Od retinola do hijaluronske kiseline, od AHA do SPF-ova, otkrivamo vam šta sve treba da koristite za negu svoje kože lica, kako bi vam koža lica bila sveža, sjajna i zategnuta.

Pre svega, upoznajte se dobro sa sastojcima anti-aging proizvoda!

Dok mnogi proizvodi tvrde da odlažu starenje kože, vrlo je malo sastojaka koji to zaista čine. I čini se da nije bitno da li se odlučite za kremu, gel, masku ili serum – sastojci su ono što je bitno.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Za zagarantovanu promenu (tj. razliku koju zaista možete da vidite), nesporna zvezda sa naučnom podlogom svakako je retinol, dobijen iz vitamina A, tzv. vitamina koji vraća mladost. Koristi se u različitim oblicima i pretvara se u koži u moćnu retinoičnu kiselinu.

Međutim, sa toliko mnogo ponuđenih verzija na tržištu, razlika je u tome u koliko koraka konverzija traje – što je put duži, to su rezultati sporiji, a Retin-A, koji se izdaje samo na recept, najjači je, a tako i najbrži u regeneraciji kože.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

“Retinoidi sve to rade”, kaže Elliot Isaacs, osnivač kompanije za negu kože Medik8. “Oni povećavaju proizvodnju kolagena i obnavljanje ćelija, smanjuju kolagenaze (enzim koji razgrađuje kolagen), plus ograničavaju slobodne radikale, povećavaju hijaluronsku kiselinu i smanjuju upale.”

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Međutim, retinol je, takođe, poznat po tome što iritira kožu (kao i po različitim stepenima crvenila, pilinga i upala, moćan retinol može da učini da se stanje kože pogorša pre nego što se – toliko – poboljša), tako da se sada razmišlja o tome da se retinol ublaži kremom ili serumom.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

“Imam veoma osetljivu kožu, ali još uvek koristim retinol, čak i Retin-A”, kaže dermatolog Karyn Grossman. – Samo što pre njega stavljam hidratantnu kremu; to ne umanjuje efekat, ali čini moju kožu mekom, prijatnijom i mnogo manje reaktivnom.”

Ponovo razmislite o voćnim kiselinama!

Volimo ih zbog pilinga, obnavljanja površinskog sloja kože i blistavog efekta poliranja, ali njihovi pravi rezultati u obnavljanju kože prevazilaze ono što vidimo na površini kože.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

“Dokazano je da AHA (alfa-hidroksilna kiselina) stimuliše stvaranje novog kolagena, elastičnost tkiva, kao i proizvodnju hijaluronske kiseline”, kaže profesorka Beth Briden. “Godine 1996. imali smo prve studije koje su pokazale da mogu da uspore starenje. Alternativno, BHA (beta-hidroksilne kiseline) su više hidratizirajuće jer dobijate efekat obnavljanja ćelija bez vidljivog pilinga – one su, takođe, dobre za masnu kožu. PHA (poli-hidroksilne kiseline), takođe, vlaže kožu, plus sprečavaju glikaciju kože i tako je štite od budućeg starenja.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

O redovnoj upotrebi SPF (zaštitni faktor kože od Sunca) se ne raspravlja!

SPF spada u osnov svakodnevne nege kože lica ako želite da imate sjajnu kožu. Opšti konsenzus među stručnjacima je da treba odvojeno koristiti dnevni SPF, umesto da se oslanjamo na omiljenu dnevnu kremu sa dodatkom SPF-a.

Pročitajte i ovo: Joga lica za lice bez bora

SPF30 je idealan (SPF50 obezbeđuje samo 2% veću zaštitu), ali ga nadopunite dnevnim koktelom antioksidanata. Bez obzira na to koju marku kreme koristite, ne postoji jedan savršen antioksidant, tako da će mešavina obezbediti bolju zaštitu kože od prevremenog starenja.

Pročitajte i ovo: Hijaluronskim filerima do regeneracije kože

Dehidratacija ili starenje?

Najčešće, plitke bore i krepka koža su kratkoročni rezultat suve kože, a ne dugoročni rezultat starenja.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Pobrinite se da previše ne skidate površinski sloj kože (prekomerno ljušćenje, previše čest piling, dubinsko čišćenje) jer se na taj način oštećuje zaštitni sloj kože. Svom redovnom režimu nege kože lica dodajte serum ili masku koja povećava hidrataciju kože.

Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože

Osim toga, koristite kremu za lice – estetičari navode da mnoge žene danas više vole da koriste serume, ulja i maske od klasične kreme za lice, a kao rezultat toga vide daleko više klijentkinja sa suvom, dehidriranom kožom.