Izuzetno važni, ako ne i najvažniji, organi u našem telu su bubrezi. Smešteni su sa obe strane kičmenog stuba, u visini 12. grudnog i 1. i 2. slabinskog pršljena.

Njihov pravilan rad utiče na sve ostale organe jer preko mokraće oslobađaju naš organizam nagomilanih toksina i otpadnih produkata metabolizma. Održavaju ravnotežu vode i elektrolita, acido-baznu ravnotežu, regulišu arterijski pritisak, izlučivanje raznih hormona i mnogo toga drugog.

Strah parališe ljude i dovodi do “potapanja” čija, crpeći istovremeno našu osnovnu, životnu energiju koju smo dobili rođenjem i o kojoj moramo stalno voditi računa.

Bubrezi imaju sposobnost samoregulacije, ali i kod njih može doći do poremećaja u radu. Tada je čišćenje bubrega neophodno i na scenu stupaju lekovite biljke, a jedna od njih je, pored đumbira, maslačka, belog sleza, smreke, koprive i – dragoceni i svima dostupni, peršun.

Stari Grci su peršun smatrali svetom biljkom. Rimski gladijatori su ga jeli pre borbe, a stari Egipćani su koristili divlji peršun kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala.

Peršun, uz ostale navedene lekovite biljke, poboljšava funkciju bubrega, čisti bubrežni kamenac, pomaže izlučivanje soli iz organizma, jača imunitet i normalizije krvni pritisak.

A prirodni čistači se mogu lako pripremiti:

1. Čaj od peršuna

Tri kafene kašike suvih listića peršuna ili korena preliti sa 4 dl prokuvane vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta. Dve šolje čaja dnevno su dovoljne. Čaj se može piti i topao i hladan pa ga nemojte podgrevati.

2. Čaj od semenki lubenice

Supenu kašiku samlevenih ili iseckanih semenki lubenice prelijte s ½ litre proključale vode i ostavite da se ohladi. Ovaj čaj se pije tri puta nedeljno, ali više puta u toku jednog dana.

Sok od limuna i sok od brusnice takođe pomažu kod čišćenja bubrega.

I mi sami možemo umnogome sprečiti razvoj bubrežnih bolesti ako:

– ostavimo pušenje
– umereno konzumiramo alkohol i kofein
– pijemo barem 8 čaša vode dnevno
– vodimo računa o telesnoj težini.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internsta i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.