Zašto treba da čistimo digestivni trakt?

Zato što ćete odmah osetiti priliv energije i vitalnosti – plus, znatno smanjenje tegoba, kao što su kandida, refluks, sindrom iritabilnih creva, alergije, akne, ekcemi, psorijaza, rozacea, umo, prekomerna težina, starenje…i još mnogo toga!

Kolika je važnost digestivnog trakta govori i činjenica što su svi navedeni simptomi posledica prekiselog i preopterećenog sistema.


Pročitajte i ovo: Sedenje je najveći neprijatelj žena 35+


A čime je to preopterećen?

Gljivicama, kiselim namirnicama, lošim bakterijama i parazitima. Zajedno, oni deluju vrlo brzo, proizvodeći još više kiselosti, naročito uz šećer koji fermentiše.

Predstavljamo vam pet načina kako da očistite vaš digestivnii trakt.


Pročitajte i ovo: Kako da se rešimo čukljeva


#1 Uradite bazno čišćenje

Bazno čišćenje digestivnog trakta za samo 5-7 dana je neverovatno moćno i donosi vašem organizmu obilje svih neophodnih sastojaka koji su potrebni za obnavljanje i revitalizovanje.

Tokom ovog čišćenja
1. jedite samo bazne supe, blage, od raznovrsnog povrća (jednu do dve dnevno pa nećete biti gladni), a vaše telo će lako iskoristiti, svariti i osloboditi se otrova
2.pijte do 4 litra vode i ne zaboravite limun
3.vežbajte VEOMA lagano (šetnja, joga i sl.)
4.bez kisele hrane
5.odmarajte se


Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde


#2 Zaboravite kvasac i šećer

Ova kombinacija je pogubna. Kvasac sam za sebe, a onda i šećer, koji zbog fermentisanja deluje na njega kao ulje na vatru, nezadrživo podstičući kiselost u digestivnom sistemu.

Obratite pažnju na vašu svakodnevnu ishranu i postupno eliminišite jedno po jedno, pa za početak krenite od zašećerenih voćnih sokova. Možda će vam trebati 7 do 14 dana da to ostvarite u potpunosti, ali vredeće.

#3 Potpuna hidriranost organizma

Kada organizam dehidrira, njegove funkcije opadaju, unutrašnje sagorevanje slabi što je najbrži način za blokadu digestivnog sistema.

Jednostavno, treba da popijete najmanje 2 litre vode, a idealno bi bilo 3-4 litre vode dnevno tokom perioda čišćenja. Ako nemate naviku da pijete vodu, osim ponekad, pokušajte najpre sa dodatnom čašom kad se probudite i posle večere. Ne zaboravite na biljne bazne čajeve i uvrstite ih u svoj dnevni program.


Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš? Znam kako!


#4 Zaronite u sirovu hranu

Sirova hrana, naročito lisnata, jeste bogata vlaknima, hlorofilom, antioksidantima, baznim vitaminima i mineralima a čisti i začas obnavlja digestivni sistem.

#5 Pojačajte unos vlakana

Vlakna su osnovno sredstvo za čišćenje i obnavljanje digestivnog sistema ali ih retko ko dovoljno koristi!

Dovoljno je da potopite dve kafene kašičice zobi u čašu vode svakog dana (ali ne zaboravite i čašu vode posle!). Učinak je takoreći munjevit!


Pročitajte i ovo: Možda si srela srodnu dušu, samo si je konzumirala posle isteka roka


Pored zobi, jako su dobri repa, slačica, celer, spanać, asparagus, kupus, šargarepa, brokoli, kelj, avokado, sladak krompir, luk, masline, kinoa.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed