Saznajte da li će vas cipele nažuljati pre nego što ih kupite!

Čini se da svi mi imamo pomalo bipolaran odnos prema visokim potpeticama. Koliko ih volimo, toliko ih i preziremo. Osećanja se prepliću, nadmeću i istovremeno smenjuju jedno drugo. Popevši se na 12 cm visoke potpetice, nosi nas osećaj da vladamo svetom ali sama pomisao na to šta nas čeka posle par sati u njima, zna da nas preseče popreko preko stomaka i učini da osećaj moći splasne u trenutku.

Nakon noći provedene na visokim potpeticama, često smo prinuđene da se danima posle toga bavimo isceljenjem naših namučenih stopala.

Pa šta je ženi činiti u tom slučaju?!

Kupujte pametnije!

Da bismo vam pomogli da odabarete obuću sa kojom nećete imati problema, pripremili smo za vas kratak priručnik kako da odaberete obuću koja vam neće zadavati muke.

Najpre, obratite pažnju na čašu pete.

Proizvođači stavljaju krutu podlogu u oblasti pete da bi obuća duže održala svoj prvobitni oblik. Upravo to kruto obličje pete obuće predstavlja glavno mesto trenja i nastanka plikova. Stoga, savetujemo vam da se odlučite za obuću od prirodne kože i antilopa jer je mnogo savitljivija nego sintetički materijali, da ne kažemo, plastika.

Pročitajte i ovo: Modni hit: Pelerina se vraća na velika vrata u ženski ormar ove jeseni i zime

Obuća od prirodnih materijala oblikuje se u skladu sa vašim stopalima prilikom nošenja, a ne obrnuto, čime se smanjuje mogućnost da dobijete žuljeve nakon kratkog nošenja.

Pri odabiru obuće obavezno uradite palac test.

Imajte na umu da će vas cipele sigurno nažuljati ako kupite male. Trebalo bi da postoji višak prostora širine vašeg palca od prednje strane unutrašnjosti vaših cipela do kraja vašeg najdužeg prsta. Sve manje od tog viška prostora unutar vaše cipele znači da su vam male.  Ostavljanje ovo malo slobodnog prostora u vašoj obući predstavlja ključni faktor udobnosti za vaša stopala.

Pročitajte i ovo: LIU JO glamurozna jesen – cveće kao simbol nežnosti i sofisticiranosti 

Potrebno je da se stopalo slobodno i komotno kreće u obući, da može da diše, a ne da je sapeto i prisiljeno da u istom položaju, bez mogućnosti pomeranja, provede sve vreme nošenja cipela. Imajte na umu da vam noge natiču i da niko od nas ne nosi isti broj na početku i na kraju dana. Dajte svojim stpalima prostora da dišu i slobodno se kreću.

Izvršite procenu udobnosti obuće u prodavnici.

Nemojte samo da stojite u cipelama ispred ogledala, diveći im se i praveći samo par koraka tamo-amo da biste videli da li vam cipele pašu. Slobodno prokrstarite u njima po celoj radnji.

Pročitajtei ovo: Diesel za nežne: NOVO! Plišani teksas – udobno, atraktivno i seksi

U nekim velikim robnim kućama podovi su obloženi posebnim podlogama koje pomažu da nam obuća koju probamo izgleda udobnijom nego što jeste iz vrlo jednostavnog razloga unapređenja prodaje tako da bi bilo dobro da izađemo iz te komforne zone za kupovinu i probamo da napravimo par koraka na podlozi na kojoj ćemo inače nositi cipele.

Dobro, ne baš da idete na ulicu ali bilo bi dobro da malo prošetate podlogom kojom ćete inače hodati. Preporučuje se da se korača i uz/niz stepenice da bi se stekao bolji uvid u održavanje balansa i kretanje stopala u obući prilikom pritiska koji stvara hodanje u takvim uslovima.

Pročitaje i ovo: Svi nose mačkaste naočare za sunce, zašto ne biste i vi?! + Kako da odaberete pravi model prema svom obliku lica!

Pored toga, zatvorire oči tako da vaše čulo dodira bude naglašeno.

Da možete lakše da se fokusirate na to kako se vaša stopala osećaju u odabranoj obući, a ne samo kako izgledaju cipele na vašim nogama.

Povedite računa o pritisku na određene tačke na stopalima jer to je znak koji upućuje na pojavu budućih plikova.

Potražite platforme, obuću sa širokim, stabilnim potpeticama (wedges) i niskim petama.

Sve ove stvari funkcionišu tako da skidaju pritiak sa stopala, dajući slobodu kretanja, a opet, istinski jesmo visoko iznad zemlje. Na kraju dana, nemamo osećaj težine u stopalima, bola i ukočenosti nakon nošenja ovakve vrste obuće.

Pročitajte i ovo: Mantilom od denima obrnite igricu u svoju korist

Nasuprot tome, možemo da očekujemo da će nas obuća sa vrlo visokim potpeticama nažuljati i povrediti naša stopala. Pored toga i trajno deformisati, iskriviti naša stopala.

Obuću kupujte na kraju napornog dana!

Nikako ujutro, kada su noge odmorne. Naša noga se širi tokom dana, naročito u letnjem periodu, tako da kada god je to moguće, preporučuje se da obuću kupujemo upravo kada su nam noge otečene, nabrekle jer to je pravo stanje našeg stopala kome treba prilagoditi obuću, a ne obrnuto.

Pročitajte i ovo: Haljina na preklop – praktična, elegantna i seksi u isto vreme

Potrebna nam je obuća koja će nam prijati i biti udobna kada su nam noge umorne jer kada su odmorne, možemo da uđemo i u broj manje, a to nije poenta, niti pametan izbor.

Ako obuću kupujete ujutro, očekujte da će vam biti mala na kraju dana.