Izuzetno važni, ako ne i najvažniji, organi u našem telu su bubrezi. Smešteni su sa obe strane kičmenog stuba, u visini 12. grudnog i 1. i 2. slabinskog pršljena.

Njihov pravilan rad utiče na sve ostale organe jer preko mokraće oslobađaju naš organizam nagomilanih toksina i otpadnih produkata metabolizma. Održavaju ravnotežu vode i elektrolita, acido-baznu ravnotežu, regulišu arterijski pritisak, izlučivanje raznih hormona i mnogo toga drugog.

Strah parališe ljude i dovodi do “potapanja” čija, crpeći istovremeno našu osnovnu, životnu energiju koju smo dobili rođenjem i o kojoj moramo stalno voditi računa.

Bubrezi imaju sposobnost samoregulacije, ali i kod njih može doći do poremećaja u radu. Tada je čišćenje bubrega neophodno i na scenu stupaju lekovite biljke, a jedna od njih je, pored đumbira, maslačka, belog sleza, smreke, koprive i – dragoceni i svima dostupni, peršun.

Stari Grci su peršun smatrali svetom biljkom. Rimski gladijatori su ga jeli pre borbe, a stari Egipćani su koristili divlji peršun kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala.

Peršun, uz ostale navedene lekovite biljke, poboljšava funkciju bubrega, čisti bubrežni kamenac, pomaže izlučivanje soli iz organizma, jača imunitet i normalizije krvni pritisak.

A prirodni čistači se mogu lako pripremiti:

1. Čaj od peršuna

Tri kafene kašike suvih listića peršuna ili korena preliti sa 4 dl prokuvane vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta. Dve šolje čaja dnevno su dovoljne. Čaj se može piti i topao i hladan pa ga nemojte podgrevati.

2. Čaj od semenki lubenice

Supenu kašiku samlevenih ili iseckanih semenki lubenice prelijte s ½ litre proključale vode i ostavite da se ohladi. Ovaj čaj se pije tri puta nedeljno, ali više puta u toku jednog dana.

Sok od limuna i sok od brusnice takođe pomažu kod čišćenja bubrega.

I mi sami možemo umnogome sprečiti razvoj bubrežnih bolesti ako:

– ostavimo pušenje
– umereno konzumiramo alkohol i kofein
– pijemo barem 8 čaša vode dnevno
– vodimo računa o telesnoj težini.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internsta i specijalista kvantne medicine, Holitimed