podloge za šminku, sa različitim podtonovima.

Prava osnova, podloga za šminku /tečni puder, za vas, i samim tim u skladu sa vašim podtonom, mora u potpunosti da se izgubi u vašoj boji lica.

Pročitajte i ovo: Zablude i nedoumice u vezi sa sunčanjem

Dakle, ako vam osnova, podloga za šminku, na licu izgleda sivkasto, verovatno je previše hladna za vas, ako vam s druge strane daje previše žućkasti ten, mogla bi da bude i previše topla.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Ostalo je samo da vežbate, bukvalno trenirate oko, i da imate strpljenja da isprobavate, isprobavate, isprobavate, sve dok ne utvrdite gradivo.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter